Ženy zomierajú na infarkt častejšie ako muži, ak ošetrujúci lekár je muž

Srdcový infarkt - pred týmto slovom máme mnohí rešpekt, pri poruche srdcového svalu často rozhodujú sekundy.

20.08.2018 06:00
infarkt - teplá Foto:
Infarkt hrozí aj ľuďom, ktorí majú zúžené cievy zásobujúce srdcový sval, hlavne v dôsledku zahustenia krvi a tvorby zrazenín.
debata (16)

Odhliadnuc od časového faktora je tu však rozhodujúce, či prežijeme, ešte niečo iné a síce, či sa na centrálnom príjme dostaneme do rúk lekára či lekárky.

Choroby srdca patria k najčastejším príčinám smrti u mužov aj u žien, no čo sa týka žien, tie prežijú srdcový infarkt zriedkavejšie. Napríklad v USA v roku 2016 zomrelo podľa tvrdenia American Heart Association (Americká asociácia srdca) 26 percent žien v priebehu jedného roka na srdcový infarkt, kým mužov len 19 percent. A tento rozdiel medzi pohlaviami sa neustále zväčšuje. Päť rokov po srdcovom infarkte zomrie takmer polovica žien, kým mužov len 36 percent.

Dôvodom je opakované tvrdenie, že príznaky žien sa prejavujú inak ako u mužov, prednedávnom však uzrela svetlo sveta rozsiahla štúdia, zverejnená v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, niečo nové. Pre účely štúdie analyzovali 500-tisíc prípadov, od roku 1991 až do roku 2010. Rozdelili ich do štyroch kategórií. Lekári, ktorí ošetrovali mužov, lekári, ktorí ošetrovali ženy, lekárky, ktoré ošetrovali mužov a lekárky, ktoré ošetrovali ženy.

„Štatisticky sa tu nevyskytli žiadne odlišnosti, s rozdielom kategórie lekár a pacientka,“ hovorí Brad Greenwood, autor štúdie a vedecký pracovník na univerzite v Minnesote. Keď je lekár na pohotovosti muž a pacientka srdcového infarktu žena, zvyšuje sa jej riziko úmrtia o cca. 12 percent, skonštatoval.

Štúdia tým vyvoláva veľa znepokojujúcich otázok, týkajúcich sa zaobchádzania so ženami na pohotovosti, ako aj starosti, že lekári-muži neberú ťažkosti pacientiek tak vážne ako u mužov. Alebo že sú muži v medicíne stále preferovaní a preto sú ich príznaky rozpoznané rýchlejšie, kým na oplátku sa ženám diagnostikuje nesprávna diagnóza.

Na druhej strane ženy-lekárky hovoria častejšie a intenzívnejšie so svojimi pacientkami a pacientmi a preto poskytujú viac starostlivosti založenej na dôkazoch ako mužskí kolegovia, tvrdí výskumný tím na základe výsledkov štúdie. Môže im to pomôcť rýchlejšie rozoznať srdcový infarkt, zvlášť, keď majú ženy atypické príznaky.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #pohlavie #pohotovosť #srdcový infarkt