Viac ako jeden alkoholický nápoj denne skracuje život

Ľudia by nemali za deň vypiť priemerne viac ako jeden alkoholický nápoj, inak si skracujú pravdepodobnú dĺžku dožitia. Uvádza to štúdia zverejnená v časopise The Lancet.

22.04.2018 06:00
alkohol, žena Foto:
Väčšia spotreba alkoholu vraj zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
debata (15)

Podľa jej autorov má mnoho štátov odporúčané limity na alkohol príliš vysoké. Medzinárodná skupina desiatok výskumníkov zistila, že relatívne bezpečná konzumácia neprekračuje 100 gramov čistého alkoholu týždenne. To zodpovedá zhruba 2,5 litru piva či päť a pol poháru vína.

Väčšia spotreba vraj zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Americká vláda v súčasnosti odporúča ženám nanajvýš sedem alkoholických nápojov za týždeň, pre mužov ale túto hranicu stanovuje na 14, respektíve na 196 gramu alkoholu. Podľa agentúry AP tak robia na základe predchádzajúcich vedeckých prác, ktoré zaznamenali väčší vplyv alkoholu na ženy ako na mužov, okrem iného kvôli rozdielnej priemernej hmotnosti. Podobné odporúčané hodnoty ako USA majú aj Kanada a Švédsko.

Niektoré krajiny určili limit pre mužov ešte vyššie, napríklad v Španielsku a Rumunsku zodpovedá množstvu 20 alkoholických nápojov týždenne. Výskum z The Lancet skombinoval výsledky 83 štúdií uskutočnených v 19 bohatších krajinách a sledoval približne 600 000 konzumentov alkoholu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #zdravie a prevencia