Glaukóm: Dúhové kruhy a rúrkovité videnie

Nezbadáte ho. Je to paradox, keďže hovoríme o očnom ochorení. Navyše závažnom. Nežiaduce zmeny obyčajne pri glaukóme vznikajú nenápadne, poškodenie zrakového nervu je však nenávratné. Zorné pole sa pomaličky zužuje a človek až neskoro zistí, že stratil periférne videnie.

01.04.2018 06:00
muška, mieridlo, zrak, glaukóm Foto:
Neliečený glaukóm končí ,,rúrkovitým videním", čo je pohľad ako cez hlaveň pušky, až slepotou.
debata

Pacientov s diagnózou glaukómu je na Slovensku vyše 125-tisíc. Najviac ich je vo veku nad 65 rokov, hoci existujú aj formy, ktoré postihujú deti a mladistvých. Nebezpečenstvo ochorenia spočíva v jeho nenápadnom, bezbolestnom nástupe. Pri glaukóme dochádza k postupnému poškodzovaniu zrakového nervu. Zužovanie zorného poľa je už vlastne postupné odumieranie nervových vlákien. Neliečený glaukóm končí „rúrkovitým videním“, čo je pohľad ako cez hlaveň pušky, až slepotou. Výraz zelený zákal nie je celkom najvhodnejším názvom pre toto ochorenie. Nejde totiž v skutočnosti o zákal v zmysle zakaľovania šošovky. Názov pochádza ešte zo starých čias, keď ľudia s pokročilým neliečeným glaukómom mali sivasto zahmlenú rohovku a bledú dúhovku. To oku dávalo zelený nádych.

Máte viac ako štyridsať a neviete, aký je váš vnútroočný tlak? Štyridsiatka je vek, keď by oftalmológa mal navštíviť aj človek, ktorý sa celý život pýšil orlím zrakom a okuliare používal len slnečné. Ľudia s rizikovými faktormi by oftalmológa mali navštíviť už o päť rokov skôr. MUDr. Erika Vodrážková, prezidentka Slovenskej glaukómovej spoločnosti, odporúča v rámci prevencie odmerať vnútroočný tlak raz za tri roky. Toto meranie znamená dvakrát krátke fúknutie prístrojom do každého oka, možno trochu nepríjemné, ale určite nebolestivé. Nazýva sa tonometria. Okrem toho oftalmológ vyšetrí aj zrakový nerv, čo je vyšetrenie očného pozadia a perimetriu, ktorou sa hodnotí periférne, čiže postranné videnie. Je to okolie, ktoré dokážeme očami vnímať, keď hľadíme na určitý bod. Práve o takéto videnie pacient s glaukómom prichádza.

Ak sa zelený zákal vďaka preventívnym prehliadkam odhalí včas, možno ho liečiť. Najčastejšie s pomocou očných kvapiek, ktoré znižujú vnútroočný tlak. „Disciplína v dodržiavaní liečby je však často slabá, najmä ak je ochorenie bezpríznakové,“ konštatuje odborníčka. Ak konzervatívna liečba nie je úspešná, na rad prichádza mikroinvazívny zákrok s cieľom znížiť vnútroočný tlak v oku. Jej podstatou je vytvorenie malého kanálika na rozhraní očného bielka a rohovky, ktorým môže odtekať vnútroočná tekutina.

Pacienti môžu prísť až o 40 % zraku skôr, ako si čokoľvek všimnú! Všímajte si svoje oči!

Najčastejšie príznaky glaukómu

  • Akútny glaukóm: náhla bolesť očí, červené oko, zahmlené videnie, dúhové kruhy okolo svetelných zdrojov, nevoľnosť, vracanie
  • Chronický glaukóm: často žiadne príznaky, potreba častej výmeny okuliarových skiel, neschopnosť očí prispôsobiť sa tmavým priestorom, zúženie zorného poľa (rúrkovité videnie), zahmlené videnie, dúhové kruhy okolo svetelných zdrojov, mierne bolesti hlavy
(Viac informácií aj na www.mojeoko.sk)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oko #glaukóm #rohovka #oftalmológ