Zdraviu prospešné huby: Hnojník reguluje cukor v krvi

Podľa predsedu Slovenskej diabetologickej spoločnosti doc. MUDr. Emila Martinku je v diabetologických ambulanciách na Slovensku evidovaných 370-tisíc pacientov.

04.11.2018 06:00
debata

U ďalšej tretiny sa odhaduje, že majú tzv. prediabetes, to znamená abnormálnu alebo zníženú citlivosť na inzulín. Novodobou epidémiou sa stáva diabezita, pretože obezita riziko vzniku cukrovky vážne zvyšuje.

Cukrovku zaraďujeme medzi tzv. civilizačné ochorenia, ktoré úzko súvisia s výživou a životným štýlom. „Je to chronické ochorenie s trvalou poruchou premeny glukózy, čo vedie k zvýšeným hladinám cukru v krvi a k ďalším zmenám látkovej premeny bielkovín, tukov a cukrov,“ hovorí odborníčka na výživu MUDr. Alžbeta Béderová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. „Pri cukrovke typu 1 je príčinou buď úplný alebo čiastočný nedostatok inzulínu, pri diabete typu 2 zas inzulínová rezistencia, čiže necitlivosť na účinok inzulínu a takisto zmena jeho vylučovania. Je to najčastejšia porucha endokrinného systému a jej výskyt u nás za posledných 20 rokov stúpol až trojnásobne.“

Alarmujúce, je že až 30 % pacientov ani nevie, že má cukrovku. Diagnostikovaní sú až po objavení sa komplikácií. Preto je vo veku nad 45 rokov aj pri prvotnom zistení normálnych hodnôt hladín cukru vhodné toto vyšetrenie opakovať v dvojročných intervaloch! Rovnako bez ohľadu na vek je potrebné každoročne sledovať rizikových ľudí – obéznych, osoby s cukrovkou v rodine, hypertonikov, pacientov so zvýšenými hodnotami tukov v krvi, s potvrdenou ischemickou chorobou srdca a takých, čo prekonali srdcový infarkt či mozgovú príhodu.

Stravovanie diabetikov, ale aj ľudí, ktorí vedia, že majú hraničné hodnoty cukru v krvi, má svoje špecifiká a záleží na type a závažnosti ochorenia, ako prísne je diéta nastavená. „Bojovať s cukrovkou možno okrem štandardnej liečby a diéty aj prírodnou cestou. Napríklad huba z čeľade pečiarkovitých, hnojník obecný, má antidiabetické účinky a môže byť veľmi dobrým podporným prostriedkom pre diabetikov aj pre potenciálnych diabetikov,“ hovorí odborníčka. „Táto huba je síce jedlá, ale rýchlo podlieha rozkladu, preto podľa Potravinového kódexu SR nie je povolené predávať ju čerstvú. Prášok zo sušených plodníc hnojníka použitý v klinických štúdiách však potvrdil pokles vysokej hladiny cukru v krvi o 20 – 40 % v závislosti od času požitia. U pacientov s cukrovkou však dávkovanie musí byť v súlade s užívaním antidiabetík,“ zdôrazňuje MUDr. Béderová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #MUDr. Emil Martinka #MUDr. Alžbeta Béderová #medicinálne huby #hnojník