Bolia vás a opúchajú vám nohy? Pozor na žily

Od hlavy k pätám, so zemou spätá, môžem kráčať slobodná. Od hlavy k pätám, so zemou spätá, aj ty si mi podobná, spieva Mária Čírová. Slová jej piesne ukrývajú mnoho významov, každý si môže nájsť ten vlastný. Jedno je však jasné: song dodáva ženám pozitívnu energiu. A aj inšpiráciu starať sa o seba, svoje zdravie.

12.07.2018 06:00
žena, kŕčové žily, opätky, Foto:
Chronické žilové ochorenie patrí medzi najčastejšie chronické ochorenia v civilizovaných krajinách.
debata

S názorom, že čo je zdravé, to je krásne, sa stotožňujú mnohí, ale nie všetci svojmu zdraviu venujú pozornosť. Pritom slobodne kráčať alebo stáť na vlastných nohách sa dá najlepšie, ak sú nohy zdravé.

Opuchnuté nohy nie sú ani estetické, ani zdravé. „Bolesti v nohách, opuchy, pocit ťažkých, nepokojných nôh, napätie, nočné kŕče. Ľudia ich často považujú za nepríjemný, ale úplne normálny tav – následok celodennej únavy,“ vysvetľuje všeobecná lekárka Diana Ganajová. „Netušia, že môže ísť o prvé varovné signály chronického žilového ochorenia,“ dodáva.

Príznaky väčšina ľudí podceňuje a nevenuje im pozornosť. Pod kožou, v žilách zatiaľ môžu vznikať zmeny, ktoré spočiatku nevidíme, ale pri dlhodobom prehliadaní sa prejavia aj navonok. Metličky, kŕčové žily, opuchy, farebné zmeny kože sú už viditeľným objektívnym znakom chorobného stavu žilového systému. „Dôležité je včas zachytiť varovné signály našich nôh a zájsť s nimi za lekárom. Čím skôr začneme pacienta adekvátne liečiť, tým je vyššia šanca udržať toto ochorenie v relatívne stabilizovanom stave a úplne predísť komplikáciám,“ apeluje doktorka Ganajová.

Problémy môžu nastať aj počas dlhého letu lietadlom či dlhej cesty autom. Aj keď je to všeobecne známy fakt, ľudia ho ignorujú a nezriedka prekazí radosť z očakávanej dovolenky žilová trombóza alebo zápal žily. "Kompresívne pančuchy a venofarmaká pomáhajú predchádzať možným komplikáciám,“ radí doktorka Ganajová.

Pokiaľ ide o diagnostiku a liečbu, všeobecný lekár usmerní pacienta a odporučí ho k cievnemu chirurgovi. „Počiatočné štádiá úspešne zvládame venofarmakami, pri pokročilejších štádiách môže byť potrebná miniinvazívna chirurgická alebo klasická chirurgická liečba,“ vraví cievny chirurg František Žernovický. Ako dodal, moderná cievna chirurgia ponúka účinné a esteticky prijateľné neinvazívne metódy. „Dnes disponujeme technikami, o ktorých sa nám pred pár rokmi ani nesnívalo. Ak sa ochorenie zachytí včas, medikamentovou liečbou sa vie chirurgický zákrok u mnohých oddialiť. Teda alfou a omegou je nepodceňovať signály, ktoré nám boľavé nohy vysielajú. Treba na ne upozorniť lekára, pretože on je ten, kto nám dokáže pomôcť. Čím skôr, tým lepšie,“ konštatoval.

Chronické žilové ochorenie patrí medzi najčastejšie chronické ochorenia v civilizovaných krajinách a trpí ním 40 až 60 % žien a 15 až 30 % mužov. Môže ho spôsobiť dedičná predispozícia, vek, hormonálne zmeny u žien, ale najmä nevhodný životný štýl. Nedostatok pohybu, nadváha a obezita, fajčenie, sedavé zamestnanie, práca v stoji a veľké teplo žilám nôh vôbec neprospievajú.

Rizikové faktory

Neovplyvniteľné:

  • dedičná predispozícia – varixy, vredy predkolenia, žilová tromboembólia či trombofília v rodinnej anamnéze,
  • vek – so zvyšujúcim sa vekom riziko vzniku chronických žilových ochorení narastá, v kategórii viac ako 65 rokov troj- až štvornásobne oproti 40-ročným,
  • ženské pohlavie – najmä počas obdobia prechodu (klimaktéria)
  • tehotenstvo – (najmä opakované) a nárast hmotnosti počas neho; priberaniu sa, prirodzene, nedá vyhnúť, nárast však musí byť kontrolovaný,
  • väčšia výška – prináša väčší tlak vnútri žíl, ťažší transport krvi proti gravitácii,
  • prekonaná žilová trombóza – chorobný vznik krvných zrazenín v srdci a cievach (najťažšie formy chronickej žilovej nedostatočnosti majú osoby, ktoré v minulosti prekonali na dolných končatinách žilovú trombózu, najmä ak nebola včas a správne liečená).

Ovplyvniteľné:

Časté a pridlhé sedenie spôsobuje zhoršený... Foto: SHUTTERSTOCK
žily, žena, ležiaca žena, Časté a pridlhé sedenie spôsobuje zhoršený prietok krvi v žilách nôh.
  • nadváha a obezita, nedostatok pohybu, dlhé sedenie, státie, ale aj neprimeraná svalová záťaž – nesprávne posilňovanie, silové športy a časté zdvíhanie ťažkých bremien, chôdza po mestskej dlažbe,
  • nedostatok vlákniny, častá zápcha – na cievy v podbruší a slabinách pôsobí vnútorný tlak, ktorý sťažuje činnosť žíl,
  • nevhodné oblečenie a obuv – najmä tesná spodná bielizeň a obuv s vysokými opätkami,
  • horúce prostredie – spôsobuje neprirodzené roztiahnutie cievneho systému a zvýšenú záťaž na jeho funkčnosť,
  • fajčenie – vedie k zužovaniu a oslabovaniu stien ciev,
  • časté pridlhé sedenie počas cestovania alebo na toalete – zhoršený prietok krvi v žilách nôh v kombinácii so zvýšeným vnútrobrušným tlakom pri defekácii,
  • užívanie antikoncepcie alebo hormonálna liečba.

Ako robiť prevenciu

  • Obmedzte dlhotrvajúce státie a sedenie. Ak už musíte počas dňa dlho sedieť či stáť, robte si krátke prestávky, prejdite sa či aspoň krúžte nohami v členkoch.
  • Hýbte sa. Venujte sa vhodným športom, pri ktorých sa rytmicky hýbe členkový kĺb v kombinácii s prácou svalov lýtka (turistika, beh, plávanie). Vyhnite sa nevhodným pohybovým aktivitám (zjazdové lyžovanie, futbal, tenis).
  • Udržiavajte si hmotnosť. Dbajte na vhodné zloženie stravy, mala by obsahovať dostatok vlákniny a menej nasýtených tukov. Dodržiavajte tiež pitný režim, predchádza zápche a obezite.
  • Noste voľné oblečenie. Tesné odevy, najmä korzety a úzke nohavice a sukne, tlačia na žily a bránia žilovému návratu.
  • Nenoste obuv s vysokými opätkami ani bez opätkov. Ideálna obuv je s nízkymi, 3– až 4-centimetrovými opätkami, ktorá poskytuje dostatočný tlak na podporu žilového návratu.
  • Sprchujte si nohy chladnou vodou. Teplo je absolútne nevhodné pri problémoch so žilami. Vyhýbajte sa saune, opaľovaniu i horúcim kúpeľom.
  • Dodržiavajte pokyny lekára. Neberte svoje ťažké nohy na ľahkú váhu. Nie je to banalita a drobné zväčšené žilky nie sú iba kozmetický problém. Naučte sa, ktoré aktivity vaše ťažkosti zhoršujú a čo vám, naopak, pomáha. Vhodná liečba a zmena životného štýlu vám pomôžu zabrániť rozvoju ochorenia.

Štyri kroky ku skvelému letu

Krok prvý:

Navštívte lekára. Povedzte mu o svojich ťažkostiach, aj keď vás trápia iba z času na čas. Lekár vás vyšetrí a poradí vám. Ak to bude potrebné, pošle vás za angiológom, teda špecialistom, ktorý sa venuje chorobám cievneho systému.

Vo veľkých horúčavách nohy viac opúchajú. Foto: SHUTTERSTOCK
nohy, kŕčové žily, Vo veľkých horúčavách nohy viac opúchajú.

Krok druhý:

Hýbte sa. Žily milujú pohyb. Tak im spravte radosť a užite si leto aktívne. Turistika, bicyklovanie, plávanie, tanec či rýchla chôdza vám nielen zlepšia stav ciev, ale aj zdvihnú náladu vďaka endorfínom. Vyhýbajte sa športom, ako je tenis, vzpieranie, box a futbal – pri prudkých nárazoch nôh sa môže chronické žilové ochorenie zhoršiť. Ak sa ich nechcete vzdať, určite si dajte kompresívne podkolienky.

Krok tretí:

Ochlaďte sa. Vo veľkých horúčavách nohy viac opúchajú, činnosť žilových chlopní sa zhoršuje, sťažuje sa návrat krvi do srdca. Žily sa neprirodzene rozťahujú, stupňuje sa tlak na steny žíl, a to zhoršuje stav žilového systému s postupným vznikom kŕčových žíl. Vyhýbajte sa priamemu slnku – opaľovanie neocenia ani cievy, ani vaša pokožka. Pred teplom sa uniká ťažko, ale rozumne nastavená klimatizácia, osviežujúce sprchy a dostatočný pitný režim vám v tom určite pomôžu. Skvelé je aj plávanie. Je vari niečo krajšie, ako sa počas horúceho dňa ponoriť do príjemne studenej vody bazéna, jazera či dokonca mora?

Krok štvrtý:

Cestujte šikovne. Cesta za spomínaným morom alebo iným dovolenkovým cieľom môže mať veľmi ďaleko od pohody a oddychu. Dlhé hodiny v jednej polohe v aute, autobuse či lietadle nohám rozhodne neprospievajú. Ľudí, ktorí majú kŕčové žily alebo na ne už majú nábeh, môžu vážne ohroziť najmä zápaly povrchových i hlbokých žíl, z trombóz vznikajúce pľúcne embólie či dokonca krvácanie z prasknutého varixu. Preto si naplánujte pravidelné prestávky, počas ktorých si stuhnuté nohy rozhýbete. Poprechádzajte sa, pokrúťte nohami v členkoch, postavte sa na špičky a na päty. Môžete použiť aj kompresívne ponožky alebo podkolienky. A vždy majte poruke vodu a nezabudnite pravidelne piť. Ako prevenciu zdravotných komplikácií je možné pred cestou nasadiť preventívne lieky. Ak vám už počas dlhej cesty opuchli nohy alebo ste mali pocit, že sú ako „z olova“, spýtajte sa na to svojho lekára.

Čo vás zaujíma? Chronické žilové ochorenie a…

…vysoké opätky

Sú krásne, elegantné, predlžujú líniu nohy, ale pre ženy s chronickým žilovým ochorením sú na bežné nosenie absolútne nevhodné. Nosenie lodičiek s vysokými opätkami, ale aj nosenie topánok bez opätkov je ovplyvniteľným rizikovým faktorom pre rozvoj ochorenia. Vyberajte si radšej nižšie topánky, ideálne s 2 až 4 cm vysokým opätkom, ktorý ideálne drží lýtko a poskytuje podporu k dostatočnému žilovému návratu.

…dedičnosť

Kŕčové žily sú pomerne častým prejavom rozšíreného chronického žilového ochorenia. Niekto si ich spôsobí počas života nesprávnym životným štýlom, iní však pre ne majú genetické predispozície. Ak sa kŕčové žily vyskytovali u niekoho z vašej rodiny, pravdepodobnosť, že nimi budete trpieť aj vy, je pomerne vysoká. Zhoda pre možný výskyt ochorenia u jednotlivých členov rodiny je až 80 %. Často však býva ochorenie spojené s nejakou činnosťou, stavom či životným obdobím, keď sa predispozícia prejaví. Kŕčové žily napríklad vznikajú často u tehotných žien. Počas tehotenstva sa ženám totiž výrazne zvýši krvný objem i prietok krvi, kvôli hormonálnym zmenám sa rozšíria žily a zväčšujúci sa plod môže tlačiť na žily vedúce z dolných končatín, čo podporuje vznik varixov. Ženské hormóny všeobecne zvyšujú zrážanlivosť krvi a kvôli tomu tiež na toto ochorenie trpí dvakrát viac žien než mužov. Ochorenie sa tiež objavuje u ľudí trpiacich obezitou a aj u tých, ktorí majú sedavé zamestnanie či málo športujú. Výskyt varixov sa zvyšuje s rastúcim vekom. Ak viete o tom, že máte dedičné predpoklady pre toto ochorenie, dôležité je vyhľadať lekára už pri prvých príznakoch. Včasná diagnostika a vhodná liečba potom dokážu dlhodobo udržať ochorenie v počiatočných štádiách.

…muži

Podľa skúseností lekárov je prístup mužov k problematike varixov špecifický a úplne iný ako u žien. Súvisí to s tým, že kŕčové žily pre nich väčšinou neznamenajú estetický problém. Väčšinou majú nohy schované v nohaviciach. Mužský organizmus neovplyvňujú estrogény, ktoré u žien oslabujú žilovú stenu, preto u nich tak často nevznikajú drobné metličkové varixy. Väčšinou teda riešia až väčšie kŕčové žily. K lekárovi prichádzajú pomerne neskoro, pretože ani rozsiahle kŕčové žily u nich nemusia vyvolávať väčšie problémy. Je žiaľ bežné, že muži navštívia lekára až s rozsiahlymi opuchmi, zmenami na koži, či dokonca s aktívnym vredom predkolenia. Našťastie aj medzi nimi pribúdajú tí, ktorým ich zdravie nie je ľahostajné a nezanedbajú svoje ochorenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #prevencia #opuchnuté členky #kŕčové žily #chronické žilové ochorenie