Je tu čas chrípok? Nos vyplachujte, paru inhalujte!

Tvár nad hrniec s vriacou slanou vodou či kamilkami a veľký froté uterák cez hlavu. Horúca para v tvári aj v ústach, najmä pre menšie deti riziko obarenia. Tak si na naparovanie z detstva spomínajú mnohí. Určite to účinkovalo, najmä na nepriechodný nos a dutiny, dnes však existujú sofistikovanejšie metódy.

17.11.2018 06:00
dýchanie, pľúca, respiračné ochorenie, inhalácia Foto:
Novým a účinným spôsobom pri liečení nádchy je aj domáci inhalátor s nosovou sprchou.
debata

Treba odlíšiť inhalovanie od naparovania. Naparovanie nad hrncom s horúcou vodu či bylinkovým odvarom môže paradoxne vysušiť sliznicu, pretože para je horúca a človek ju má tendenciu plytko vdychovať ústami, v nose ho páli. Čiastočky horúcej pary sú navyše príliš veľké, aby prenikli do spodných častí dýchacích ciest. K slovu sa preto dostávajú tlakové kompresorové inhalátory, ktoré rozprašujú roztok s obsahom liečivej látky, resp. minerálnu vodu, napríklad známu Vincentku, vo forme jemného aerosólu. Ten rýchlo prenikne hlboko do dýchacích ciest a poskytne rýchlu úľavu. Rozptýlené častice sú menšie ako čiastočky horúcej pary, čiže majú správnu veľkosť na to, aby sa pri vdychovaní dostali až k pľúcnym alveolám. Preniknú tak nielen cez horné, ale aj stredné a dolné dýchacie cesty.

„Inhalovanie je na rozdiel od naparovania sa nad hrncom s horúcou vodou omnoho účinnejšie a príjemnejšie. Ako už bolo povedané, častice aerosólu rozprašované inhalátorom majú výrazne menšiu veľkosť v porovnaní s časticami vodnej pary, preto prenikajú až do spodných dýchacích ciest,“ vysvetľuje pediatrička MUDr. Katarína Šimovičová z Bratislavy. Aerosól má izbovú teplotu, takže nehrozí obarenie horúcou parou ako pri naparovaní sa nad hrncom. Inhalovaním možno zamedziť prepuknutiu ochorenia do vyššieho štádia a navyše znížiť potrebu užívania liekov či nosových kvapiek. Inhalácia je veľmi výhodná aj pre bábätká či menšie deti, ktoré by sa naparovať nad horúcou vodou v prípade kašľa či zatekania soplíkov z bezpečnostných dôvodov vôbec nemohli. Stačí im masku či hadicu z inhalátora položiť ku postieľke a nechať hmlovinu rozptýliť v blízkosti tváričky dieťaťa. Ak väčšie deti neznesú masku z inhalátora upevnenú na gumičke na tvári, možno im ju len zavesiť okolo krku. Pri pozeraní televízora si ani nevšimnú, že inhalujú hmlovinu izbovej teploty.

Druhy inhalátorov

  • Kompresorový: Na domáce použitie najlepšie poslúži kompresorový inhalátor, ktorý pomocou tlaku vzduchu premieňa liečivý roztok (najčastejšie minerálnu vodu alebo roztok s kyselinou hyalurónovou) na jemný aerosól – hmlovinu izbovej teploty.
  • Ultrazvukový: V ultrazvukovom inhalátore sa roztok s obsahom liečivej látky rozprašuje do formy aerosólu ultrazvukom (prípadne ďalej cez nanometrickú mriežku). Ultrazvukové inhalátory sú veľmi tiché, sú však určené prevažne na inhaláciu liekových foriem (Ambrobene, Ventolin), a teda vhodné skôr na špeciálne medicínske použitie. Sú to profesionálne zdravotnícke pomôcky, aké nájdeme napríklad na špecializovaných oddeleniach nemocníc, v kúpeľoch a podobne.

V kúpeľoch Luhačovice, ktoré sú okrem iného známe liečbou respiračných ochorení detí už od 1,5 roka, je inhalačná terapia neoddeliteľnou súčasťou kúpeľnej liečby. Dokonca tu majú historickú budovu s názvom Inhalatórium. „K uvoľňovaniu dýchacích ciest dochádza na základe chemického vplyvu minerálnej vody Vincentka a tiež na základe fyzikálnych vplyvov,“ vysvetľuje MUDr. Jiří Hnátek, hlavný lekár kúpeľov Luhačovice. „Chemický účinok predstavuje zloženie minerálnej vody v podobe nátrium chloridov, jódových iónov a ďalších, ktoré rozpúšťajú hlien. Upokojujú sliznicu nosa, ióny kalcia majú protizápalový účinok. Fyzikálny vplyv na uvoľnenie horných a dolných dýchacích ciest má teplota a vlhkosť. My odporúčame pacientom sedem minút sa nadychovať ústami a vydychovať nosom a nasledujúcich sedem minút zas naopak, nádych nosom, výdych ústami. Máme na to v kúpeľoch dokonca aj rôzne náustky.“ Zaujímavosťou možno je, že po takejto inhalácii Vincentky fajčiari prestávajú mať chuť na cigaretu. Žeby jedna z možností odvykania?

Okrem Vincentky či slaného roztoku je možné inhalovať liečivo ambroxol určené na riedenie hlienov spoločne s fyziologickým roztokom a takisto kyselinu hyalurónovú v ampulkách určenú do rozprašovačov, resp. inhalátorov. Takéto inhalovanie sa indikuje nielen pri ochoreniach dýchacích ciest ako angíny, zápaly hrdla, hltana, nosohltana, dutín, priedušnice či priedušiek, ale aj pri zachrípnutí u spevákov, pedagógov, pri zápaloch hlasiviek či na zlepšenie obnovy funkcie slizníc po ORL zákrokoch.

„Ja však v akútnom štádiu ochorenia inhalovať neodporúčam z dôvodu dráždenia dýchacích ciest,“ vysvetľuje MUDr. Hnátek. "Je to vhodné najmä v rámci prevencie a na doliečovanie. Máme aj prístroj, ktorý používame pri chronickom zápale prinosových dutín Parasinus. Pacient inhaluje minerálku a v určitých momentoch, keď stlačí gombík, vznikne akási tlaková vlna a pretlakom sa mu dostane veľké množstvo výparov až do vedľajších nosových dutín. Reguluje si to sám.“

„Novým a účinným spôsobom pri liečení nádchy je aj domáci inhalátor s nosovou sprchou. Nosová sprcha nos dôkladne vyčistí a zbaví baktérií, ktoré sa v ňom nachádzajú. Používanie je jednoduché, rýchle, hygienické, a najmä účinné,“ upresňuje Šimon Peter, odborník značky Omron. Hovorí sa tomu hygiena nosa. Vyplachovanie nosa slanou vodou nie je nič nové. Je to starý čínsky recept a túto činnosť pravidelne vykonávajú napríklad jogíni (pomocou kanvičky nazývanej neti). Nemeckí a americkí vedci štúdiami potvrdili, že vdychovanie slanej vody môže prispieť k zastaveniu šírenia kvapôčkovej infekcie. Pravidelné „zavodňovanie“ nášho nosa je prevencia nielen rôznych viróz, ale aj potenciálneho vzniku veľmi bolestivého bakteriálneho zápalu vedľajších nosových dutín.

Pravidelné výplachy nosa a inhalácia:

  • pôsobia ako prevencia alebo zmierňujú priebeh zápalu prinosových dutín
  • zvyšujú odolnosť slizníc proti bakteriálnym a vírusovým infekciám
  • odstraňujú z nosa prach, peľ a zmierňujú tak príznaky alergie
  • pomáhajú po chirurgických zásahoch v oblasti nosa
  • prirodzene uvoľňujú nos pri bežnej nádche
  • pomáhajú ľuďom trpiacim pocitom suchého nosa
  • sú pomocou pre tehotné ženy trpiace pocitom upchatého nosa následkom hormonálnych zmien
  • stimulujú prirodzene čistiace mechanizmy dýchacieho ústrojenstva
  • prirodzená a účinná alternatíva k používaniu nosových sprejov a kvapiek

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dýchacie cesty #naparovanie #inhalácia #respiračné ochorenie