Syndróm ekonomickej triedy: Počas cestovania prepínajte špičky

Názov „syndróm ekonomickej triedy“ vznikol koncom 70. rokov. V tom období sa začala výraznejšie rozvíjať letecká preprava na dovolenky. Lekár, päťdesiatnik, vtedy dostal po 14 hodín trvajúcom lete trombózu, upchala sa mu žila na nohe. Odvtedy sa o tomto zdravotnom probléme píše i hovorí omnoho viac.

23.07.2018 06:00
cestovanie, lietadlo, nohy, trombóza Foto:
Nebezpečné sú štvor-, päťhodinové cesty, počas ktorých ľudia sedia s ohnutými nohami bez pohnutia.
debata

Prečo sa cestovnej trombóze hovorí syndróm ekonomickej triedy?

Vyjadruje fakt, že hlavným rizikovým faktorom žilovej trombózy počas cestovania je dlhé sedenie v nepohodlnej, stiesnenej polohe v lacnejšej časti lietadla, kde nie je toľko miesta na nohy. To však neznamená, že trombózu nemožno dostať aj v biznis triede, v autobuse či aute.

Čo je to vlastne cestovná trombóza?

Trombóza je vytvorenie krvnej zrazeniny vnútri žily (žilová trombóza) alebo tepny (tepnová trombóza). Takáto zrazenina čiastočne alebo úplne upcháva prietok krvi v cieve a ak sa celá alebo časť z nej odtrhne a krvný prúd ju unáša do inej cievy v dôležitom orgáne. Následky môžu byť veľmi vážne.

Čo je najväčším rizikovým faktorom cestovnej trombózy?

Nedostatok pohybu, tekutín a užívanie niektorých liečiv. Nebezpečné sú štvor-, päťhodinové cesty, počas ktorých ľudia sedia s ohnutými nohami bez pohnutia. Žily na nohách to majú náročné. Krv sa z nich musí šplhať proti pôsobeniu gravitačnej sily smerom k srdcu. Pri prirodzenom pohybe sa svaly v pravidelných intervaloch sťahujú a stláčajú žily, čím krv vytláčajú hore. Ak však dlho sedíme, tok krvi sa spomaľuje, krv sa hromadí pod vplyvom gravitácie na relatívne malom priestore v cievach nôh. Tým stúpa pravdepodobnosť jej zrazenia. Veľmi k tomu prispieva dehydratácia. Cestujúci pijú málo tekutín, aby nemuseli stále odbiehať na toaletu. Počas letu sa tlak v kabíne lietadla rovná tlaku v nadmorskej výške 1 800 – 2 400 metrov. To aktivuje systém tela zodpovedný za zrážanie krvi.

Kto je v riziku?

Riziko trombózy vo všeobecnosti stúpa s vekom. Podľa známej odborníčky na žily, profesorky Viery Štvrtinovej, už u človeka staršieho ako 40 rokov, predovšetkým, ak je fajčiarom a trpí kŕčovými žilami, sa významne znásobujú rizikové faktory. Spozornieť by mali najmä ženy s kŕčovými žilami užívajúce hormonálnu antikoncepciu – spoločne s fajčením je to veľmi riziková kombinácia! Takisto tehotné ženy, pacienti s postihnutím srdca, ciev, s poruchou zrážanlivosti krvi, nadváhou, pri pokročilej cukrovke a pacienti po operáciách a poraneniach. „Na pozore“ by sa mali mať všetci, ktorým po dlhšom sedení opúcha okolie členkov.

Aký je varovný signál žilovej trombózy?

Je to boľavé lýtko, najčastejšie len na jednej nohe, nepríjemný tlak, tŕpnutie, sčervenanie a takisto opuch. (Ak by išlo o tepnovú trombózu, uzavretie tepny sprevádzajú búrlivejšie príznaky a končatina, naopak, ochladne a neopúcha). Hlboká žilová trombóza sa rieši injekciami riediacimi krv, neskôr tabletkami a nohu treba mať dlhodobo v kompresívnej bandáži. Niektorí ľudia majú tzv. leidenskú mutáciu, čo je porucha krvnej zrážanlivosti, ktorá predstavuje zvýšené riziko tvorby krvných zrazenín. Vyskytuje sa pomerne často a je dedičná.

Aká je prevencia vzniku syndrómu ekonomickej triedy?

Pre bežného cestovateľa bez konkrétnej diagnózy by sa dalo stručne povedať: tekutiny, pohyb, kompresívne cestovné podkolienky (pančuchy), prípadne doplnky výživy. Niektoré letecké spoločnosti lietajúce na dlhých trasách upozorňujú prostredníctvom videonahrávok svojich cestujúcich na to, aby počas letu pohybovali končatinami – minimálne krúžili chodidlami a napínali špičky. V pravidelných intervaloch je potrebné sa na chvíľu postaviť. Odporúča sa preto vypýtať si sedadlo v blízkosti uličky (aj keď je jasné, že tam nemôžu sedieť všetci). Okrem toho sa treba počas cestovania vyhýbať alkoholu, užívaniu diuretík (odvodňujúcich liekov) a takisto liekov navodzujúcich spánok. Človek omámený alkoholom alebo hypnotikami môže tuho zaspať a ostáva tak na dlhší čas v jednej polohe bez pohybu.

Pacienti s kŕčovými žilami by mali pred letom užívať aspoň udržiavaciu dávku lieku (mikronizovaný diosmín). Preventívne môžu pomôcť aj doplnky výživy (Mobivenal, Venalex, Diosven…), resp. špeciálny doplnok stravy s obsahom prírodného paradajkového koncentrátu a extraktom z listov viniča (Sangui Flow), ktorý má vedecky preukázaný vplyv na zníženie pravdepodobnosti zhlukovania krvných doštičiek a vytváranie trombov. Môžu ho užívať aj tehotné a dojčiace ženy. Takisto sa počas dlhých ciest odporúča nosiť sťahujúce podkolienky aj ľuďom, ktorí s krvnou zrazeninou problém ešte nemali. Niektorí pacienti so závažnými problémami potrebujú dokonca pred odletom injekciu nízkomolekulárneho heparínu, ktorá sa aplikuje do kožnej riasy dve hodiny pred odletom.

Čo je to kompresia?

O kompresii sa hovorí čoraz viac, nielen v zmysle zdravotnej kompresívnej liečby, ktorá zvyšuje žilový odtok, ale aj v rámci športu. Oblečenie zo špeciálnych sťahujúcich materiálov poskytuje mechanickú podporu svalom a urýchľuje ich regeneráciu. Kaderníčky a zubní lekári si kompresívne podkolienky kupujú na nosenie v práci, manažéri v čiernom pod nohavice obleku – a môžu sedieť na rokovaní.

Pred dlhou cestou na dovolenku je veľmi dobrou voľbou obliecť si kompresívne pančuchy alebo podkolienky. Pre človeka, ktorý nie je v riziku trombózy, stačí aj najnižšia kompresívna trieda. Často sa im hovorí „cestovateľské podporné podkolienky“ (napr. Avicenum Travel). Kompresia znamená tlak. Sťahovacia podkolienka či pančucha pevne objíme nohu, vytvorí tlak na rozšírené žily a zúži tak ich prierez. Vďaka tomu sa môžu žilové chlopne lepšie uzatvárať a zvýši sa rýchlosť prúdenia žilovej krvi. Noha neopuchne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #trombóza #krv #otázky a odpovede #žily #kompresívne pančuchy