Zdravé zuby predlžujú život

Nedostatočná ústna hygiena môže podporiť vznik ochorení, akými sú diabetes či infarkt. Baktérie a toxické látky zo zápalových ložísk v ústach môžu nielen oslabiť obranyschopnosť organizmu, ale spôsobiť aj nové infekcie.

19.07.2018 06:00
rodina, zuby, hygiena, Foto:
Preventívnu prehliadku by mal absolvovať aj pacient, ktorý je bezzubý alebo nemá žiadne problémy.
debata

Platí teda skutočne staré známe otvor ústa a uvidíš svoje zdravie? „Okrem zubného kazu je druhým najčastejším chronickým bakteriálnym ochorením zápal ďasien a ak nie je dostatočne liečený, dochádza k zápalu všetkých tkanív parodontu. Neliečená parodontitída zhoršuje stav diabetu, kardiovaskulárneho systému, aterosklerózy, komplikuje stavy po transplantácii tkanív a orgánov,“ varuje pred zanedbávaním zubnej hygieny profesorka Neda Markovská, hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre zubné lekárstvo. „Rovnako ako chronický zápal, ktorého produkty sa krvnou cestou dostávajú do vzdialených orgánov, môže byť príčinou rizikovej gravidity s predčasným pôrodom dieťaťa. Na druhej strane niektoré celkové ochorenia a ich liečba vyvolávajú zmeny na ústnych slizniciach – napr. blokátory kalciového kanála, imunosupresíva. Veľkou skupinou sú prejavy mnohých celkových ochorení na sliznici líca, jazyka – prejavy kožných ochorení, ochorení krvného systému, pľúcnych ochorení, imunologické poruchy a podobne,“ konštatovala profesorka Markovská.

Odborníci často upozorňujú aj na takzvanú eróziu zubov. Ako upozornila profesorka Markovská, erózia zubnej skloviny je ochorenie charakterizované postupným narušením a stratou zubnej skloviny bez účinku baktérií zubného kazu, ale pôsobením kyselín a kyslých zložiek najmä v nápojoch a potravinách. „Jej vznik je podmienený zmenou životného štýlu a stravovacích návykov spojených so zvýšenou konzumáciou ovocných džúsov, citrusového ovocia, perlivých nealkoholických nápojov, vína, dresingov a majonéz, šumivých tabliet. Väčšinou sú postihnutí mladí dospelí s veľmi dobrou ústnou hygienou, ktorí ju vykonávajú bezprostredne po konzumácii týchto jedál. Erózia skloviny môže byť spôsobená aj zvracaním pri gastroezofageálnom refluxe, anorexiou a bulímiou, ako aj dlhodobým tehotenským zvracaním,“ upozornila.

Preto je dôležité, aby sme nezanedbávali prevenciu. Profesorka Markovská vysvetľuje, že prevencia a preventívna prehliadka nie je to isté. „Prevencia je systém opatrení, ktoré aplikujeme na zdravé tkanivá a orgány s cieľom zachovať ich čo najdlhšie zdravé. Prevencia zubného kazu je úplná, ak zahŕňa všetky štyri zložky, teda výživu s redukovaným množstvom cukru, správnu ústnu hygienu, lokálnu fluoridáciu a pravidelné preventívne prehliadky.“ Preventívna prehliadka je vyšetrenie všetkých tkanív ústnej dutiny vrátane, s cieľom zistiť chorobné zmeny vo včasnom štádiu vývoja, v pravidelných intervaloch. Mnoho ľudí sa spolieha na skutočnosť, že „mňa nič nebolí, a preto nemusím ísť na prehliadku“. „Zubný kaz v začiatočnej forme vývoja nebolí, nebolí ani zápal ďasien a parodontitída, v počiatočnej fáze nebolia ani zhubné nádory ústnej dutiny a tvárovej oblasti. Teda preventívnu prehliadku má absolvovať aj pacient, ktorý je bezzubý alebo nemá žiadne problémy,“ dodáva profesorka Markovská.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií preventívnu prehliadku v roku 2016 absolvovalo 54 % pacientov, pričom neobstojí tvrdenie mnohých, že prevencia je drahá. „Väčšina zubných lekárov má zmluvný vzťah so zdravotnými poisťovňami. Preventívna prehliadka je plne hradená všetkými zdravotnými poisťovňami rovnako u detí, dospelých, ako aj u tehotných žien,“ uzatvára profesorka Markovská.

Strašiak zvaný parodontitída

Ide o zápal ďasien a závesného aparátu zuba (parodontu) spôsobený určitými baktériami v plaku a je jedným z najčastejších ochorení ústnej dutiny. Začína ako zápal ďasien (gingivitída) – najčastejším príznakom je krvácanie ďasien pri čistení. Zo začiatku sa môže javiť ako neškodná, ak však nie je liečená, môže zápal postupovať, narušiť a poškodiť čeľustnú kosť a viesť až k strate zuba. Ak vám diagnostikovali parodontitídu, dostanete individuálny liečebný plán na zastavenie rozvoja zápalu a na ochranu vašich zubov.

Parodontitída. Foto: SHUTTERSTOCK
parodontitída, Parodontitída.

Ako spoznať zápal ďasien a parodontitídu?

  • Zdravé ďasná: ružovkastá farba, tesne prilieha k zubu, nekrváca
  • Zápal ďasna: sčervenanie a opuch, ďasná krvácajú pri čistení alebo medzizubnom čistení
  • Parodontitída: nezvratný zápal ďasna, chronická infekcia, ustupujúce ďasná a uvoľňujúce sa zuby

Tri kroky pre zdravé ďasná

  1. Čistite medzizubné priestory buď medzizubnou kefkou, alebo zubnou niťou, aby ste odstránili plak a zvyšky jedla medzi zubmi.
  2. Čistite si zuby dôkladne aspoň dve minúty dva- až trikrát denne antibakteriálnou zubnou pastou a zubnou kefkou s mäkkými vláknami. Presvedčte sa, že ste nezabudli na okraj ďasien, kde sa často usadzuje plak.
  3. Vypláchnite ústa antibakteriálnou ústnou vodou, ideálne po čistení zubov, prípadne v čase medzi čistením.

Aká by mala byť prevencia podľa veku

  • od dovŕšenia jedného roka života do troch rokov diagnostika a terapia zubného kazu na mliečnych zuboch, určenie nánosov bakteriálneho plaku v šesťmesačných intervaloch; u rizikových detí doplnenie diagnostiky o vyšetrenie testu rizika kazivosti chrupu zo sliny ihneď po dovŕšení jedného roku života
  • od troch do piatich rokov – diagnostika a terapia zubného kazu v polročných intervaloch
  • od piatich rokov – diagnostika zubného kazu raz za pol roka; u rizikových detí rozšírenie diagnostiky o test rizika kazivosti chrupu zo sliny, ako ochrany trvalých zubov; u detí, ktoré dovŕšili v sledovanom roku päť rokov života, vypočítanie percenta detí bez prítomnosti zubného kazu a jeho následkov
  • od šiestich do 18 rokov života – diagnostika a terapia zubného kazu v polročných intervaloch; u dvanásť- a pätnásťročných detí stanovenie indexu kazivosti chrupu
  • po osemnástom roku sa odporúča preventívna prehliadka 2-krát do roka.
Starostlivá a správna hygiena ústnej dutiny je... Foto: SHUTTERSTOCK
muž, pacient, zubár, zuby, Starostlivá a správna hygiena ústnej dutiny je neoddeliteľnou súčasťou zdravého života.

Zubný preukaz dieťaťa – krok k prevencii zubného kazu

Slovenská komora zubných lekárov (SKZL) v spolupráci so zdravotnými poisťovňami vytvorili Zubný preukaz dieťaťa, ktorý slúži na zápis informácií pre odborníkov i rodičov o tom, či je dieťa v pravidelnom ošetrení zubného lekára a ako je dodržiavaná prevencia zubného kazu. Zároveň pomáha rodičom, ako sa starať o zdravé ústa hneď od narodenia do prvej preventívnej prehliadky.

Zubný kaz je globálny celosvetový zdravotný problém spôsobujúci zdravotné, sociálne a ekonomické následky pre jednotlivca a krajiny. Hlavnými a jednoznačnými príčinami jeho vysokého výskytu je zvýšený príjem cukrov v spojení s nedostatočnou ústnou hygienou. Jednou z hlavných úloh prevencie je vytvoriť cieľ vzdelávania, systém výchovy a informácií o zubnom kaze.

Zubný preukaz dieťaťa dostávajú od mája mamičky priamo v pôrodniciach na Slovensku. „Preukaz postupne od prvých dní života dieťaťa poskytuje rady rodičom a vysvetlí im jednotlivé postupy, ako vykonávať ústnu hygienu, aký druh nápojov a potravy je vhodný pre zdravé zúbky dieťaťa, kedy začať používať zubnú pastu a pod. Vysvetľuje význam a obsah prvej preventívnej prehliadky dieťaťa po dovŕšení jedného roku života. Zároveň obsahuje záznam od prvej preventívnej prehliadky v 12. mesiaci postupne v polročných intervaloch do veku 6 rokov. Zubný preukaz uvádza náplň a zároveň výsledok každej preventívnej prehliadky s odporúčaniami pre rodiča,“ uviedla hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre zubné lekárstvo Neda Markovská.

Zubný preukaz dieťaťa dostávajú od mája mamičky... Foto: SHUTTERSTOCK
deti, zuby, prevencia, Zubný preukaz dieťaťa dostávajú od mája mamičky priamo v pôrodniciach.

„Preukaz dieťaťa je ilustrovaný a je obdobou Pediatrického preukazu dieťaťa. Zároveň predpokladáme, že sa stane aj pomôckou pre pediatra, pre ľahšiu diagnostiku celkových ochorení ovplyvňovaných následkami neliečeného zubného kazu,“ dodala Markovská.

Rady pre zdravé ústa

  • Starostlivá a správna hygiena ústnej dutiny je neoddeliteľnou súčasťou zdravého života.
  • Osvojte si každodennú správnu techniku čistenia zubov vrátane čistenia medzizubných priestorov.
  • Zuby si čistite najmenej dvakrát denne, používajte zubnú pastu s fluoridmi. Individuálne vám môže zubný lekár alebo dentálna hygienička odporučiť aj používanie ústnej vody.
  • Jedzte zdravo a vyvážene, obmedzte potraviny bohaté na cukor. Pite vodu.
  • Pravidelne navštevujte zubného lekára a dentálnu hygieničku. Pokiaľ vám krvácajú ďasná, požiadajte ich o radu, ako správne postupovať pri ústnej starostlivosti.
  • Nefajčite a obmedzte konzumáciu alkoholu.
  • Parodontitída aj diabetes sa prehlbujú pri nadváhe a nedostatku pohybu. Dbajte na svoju hmotnosť a správnu životosprávu.

Erózia zuba: Pozor na kyseliny

Nadmerná konzumácia kyslých nápojov, ako sú napríklad ovocné šťavy, ochutené vody či dokonca ovocné čaje, postupom času oslabuje zubnú sklovinu a môže tak spôsobiť nepríjemné zdravotné ťažkosti. Nezáleží pritom iba na množstve tekutiny, ktorú vypijeme, ale aj na čase, kedy si ju dáme.

S odkazom na štúdiu publikovanú v britskom stomatologickom časopise British Dental Journal o tom informoval spravodajský web BBC. Vedci okrem iného uvádzajú, že konzumácia kyslých nápojov a jedál na olovrant zvyšuje riziko erózie zubnej skloviny. „Zázvorovo-citrónový čaj, voda s kvapkou citróna či limetky, ovocné nápoje a sirupy, všetky spája vysoká kyslosť. Keď si dáte jeden taký nápoj denne, nie je to také zlé, ale ak si dáte dva, tri, štyri alebo päť, môže to na vašich zuboch napáchať vážne škody,“ povedala Saoirse O'Tooleová, ktorá učí na King 'College London. „Skúste to vyvážiť: keď si dopoludnia dáte na desiatu jablko, nedávajte si popoludní džús. Keď viete, že si večer doprajete pohár vína, skúste si na desiatu nedať ovocie,“ odporučila. Čo ešte radia vedci pre zdravý chrup?

Nadmerná konzumácia kyslých nápojov, ako... Foto: SHUTTERSTOCK
erozia zuba, Nadmerná konzumácia kyslých nápojov, ako napríklad ovocné šťavy, oslabuje zubnú sklovinu.

Riziko erózie zubnej skloviny je možné znížiť používaním slamky, aby tekutina neprišla do kontaktu so zubami. Ak si dáte kolu, pite ju rýchlejšie – pomalé sŕkanie je pre vaše zuby horšie. Neuškodí ani, keď si po kyslom nápoji dáte napríklad kus syra, prispeje to k neutralizácii prostredia v ústnej dutine. Najzásadnejšou radou však zostáva: nepreháňajte to a konzumáciu kyslých nápojov sa pokúste obmedziť.

Príznaky erózie zubov

  • strata zubnej skloviny (a dentínu)
  • žltkastá farba zubov
  • precitlivené zuby

Ako je možné predísť strate zubnej skloviny?

  • Doplňte svoju stravu o potraviny a nápoje s vysokým obsahom vápnika a fosfátu (napríklad mlieko alebo syr).
  • Kyslé nápoje konzumujte spolu s jedlom, nie medzi jedlami.
  • Nepite nápoje s obsahom kyselín v malých dúškoch, ani ich neprevaľujte v ústach.
  • Obmedzte početnosť konzumácie kyslých potravín a nápojov.
  • Pite dostatočné množstvo tekutín s nízkym obsahom kyselín a bez cukru.
  • Stimulujte sekréciu slín (napr. žuvaním žuvačiek bez cukru).
Autor:(ČTK)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zub #ústa #zubná hygiena #zubná erózia #parodontitída #zubná sklovina