Cukrovka a ochorenia ústnej dutiny

Pacienti s diabetom majú trikrát väčšie riziko vzniku ochorenia ďasien ako ľudia bez cukrovky. Tá môže viesť k zhoršeniu už existujúceho zápalu ďasien, tvorbe hnisavých parodontálnych vačkov a boľavých ústnych kútikov.

22.07.2018 06:00
diabetes, strava, cukrovka, zelenina, šalát Foto:
Diabetici majú často problém so slinami.
debata

Platí to aj opačne – pretrvávajúce problémy ďasien môžu byť príznakom nezisteného diabetu. Diabetici sú rizikovou skupinou, pri ich ochorení sa vyskytuje porucha tvorby inzulínu alebo inzulínová rezistencia, oboje spôsobuje zvýšenú hladinu krvného cukru, ktorá je tiež príčinou zvýšenej náchylnosti k zápalom ďasien.

„Diabetes mellitus je ochorenie, ktoré postihuje mnohé orgány a tkanivá. Zmeny, ktoré vyvoláva, postihujú najmä krvné cievy. V ústnej dutine dochádza k zvýšenému zápalu parodontu, ďasná výrazne krvácajú, je rýchlejšia resorpcia kostného lôžka, vo zvýšenej miere sa ukladá bakteriálny povlak. Je dokázané, že ak sa zníži stupeň zápalu parodontu pravidelnou liečbou, tak dôjde aj k úprave hladiny cukru v krvi,“ hovorí profesorka Neda Markovská, hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre zubné lekárstvo. „Okrem toho je riziko zvýšeného výskytu zubného kazu, keďže postupom rozvoja ochorenia sa znižuje tvorba sliny. U pacientov, ktorí nosia snímateľné zubné náhrady, je pri nedostatočnej hygiene riziko vzniku plesňových ochorení, ktoré výrazne znepríjemňujú pacientom stav v ústnej dutine. Je preto nevyhnutné, aby pacienti s diabetom mali zvýšenú starostlivosť o ústne zdravie – odstraňovanie zubného kameňa je potrebné minimálne dvakrát ročne. Na druhej strane dokonalá ústna hygiena dokáže zabezpečiť redukciu zápalu parodontu. V prípade zvýšenej kazivosti chrupu zubný lekár odporúča lokálne fluoridové prípravky vo forme ústnej vody alebo gélu,“ vraví profesorka Markovská.

Diabetici majú často problém so slinami. Dá sa vylučovaniu sliny pri cukrovke pomôcť? „Ak je tento problém diagnostikovaný pri počiatočnom znížení vylučovaného množstva sliny, je možná úprava indikáciou prípravkov, ktoré nazývame umelá slina. V pokročilom stave a najmä u diabetikov, ktorí nerešpektujú liečbu, je veľmi ťažké zvýšiť tvorbu sliny,“ dodala Neda Markovská.

Diabetes a problémy ďasien sa navzájom zosilňujú

  • Parodontitída zhoršuje hladinu krvného cukru tak u diabetikov, ako aj u „nediabetikov“, a tým zvyšuje riziko vzniku diabetu.
  • Pri existujúcej parodontitíde vedie zápal k tomu, že inzulín môže pôsobiť ešte horším spôsobom (inzulínová rezistencia).
  • Diabetes sa zhoršuje a vzniká bludný kruh. Obe ochorenia sa zosilňujú a zhoršujú.
  • Parodontitída tiež zvyšuje riziko vzniku ďalších celkových ochorení, ktoré sú dôsledkom diabetu.
  • Účinná liečba parodontitídy môže zlepšiť a uľahčiť nastavenie hladiny krvného cukru u diabetikov s diabetom typu 2.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrovka #diabetes mellitus #parodontitída #ústna dutina