Najsmrteľnejšiu rakovinu symbolizuje fialová práve dnes

Svetové aj slovenské dominanty sa dnes, 15. novembra, rozsvietia na fialovo. Je to znak podpory pre pacientov bojujúcich s rakovinou pankreasu. Tomuto zákernému onkologickému ochoreniu podľahne až 95 % z nich!

15.11.2018 08:00
rakovina pankreasu, nie rakovine, Jana Pifflová... Foto:
Hovorkyňa NOÚ Martina Šoltésová, Patrik Herman a Jana Pifflová Španková na tlačovej konferencii na tému rakoviny pankreasu.
debata

Fialové stužky, fialové oblečenie, fialové slovenské dominanty ako Nový most s reštauráciou UFO v Bratislave, Bratislavský hrad (len západná časť zo strany od parlamentu), Budatínsky hrad, Dóm svätej Alžbety v Prešove, Europa Business Center v Banskej Bystrici či Divadlo Andreja Bagara v Nitre – to je symbol spolupratričnosti a volania po väčšej pozornosti pre najťažšiu z onkologických diagnóz. 15. november je už po piatykrát v histórii Svetovým dňom boja proti rakovine pankreasu. Viac ako 60 % opýtaných nevie o tejto chorobe a jej príznakoch takmer nič.

Vyše polovica novodiagnosti­kovaných pacientov s karcinómom pankreasu je už v metastatickom štádiu. Z tejto skupiny pacientov prežijú päť rokov len dve percentá.

Slovensko je na treťom mieste v počte nových prípadov tohto druhu karcinómu u mužov vo svete (pred nami je Arménsko a ČR) a na štvrtom mieste v počte úmrtí u mužov (tu je pred nami Litva, Maďarsko a ČR). „Problémom je to, že hlavné príznaky sú veľmi nejednoznačné,“ vysvetľuje klinický onkológ MUDr. Štefan Pörsök z Národného onkologického ústavu v Bratislave (NOÚ). „Nevoľnosť, nechutenstvo, schudnutie bez príčiny. Bolesť často migruje v oblasti brucha či chrbtice, pacienti chodia po ortopédoch, neurológoch,“ pokračuje odborník. „Ožltnutie očných bielok, prípadne tmavý moč a svetlá stolica, je pomerne neskorý príznak. Znamená už útlak žlčových ciest rastúcim nádorom. Bohužiaľ, dosiaľ nejestvuje žiadny štandardný skríningový test pre odhalenie rakoviny pankreasu.“ Zlatým štandardom diagnostiky je CT.

Jedinou dnes známou liečbou tohto typu rakoviny je úplné chirurgické odstránenie tumoru. Chirurgická liečba však pripadá do úvahy len u 20 % pacientov a z tejto skupiny, čiže z tých, čo absolvovali operačný zákrok, len 10–30 % prežije nasledujúcich päť rokov. Na Slovensku je možná chirurgická liečba v kombinácii s chemoterapiou. „O každého pacienta bojujeme,“ ubezpečuje onkochirurg z NOÚ MUDr. Jozef Dolník. „Lenže 8 z 10 pacientov príde neskoro, často majú metastázy, alebo nádor, ktorý technicky nevieme vyoperovať.“ Napriek tomu treba zdôrazniť, že v NOÚ v Bratislave na Klenovej ulici ročne uskutočnia 60 operačných zákrokov na pankreasoch, čo je nadpriemerné číslo aj v porovnaní so susednou Viedňou.

Rakovina pankreasu má veľmi nešpecifické príznaky. Treba však na ňu myslieť pri kombinácii príznakov ako tráviace ťažkosti, bolesti hornej časti brucha (ale aj chrbtice v oblasti krížov), schudnutí bez príčiny, zmene vo vyprázdňovaní, novovzniknutom diabete či prudkom, nečakanom zhoršení existujúcej cukrovky. Práve v pankrease sa totiž tvorí inzulín.

„Táto fialová výzva má svoj veľký význam,“ zdôrazňuje známa moderátorka Jana Pifflová Španková, ktorá je spoločne s Patrikom Hermanom a herečkou Bibianou Ondrejkovou ambasádorkou aliancie NIE RAKOVINE. "Chceme šíriť fialovú výzvu a žiadame viac, pre pacientov, pre život. Chceme vysloviť NIE RAKOVINE PANKREASU! Pridajte si fialovú stužku na profilovej fotke na Facebooku alebo na Instagrame a šírte tak povedomie o tomto ochorení. Oblečte si dnes niečo fialové na znak podpory.

Všetky informácie nájdete na webstránke www.nierakovine.sk vrátane prehľadnej mapy pomoci s kontaktmi na gastroenterologické ambulancie a oddelenia nemocníc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pankreas #rakovina pankreasu #nie rakovine