Letné infekcie. Ako na ne?

Leto prináša okrem prázdnin, dovoleniek, relaxu a oddychu aj rôzne nástrahy. Extrémne horúčavy vplývajú na ľudský organizmus, ale aj jedlo, potraviny, vodu v prírodných či umelých kúpaliskách. Pozornosť treba venovať aj pieskoviskám.

21.06.2018 06:00
turisti, cestovanie, žalúdočné problémy,... Foto:
Po nákupe v čase extrémnych horúčav je potrebné dopraviť potraviny čo najskôr domov a uchovať v chladničke.
debata

Počas horúcich dní je dôležité dodržiavať pitný režim. Musí však ísť o nápoje, ktoré majú občerstvujúce vlastnosti. Za vhodné sa považujú stolové minerálne vody, bylinné a ovocné čaje, naopak, vyhnúť sa treba alkoholickým nápojom a káve.

Dôraz treba klásť aj na potraviny a prípravu pokrmov. Uplatňovať zásady „ľahšej stravy“ – potraviny s vyššou stráviteľnosťou a nižšou energetickou hodnotou. Kupovať len také množstvo a druhy potravín, ktoré sme schopní skonzumovať do vyznačeného dátumu spotreby. Po nákupe je potrebné dopraviť potraviny čo najskôr domov a uchovať v chladničke.

Pri pobyte na slnku treba chrániť predovšetkým kožu, oči a používať prikrývky hlavy. Pred slnkom sa musia chrániť dojčatá a malé deti, starí ľudia, ale aj ľudia trpiaci kardiovaskulárnym ochorením.

Rodičia by mali venovať pozornosť detským ihriskám a pieskoviskám, v ktorých sa hrajú ich deti. Najčastejším zdrojom parazitárnych infekcií sú exkrementy psov a mačiek, ktoré môžu za určitých okolností spôsobiť ochorenia ako toxokaróza, toxoplazmóza, nákaza detskou pásomnicou, echinokokóza, enterobióza, ascaridóza a trichurióza.

„Pri návšteve otvoreného pieskoviska si všímajte jeho celkovú úroveň, či nie je poškodená obruba, ale aj hrubé znečistenie vrátane biologických exkrementov,“ radí vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva SR docentka Jana Hamade.

Opatrnosť je namieste aj pri návšteve prírodných či umelých kúpalísk. Ideálne je kúpať sa len v kúpaliskách, ktoré sú pod stálou kontrolou. Kúpanie môže byť príjemným spestrením leta, ale mokrými plavkami si môžeme „zarobiť“ na vážne urologické problémy. Pre niektoré ženy sa tak môže stať leto hotovou nočnou morou.

„Ide o ženy, ktoré trpia častými recidívami infektov močových ciest v súvislosti s kúpaním, podchladením, ale aj preteplením, najmä v termálnych vodách s možnosťou kolonizácie rôznymi patogénmi,” vysvetľuje urológ Igor Bartl. Veľmi jednoduchou a účinnou prevenciou prechladnutia a prípadného vzniku nepríjemnej cystitídy je pravidelné prezliekanie sa do suchých plaviek. Aj mokré plavky sú totiž hotovým rajom pre baktérie.

Zvážiť by sme mali i dĺžku pobytu v studenej či stojatej vode, najmä v prípade prírodných jazier, ktoré nemusia byť hygienicky overené. Močovým cestám neprospieva ani sedenie na studenom kameni alebo zábradlí v chládku, na mokrej tráve či v prievane.

Schladiť sa okrem kúpania vo vode môžeme aj klimatizáciou. Aby nám neškodila, ale, naopak, bola nám na osoh, musí byť nastavená tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako 5, maximálne 7 stupňov Celzia. Náhle zmeny teplôt vzduchu za krátky časový úsek predstavujú pre organizmus stresovú situáciu, vznik tzv. teplotného šoku.

Problémy, o ktorých si ženy len šepkajú

Leto je obdobím odhalených nôh a bikín. Okrem slnka, piesku a vody je to však aj obdobie, kedy by sme si mali dávať zvýšený pozor na intímne partie. Mokré plavky, sedenie na chladnej zemi či nenápadný vetrík nám môžu „zarobiť“ na poriadny problém. Cystitída podľa štatistík postihne 40 až 50 percent žien minimálne raz za život. Riziko vzniku sa zvyšuje, ak žena zápal močových ciest v minulosti už prekonala alebo nebol dostatočne či správne preliečený. Až 76,8 percenta žien z prieskumu však na predchádzanie vzniku cystitídy neužíva žiadne lieky či výživové doplnky. Kladne odpovedalo len 23,2 percenta zástupkýň nežného pohlavia. Pritom práve doplnky stravy môžu byť významným pomocníkom v boji proti premnoženiu baktérií, ktoré sú za zápal zodpovedné.

Jednoduchou a účinnou prevenciou prechladnutia a prípadného vzniku nepríjemnej cystitídy je aj pravidelné prezliekanie sa do suchých plaviek. Aj mokré plavky sú totiž hotovým rajom pre baktérie. Zvážiť by sme mali i dĺžku pobytu v studenej či stojatej vode, najmä v prípade prírodných jazier, ktoré nemusia byť hygienicky overené. Močovým cestám neprospieva ani sedenie na studenom kameni alebo zábradlí v chládku, na mokrej tráve či v prievane.

Mokré plavky, sedenie na chladnej zemi či... Foto: SHUTTERSTOCK
ženy, šepkanie, prekvapenie, klebety Mokré plavky, sedenie na chladnej zemi či nenápadný vetrík nám môžu „zarobiť“ na poriadny problém. Cystitída podľa štatistík postihne 40 až 50 percent žien minimálne raz za život.

Zabúdať nesmieme ani na pravidelný pitný režim, ktorý je počas horúcich dní ešte dôležitejší ako inokedy. Je základom prevencie, bez ktorej by sme nemali spraviť ani krok. Pomáha totiž predchádzať tomu, aby sa baktérie udržali v močových cestách. Ideálne je vypiť aspoň 2,5 litra tekutín denne, najlepšie čistej vody, aby sa baktérie vyplavovali z tela von. Vhodné sú aj urologické a bylinné čaje. Naopak, vyhýbať by sme sa mali sladeným nápojom, ktoré sú v dôsledku vysokého obsahu cukru doslova „živiteľmi“ baktérií.

Počas horúcich dní a nocí by sme mali uprednostňovať bavlnenú spodnú bielizeň pred umelými vláknami a klasické nohavičky pred tangovými, ktoré sa zarezávajú do zadku a pomáhajú tak prenosu baktérií z konečníka smerom k močovej trubici. Pri sprchovaní je lepšie používať jemne parfumované mydlá alebo tie celkom bez parfumácie. Vyvarovať by sme sa mali najmä baktericídnym mydlám, ktoré môžu narušiť prirodzenú mikroflóru intímnych partií.

Ak sa napriek opatreniam vzniku zápalu močových ciest predsa len nevyhnete, dôležité je dodržiavanie dostatočného pitného režimu, aby sa baktérie vyplavili z tela von, a, samozrejme, okamžitá návšteva lekára, ktorý naordinuje vhodnú liečbu. Tou sú vo väčšine prípadov antibiotiká. Vhodné sú aj produkty alebo čaje z brusníc či samotné brusnice. Nemýľte sa však, pretože nedokážu cystitídu liečiť, sú však efektívnym pomocníkom pri vyplavovaní baktérií. „Pitný režim je pri liečbe infekcií močových ciest veľmi dôležitý. Nemáme na mysli alkohol ani kávu, ale čistú vodu, zriedené zeleninové šťavy či odvary z močopudných bylín. Moč by mal byť svetlý bez nepríjemného zápachu. Ďalej sa odporúča nepikantná diéta, pobyt v suchu a teple bez fyzickej, ale aj psychickej záťaže,“ vysvetľuje urológ Igor Bartl z Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Mýty a fakty o močových cestách

Zápal močových ciest, odborne nazývaný cystitída, je zrejme nočnou morou každého človeka. Ide o najčastejšie sa vyskytujúce bakteriálne ochorenie u dospelých. Nevyhýba sa mužom ani ženám, hoci častejšie postihuje práve nežné pohlavie. Pri močení dokáže spôsobiť poriadne bolesti. O príčinách vzniku zápalu a jeho liečbe koluje množstvo mýtov.

Mýtus: Zápal močových ciest postihuje iba ženy

Nie je to pravda. Pravda však je, že sú zápalmi ohrozené viac ako muži, pretože majú kratšiu močovú rúru umiestnenú bližšie ku konečníku, čo spôsobuje ľahší vstup baktérií do močovej trubice. Celkovo choroba podľa štatistík postihne 40 až 50 % žien minimálne raz za život. Riziko vzniku zvyšuje fakt, ak už žena cystitídu prekonala a nebola dostatočne preliečená. K rizikovej skupine patria i mladé ženy s novým sexuálnym partnerom či ženy, ktorých mamy už tento zápal v minulosti prekonali.

Mýtus: Cystitída vzniká prechladnutím

K podráždeniu močových ciest dochádza napríklad pri intímnych chvíľkach s partnerom. Pri pohlavnom styku majú mikróby možnosť ľahšie preniknúť do močového mechúra. Riziko zápalu ešte zvyšujú spermicídne gély proti počatiu, ktoré dráždia sliznicu. Preto je dôležité ísť sa po sexe vymočiť, aby sme zabránili vzniku baktérií. Samozrejmosťou by mala byť sprcha pred pohlavným stykom aj po ňom. „Niektoré úzkostlivé ženy sa snažia až prehnanými hygienickými opatreniami zvýšiť svoju čistotu, a tak zotrú z povrchu svojho genitálu ochranný film telu prospešných mikroorganizmov vrátane baktérií. Narušia tak rovnovážny stav obranných mechanizmov povrchových epitelov močových ciest,” upozorňuje urológ Igor Bartl. Okrem toho môžu byť spúšťačmi močové kamene, oslabená imunita, rôzne chronické ochorenia či dokonca aj cukrovka. Rizikom je v podstate každá infekcia, ktorá môže byť dôvodom premnoženia baktérií zodpovedných za zápal močových ciest.

Mýtus: Brusnice majú protizápalové účinky pri liečbe cystitídy

Ide o jeden z najväčších mýtov pri liečbe cystitídy vôbec. Nesporným faktom je, že brusnice pomáhajú vyplavovať baktérie z tela von, no ich protizápalové účinky, ktorými sa tak preslávili, nikdy neboli vedecky dokázané. Základom je lekárom naordinovaná liečba a brusnice môžu byť iba vhodným doplnkom podporných liečebných opatrení. Sústrediť by sme sa však mali predovšetkým na dostatočný prísun tekutín, aby sa baktérie vyplavovali z tela von, dobrú intímnu hygienu, bavlnenú spodnú bielizeň a teplé oblečenie, najmä počas chladnejších dní.

Mýtus: Keď bolesť prestane, môžem vysadiť antibiotiká

V prípade bolesti pri močení netreba návštevu lekára v žiadnom prípade odkladať. Neliečený zápal horných alebo dolných močových ciest môže v niektorých prípadoch vyústiť až do zlyhania obličiek, nehovoriac o obrovských bolestiach, ktoré ho sprevádzajú, a prípadnej vysokej teplote, ktorá dokáže organizmus poriadne zaťažiť. Lekár na liečbu podľa závažnosti stavu väčšinou predpisuje antibiotiká.

Často robíme chybu, ak ich nedoberieme podľa inštrukcií lekára a vysadíme ich príliš skoro, pretože už nepociťujeme žiadne príznaky choroby. V takom prípade si však koledujeme o opätovný návrat zápalu. Baktérie si totiž proti liekom vytvoria rezistenciu a môžeme si „zarobiť“ na vznik opakujúcej sa, teda takzvanej rekurentnej cystitídy. „Následok môže byť chronický zápal s jeho dôsledkami, oslabenie organizmu po opakovanej antibiotickej liečbe, zhoršenie zdravia, zníženie kvality života i problémy v sexuálnom živote,” upozorňuje doktor Bartl.

Prezrite si dobre pieskovisko!

Pobyt na čerstvom vzduchu spolu s kamarátmi je pre dieťa skvelý, nezabúdajte však na jeho bezpečnosť. Dobre sa pozrite, čo všetko v pieskovisku je. Svojho potomka tak môžete ochrániť pred ochoreniami či poranením.

Vedúca odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva SR docentka Jana Hamade rodičom radí: "Pri návšteve otvoreného pieskoviska si všímajte jeho celkovú úroveň, či nie je poškodená obruba, ale aj hrubé znečistenie vrátane biologických exkrementov. Zdravotné riziká pre dieťa môžu byť mikrobiálne a mechanické. V rámci mikrobiálneho rizika sa pri nedostatočnej hygiene môže na pieskoviskách nakaziť rôznymi bakteriálnymi, parazitárnymi a vírusovými ochoreniami ako toxokaróza, toxoplazmóza, giardióza, salmonelóza, helmintózy. Pokiaľ ide o mechanické poškodenia, rizikové bývajú najmä poranenia injekčnými ihlami alebo rozbitým sklom, voľne pohodenými v pieskovisku.“

Ak sa dieťa na pieskovisku poraní znečistenou... Foto: SHUTTERSTOCK
dieťa, pieskovisko, hra, leto, ihrisko Ak sa dieťa na pieskovisku poraní znečistenou injekčnou striekačkou, je nevyhnutné ranu ošetriť, dezinfikovať a ihneď informovať pediatra.

V rámci prevencie proti nákazám na otvorených pieskoviskách je podľa docentky Hamade dôležité dôsledne dodržiavať preventívne opatrenia. "Pieskoviská sa musia pravidelne kontrolovať, odstraňovať z nich ihly, sklo i ďalšie odpadky a tiež zabrániť vstupu zvierat na ne. Rodičia by mali dbať na to, aby deti dodržiavali základné hygienické návyky, a rešpektovať pokyny pediatra, pokiaľ ide o očkovania. Nezabúdajte ani na pravidelné odčervovanie a povinné očkovania zvierat,“ dodáva.

Ak sa dieťa na pieskovisku poraní znečistenou injekčnou striekačkou, je nevyhnutné ranu ošetriť, dezinfikovať a ihneď informovať pediatra, ktorý rozhodne o ďalšom postupe, prípadnom očkovaní proti hepatitíde typu A a B, pravidelných sérologických vyšetreniach, resp. o sledovaní zdravotného stavu dieťaťa počas šiestich mesiacov. Pri hrách na pieskovisku určite nezabudnite na dozor dospelej osoby, aby zabránila deťom konzumovať znečistený piesok, z ktorého hrozí ktorákoľvek z uvedených infekcií.

ZDROJ: UVZSR.SK

Viete, že?

Povinnosťou prevádzkovateľa pieskoviska je v zmysle §2 ods. 1 vyhlášky MZ SR č. 521/2007 Z.z. o podrobnostiach o požiadavkách na pieskoviská viesť záznamy o pravidelnom čistení, prekopávaní, prehrabávaní a polievaní pieskoviska pitnou vodou. Ak dávajú rodičia podnet na verejné pieskovisko, je potrebné adresovať ho zriaďovateľovi ihriska s pieskoviskom. Vo väčšine prípadov je to samospráva, resp. obec. V prípade pieskoviska, ktoré je súčasťou vonkajšieho areálu zariadenia pre deti a mládež, adresujte podnet príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý v danom zariadení vykonáva štátny zdravotný dozor. Zákonom stanovená lehota na vybavenie podnetu je 30 dní.

Herpes je boj na celý život

Keď sa vírus herpesu dostane do tela, ostáva v nervových uzlinách až do smrti. Prvá infekcia prebieha väčšinou bez príznakov. „Chlad, UV žiarenie, horúčka, menzes, stomatologický zákrok, stres, fyzická záťaž, hormonálna nerovnováha, trauma alebo chronické ochorenia môžu spôsobiť reaktiváciu vírusu,“ upozorňuje imunologička a alergiologička z Pneumo Alergo Centra v Bratislave Zuzana Rennerová.

Varovný prst dvíha pri pľuzgieroch, ktoré sú sprievodným prejavom ochorenia, pričom ich neodporúča prepichovať. Nakazení toto ochorenie môžu preniesť na pery, keď je prejav vírusu viditeľný. No pri pohlavnom styku môže dôjsť k nakazeniu partnera, pričom postihnutý ani nemusí vedieť, že má problém.

V prípade, že má herpes ťažký priebeh, odporúča... Foto: SHUTTERSTOCK
Herpes, žena, infekcia, V prípade, že má herpes ťažký priebeh, odporúča sa prijímať antivirotiká v podobe tabletiek.

Ako imunologička uviedla, „zväčša sa príznaky trvajúce jeden až dva dni prejavujú pálením, mravčením, svrbením, bolesťou, prípadne aj únavou, teplotou a bolesťou regionálnych lymfatických uzlín. Následne dochádza k výsypu pľuzgierikov, ktoré do piatich až siedmich dní spontánne ustupujú“. Podľa jej slov sú v tomto prípade účinní rôzni „domáci pomocníci“ ako napríklad čajovníkový olej, koreň sladkého drievka či aloe vera gél.

V prípade, že má herpes ťažký priebeh, odporúča sa prijímať antivirotiká v podobe tabletiek. Pri veľmi častých recidívach (viac ako šesťkrát ročne) je možné siahnuť aj po dlhodobej antivirotickej liečbe. Rozhoduje o nej lekár na základe frekvencie, ale aj závažnosti prejavov a celkového stavu pacienta.

Vedci z austrálskej univerzity dali boju proti nežiaducemu ochoreniu novú nádej. Látky, ktoré sa nachádzajú v modrej krvi tasmánskeho slimáka, majú obrovskú antivírusovú silu, ktorá by podľa výskumov údajne vedela zničiť aj Herpes simplex.

Sezóna alergií je v plnom prúde

Alergici si neoddýchnu ani v lete. Príjemný relax v prírode sa môže vďaka rozkvitnutej alebo čerstvo pokosenej lúke zmeniť na nepríjemný sled alergických prejavov, ba až záchvatov. Ako si dať rady s alergickou nádchou?

Ak vás trápi alergická nádcha, verte, že môžu stačiť maličkosti a vaše príznaky sa môžu zmierniť. Základom je, samozrejme, vhodné domáce prostredie – nezabudnite teda na časté upratovanie. Posteľnú bielizeň a závesy perte aspoň na 60 °C, utierajte prach (vždy odhora nadol, vysávajte teda až nakoniec). Alergénom sa najlepšie darí v teplom a vlhkom ovzduší, urobte teda opak a majte doma 20 až 22 °C, vlhkosť vzduchu by nemala prekročiť 50 %.

Sprchujte sa večer a pridajte aj umývanie vlasov – znížite tak koncentráciu a dobu, po ktorú ste vystavený alergénom. Ak nosíte kontaktné šošovky, vymeňte ich v čase alergickej sezóny za klasické okuliare. Kontaktné šošovky môžu zachytávať niektoré vzdušné alergény, ako je napríklad peľ, preto môžu ich používatelia často pociťovať príznaky vo väčšej miere.

Ak viete, že trpíte alergickou nádchou,... Foto: SHUTTERSTOCK
alergie, muž, kýchanie, Ak viete, že trpíte alergickou nádchou, nenechávajte všetko na poslednú chvíľu a pripravte sa dopredu.

Pod problémy s alergiami sa môže podpísať aj stres. Ak ste teda vystavený stresu, skúste toto: uvedomte si, čo je jeho spúšťačom, pripravte si stratégiu, ako sa so stresom vyrovnať (pre niekoho to môže byť cvičenie, pre iného napríklad odpočinok vo wellnesse) a urobte všetko preto, aby ste stres minimalizovali.

Ak viete, že trpíte alergickou nádchou, nenechávajte všetko na poslednú chvíľu a pripravte sa dopredu. To platí nielen o upratovaní domácnosti, ale aj o liečbe. Niektoré voľnopredajné lieky na alergiu môžete začať brať aj niekoľko dní pred očakávaným vrcholom peľovej sezóny a tým môžete pomôcť zmierniť alergické príznaky. Vždy sa však vopred poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

Ak ste zvyknutý brať počas sezóny antihistaminiká a napriek tomu pociťujete príznaky alergie, môžete vyskúšať aj iné voľnopredajné alternatívy. Antihistaminiká totiž blokujú primárne iba jednu látku – histamín, ktorá však nie je jedinou látkou, ktorá spôsobuje alergické prejavy. Ďalšími sú napríklad prostaglandíny, cytokíny, tryptáza, PAF, leukotriény.

Ako sa chrániť pred prehriatím organizmu

Šok z prehriatia organizmu vzniká následkom straty soli a telesných tekutín hlavne u ľudí, ktorí nie sú zvyknutí na fyzickú námahu v horúcom prostredí. Príčinou je zvýšená teplota vzduchu hlavne v letných mesiacoch a nedostatočný prísun tekutín. Preto je dôležité dodržiavať pitný režim (dva až tri litre tekutín denne), správnu životosprávu, neprepínať fyzické sily a vyhýbať sa dlhodobému pobytu na slnku.

Úžeh sa prejavuje podobne ako úpal, navyše s... Foto: SHUTTERSTOCK
leto, teplo, voda, pitný režim, muž, prehriatie Úžeh sa prejavuje podobne ako úpal, navyše s príznakmi pripomínajúcimi zápal mozgových blán ako anpríklad stuhnutá šija či vracanie.

Pri zvýšenej produkcii tepla a poruche potenia môže dôjsť k prehriatiu organizmu, dehydratácii (aj hypotonickej) a nakoniec k zlyhaniu termoregulačných mechanizmov tela – úpal (siriasis). Dlhšou expozíciou nepokrytej hlavy prudkým slnkom môže dôjsť k podráždeniu mozgových obalov – úžeh (slnečný úpal). Úpal a úžeh sa v mnohom podobajú, aj keď mechanizmus ich vzniku sa líši.

Postihnutý je malátny, má bolesti hlavy, závrat, nevoľnosť, zrýchlené dýchanie, vysokú teplotu (až 40 °C a viac), zrýchlený pulz, kŕče. V prípade poruchy funkcie centrálneho nervového systému môžu sa dostaviť zmätenosť, dezorientácia, ospalosť, poruchy správania (napr. agresivita), zhoršenie reči, halucinácie alebo dokonca bezvedomie. Koža býva horúca a suchá a spravidla červená.

Úžeh sa prejavuje podobne ako úpal, navyše s príznakmi pripomínajúcimi zápal mozgových blán, tzn. stuhnutá šija, vracanie. Na rozdiel od úpalu sa problémy môžu dostaviť s časovým oneskorením, napr. v noci po dni strávenom na slnku.

Príčinou je termické poškodenie organizmu vzniká pôsobením vyššej teploty okolitého prostredia ako je teplota kože (viac ako 35 °C), ak je vzduch presýtený vodnými parami, v tesnom priestore, ak sa v tomto prostredí pracuje alebo stojí bez pohybu. Často je príčinou aj nevhodné oblečenie.

Prvá pomoc: odstrániť príčinu, vyniesť z nevhodného prostredia, vetranie priestoru, ochladzovať (obklady, kúpeľ), telesný pokoj, tekutiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #prehriatie #infekcie močových ciest #alergie #herpes