Príbeh: Dva roky života po bielej rakovine

Predstavte si, že sa zdravo stravujete, športujete, nefajčíte. Ste mladý človek pred tridsiatkou, život pred vami. Čosi sa však začne diať. Únava? Dobre, tá je bežná. Často sa opakujúce ochorenia, neustále teploty, suchý kašeľ a nočné potenie, až treba pyžamu žmýkať. Podozrenie, že si to všetko vymýšľate. Nikomu nie je jasné, čo vám vlastne je. A odrazu vás udrie päsťou do tváre - rakovina!

24.04.2018 06:00
Ola Obernauerová Foto:
Ola Obernauerová z Brezna a jedno z jej selfie.
debata

Chemoterapie, rádioterapie, operácia srdca, dve transplantácie krvotvorných buniek. Toľko vo všetkej stručnosti k príbehu Ole Obernauerovej z Brezna, mladej ženy s peknou, súmernou tvárou, jamkami v lícach a výraznými očami, ktorá pôsobí veľmi mlado. Na sociálnu sieť zavesila koncom januára vyše trojminútové video, na ktorom sa v rýchlom slede striedajú jej „selfie“. Začala sa fotografovať po druhej transplantácii a takto oslávila svoje druhé narodeniny.

Dva roky po a jej film života beží: Oľa v nemocnici, s vyholenou hlavou, so zavedenými katétrami, Oľa s rôznymi farebnými šatkami na hlave, s vyrážkami na brade ako následkom liečby, s injekčnou striekačkou, s dlaňou plnou liekov, s okuliarmi, v parochni, potom konečne mimo izby nemocnice, bez predných zubov, za volantom… A ako jej postupne rástli vlasy… Je to vtipné i bolestné video zároveň. „Snažila som sa odfotografovať každý druhý-tretí deň po transplantácii, keď som mala silu. Pretože na toto nikdy nezabudnem,“ hovorí Oľa, ktorá ešte aj svoju tridsiatku oslávila v Národnom onkologickom ústave v Bratislave. „No ale kto mal takú žúrku ako ja? Najkrajším darčekom bolo, keď mi lekár prišiel povedať, že mám dobré výsledky. A nemala som bolesti.“

Rakovina lymfatických uzlín

Zhubnému lymfómu sa niekedy hovorí aj biela rakovina. To preto, že vzniká z lymfocytov, bielych krviniek, buniek, ktoré sú súčasťou našej imunity a vlastne by nás mali chrániť pred votrelcami zvonka, ako sú parazity, vírusy, baktérie či toxíny. Keď sa však lymfocyty „zbláznia“, začnú sa kdekoľvek v tele nekontrolovateľne množiť a tlačiť na okolité orgány. Lokálne príznaky lymfómu v podobe bolestí na hrudníku, bolestí krížov, problémov s prehĺtaním či pocitom plnosti po jedle sú už vlastne útlakovými syndrómami. Ochoreniu v zásade nemožno nijako predchádzať. „V nemocnici sme boli viacerí mladí ľudia, športovci. Dlho som rozmýšľala nad tým, nakoľko je to spojené so stresom, so psychikou. Je pravda, že v období pred stanovením diagnózy som prežívala celkovo stresujúce obdobie, všetko som si pripúšťala, a ak niečo nebolo v práci dokonalé, považovala som to za svoje zlyhanie.“ A tak zlyhal jej imunitný systém.

Lymfatický systém je dôležitá sieť uzlín a ciev tvoriacich obrannú líniu organizmu, ktoré prechádzajú celým telom. Lymfatickými cievami preteká lymfa, bledá miazga, ktorá je rezervoárom a hlavným dopravným médiom pre biele krvinky. K ich horúčkovitej činnosti dochádza najmä počas infekcie – začnú sa mobilizovať v uzlinách a prúdiť do krvného riečiska pripravené bojovať. Uzliny sa zväčšia, vtedy hovoríme o zdurených uzlinách. Aj zhubné lymfómy sa prejavujú zväčšenými lymfatickými uzlinami. Ale na upokojenie treba dodať, že viac ako 90 percent pacientov, ktorí vyhľadajú lekára pre zväčšené lymfatické uzliny, nemá nádorové ochorenie! Zhubné lymfómy sú akýmisi bratrancami leukémie. Na rozvoj zhubného lymfómu stačí jediná zhubne degenerovaná bunka, ktorá sa začne nekontrolovateľne množiť – alebo sa stane nesmrteľnou.

Ola Obernauerová z Brezna a jedno z jej selfie. Foto: Ola Obernauerová
Ola Obernauerová Ola Obernauerová z Brezna a jedno z jej selfie.

Je to Non-Hodgkin, ale nádej máte

„Niekoľko mesiacov som mala zdravotné problémy,“ rozpráva Oľa. „Často som bola PN. Prišla som z práce, bolo mi na odpadnutie, musela som si ľahnúť. Teploty som mala dlhodobo a neskôr sa k tomu pridružil suchý kašeľ. Keď si už aj môj lekár začal myslieť, že simulujem, chodievala som do práce aj s teplotou. Googlila som po internete podľa svojich hlavných príznakov, najmä toho nočného potenia. Z desiatich stránok bolo päť o rakovine, ale vždy som to zavrela s tým, že to sa ma predsa netýka. Potom sa však stalo, že kolega vo firme dostal čierny kašeľ. Vtedy som zašla za lekárom a vyslovene som žiadala rtg. pľúc.“ A vtedy sa to všetko prevalilo.

„Pľúcna lekárka sa ma opýtala, koľko mám rokov, ako dlho mám tieto ťažkosti a či mám deti,“ spomína mladá žena so slzami v očiach. Na deň D, keď sa dozviete svoju diagnózu, onkologickí pacienti nikdy nezabúdajú. „Do nemocnice som prišla iba na skok, ale už ma z nej nepustili. Doktorka zodvihla telefón a hovorí inej: Mám tu mladé bezdetné dievča, vidíš to tam aj ty? Bože, len nech nemám rakovinu, pomyslela som si. Ale trvalo ešte niekoľko dní, kým mi to povedali na rovinu.“ Mladučká lekárka na internom jej povedala o veľkom náleze na pľúcach. Obrastá jej srdce, tlačí na hlavnú srdcovú tepnu. Vraj nech sa modlí, aby to bol lymfóm a nie rakovina pľúc. Skôr, ako sa definitívne dozvedela, o aké onkologické ochorenie presne ide, museli jej odvodniť srdce a pľúca, zaviedli jej drény. Keď prišli výsledky histológie, breznianska onkologička ju nešetrila. „Láskavo, ale úprimne mi povedala, že je to Non-Hodgkinov lymfóm, že to bude ťažké, ale dá sa to prežiť, nádej vždy mám. Nevyhnem sa však chemo- ani rádioterapii, len musím zabojovať.“

Kolabovalo srdce

Previezli ju do banskobystrickej nemocnice, podali prvú chemoterapiu, ale jej srdce začalo kolabovať, výpotok vôkol neho bol príliš veľký. A tak ešte pred samotnou liečbou onkologického ochorenia musela absolvovať operáciu srdca. Už len operácia na otvorenom hrudníku je pre pacienta hrôza a stres, a pre samotnú Oľu to bol vlastne len začiatok: „Bála som sa, ako budem kašľať so zašitou ranou na hrudi, ale kašeľ odrazu ustal. To už tá prvá chemoterapia zabrala, nádor sa zmenšil a prestal sa dotýkať pľúc.“

Na chemoterapiu jej telo spočiatku reagovalo veľmi dobre. Už po štyroch podaniach sa lymfóm zmenšil o polovicu. Keď sa pýtala na transplantáciu krvotvorných buniek, všetci jej hovorili: Čo bláznite? To sa týka najmä pacientov s leukémiou, vám zaberá liečba, o pár mesiacov ste v práci! Lenže ambulantná chemoterapia postupne prestala fungovať a nádor zas narástol. Zmenili typ liečby, už zas musela ležať v nemocnici, dostávala transfúzie krvi, nemohla ani sedieť, pretože odpadávala. Donekonečna nevoľnosť a hnačky. "Keďže som nemala napadnutú kostnú dreň, pokúsili sa odseparovať moje zdravé kmeňové bunky z periférnej krvi. Ten odber sa podaril až na tretí či štvrtýkrát, lekári to už vzdávali. Absolvovala som transplantáciu vlastných krvotvorných buniek, hovorí sa tomu autológna transplantácia. Zaúčinkovala, ale nie až tak, ako sa očakávalo.

Ola Obernauerová z Brezna a jedno z jej selfie. Foto: Ola Obernauerová
Ola Obernauerová Ola Obernauerová z Brezna a jedno z jej selfie.

Vyšetrenie na PET/CT (pozitrónová emisná tomografia) stále ukazovalo aktivitu nádoru. Po tom, čo jej silná chemoterapia pred vlastnou transplantáciou spálila sliznice tak, že nemohla prehltnúť ani sliny a aj výživu jej museli dávať priamo do žily, po celej tejto bolestivej procedúre aj tak potrebovala iného darcu krvotvorných buniek, nie seba. Oli musel niekto iný darovať nový imunitný systém.

Zhoda v transplantačných znakoch

Keď sa v registri darcov krvotvorných buniek (alebo medzi príbuznými pacienta) nájde zhoda základných transplantačných znakov medzi darcom a príjemcom, je nevyhnutné vykonať ďalšie vyšetrenia krvi, aby sa potvrdila aj zhoda ďalších potrebných znakov. Potom sa naplánuje termín odberu krvotvorných buniek. Darca musí absolvovať nevyhnutné vyšetrenia, prostredníctvom ktorých sa preverí jeho zdravotný stav, minimalizuje sa riziko možných nežiaducich účinkov pri odbere aj riziko prenosu infekčných ochorení na príjemcu transplantátu. Ak sú testy v poriadku, môže dôjsť k odberu krvotvorných buniek, a to dvoma spôsobmi. Buď ide o periférne krvotvorné bunky, čo sa robí väčšinou ambulantne na krvinkovom separátore (predtým sa kostná dreň darcu stimuluje pomocou špeciálneho stimulujúceho faktora vo forme podkožných injekcií), alebo o krvotvorné bunky získané odberom kostnej drene.

Najväčšia zhoda v tkanivových antigénoch sa zvyčajne nachádza medzi rodinnými príslušníkmi. Šanca nájsť vhodného darcu v rodine je 25 %. Oľa mala šťastie. Jej sestra nebola vhodnou adeptkou, ale starší brat áno. „Tá zhoda nebola ideálna, pretože sme iné pohlavie, iná krvná skupina, ale bolo to akceptovateľné,“ vysvetľuje Oľa. „Veľmi som sa bála druhej transplantácie, ktorú mi do pol roka od prvej robili v Národnom onkologickom ústave v Bratislave (NOÚ), pretože som si pamätala na spálené sliznice po agresívnej chemoterapii. Oproti tej prvej to však bola prechádzka ružovou záhradou.“

Bol to síce mesiac na štvrtom poschodí NOÚ bez akýchkoľvek návštev, zatvorená v sterilnej miestnosti, len televízor, internet a štrikovanie. Všetci zdravotníci dovnútra vchádzali zabalení ako pri vstupe na kozmickú stanicu. Spoločenský kontakt zabezpečoval jedine Skype alebo videočet. Vďakabohu za technické výdobytky dneška. A hoci jej brat „daroval“ aj svoj ekzém a alergie, vyliečil ju z lymfómu. Vždy chcela ísť darovať krv a ľutuje, že sa k tomu nedostala. Možno by sa na jej ochorenie prišlo skôr. Ako onkologická pacientka už krv nikdy darovať nemôže.

„Dnes mám nielen bratovu krvnú skupinu, ale aj niektoré jeho chute na kapustnicu, údené mäso či rezance s makom. Vlasy mi narástli odznova, mám ich o odtieň tmavšie a paradoxne menej šedín. Dlho som musela držať nízkobakteriálnu diétu, nijaké surové ovocie ani zeleninu, malé hotelové masielka vždy len čerstvo otvorené, pečivo len úplne čerstvé, práve upečené. Už v tom môžem poľaviť, ale plesňové syry som nejedla dosiaľ a nebola som ani v bazéne. Musím sa chrániť pred slnkom. Lekári hovoria, že som v remisii, ktorá môže spokojne trvať až do mojej staroby. Ja tvrdím, že som zdravá.“

Príznaky lymfómu

  • Celkové príznaky: nočné potenie, horúčka (neinfekčná), nevysvetliteľný úbytok na hmotnosti, ustavičné svrbenie celého tela, bezbolestné opuchy hlavy, krku, podpazušnej jamky, slabiny, nôh, kašeľ a lapanie po dychu, málokrvnosť
  • Lokálne príznaky: hmatná lymfatická uzlina väčšia ako dva cm na krku, v podpazuší a slabinách, bolesť na hrudníku, kašeľ, dýchavičnosť, problémy s prehĺtaním, bolesti brucha alebo pod rebrami s rýchlym pocitom plnosti po jedle, bolesti krížov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príbeh #rakovina lymfatických uzlín #onkologické ochorenia