Päť klasických tipov po opici, ktoré podľa lekárov nič neprinesú

Všetci máme svoje dva-tri obľúbené triky, na ktoré sa ráno spoľahneme, keď sme to deň predtým s alkoholom "trochu" prehnali.

17.12.2018 06:00
alkohol, žena Foto:
Všetci máme svoje obľúbené triky, na ktoré sa ráno spoľahneme, keď sme to deň predtým s alkoholom prehnali.
debata (7)

Tieto recepty proti alkoholovej opici sú aj všeobecne známe. Pozor, tie najznámejšie sú v skutočnosti len mýtus a proti opici vraj vôbec nezaberajú. A čo viac, dokonca tie stavy po prehýrenej noci ešte dokonca zhoršujú…

Mastné jedlo

Čo môže byť na druhý deň lepšie, ako extra veľká pizza s extra porciou syra? Samozrejme, potrebujeme silu, no žiaľ, mastné jedlo nie je pri opici najideálnejším nápadom. Na to, aby preťažené telo strávilo ťažké jedlo, dostane skutočne zabrať, o žalúdku ani nehovoriac. Výsledok? Zle sa budeme cítiť ešte o čosi dlhšie. Alternatívou by mohlo byť napríklad ovocie, pretože na rozdiel od mastného jedla dodá telu dôležité živiny a vitamíny, ktoré práve teraz tak súrne potrebujeme.

Tabletka pred spaním

Pred spaním ešte rýchlo do seba hodiť aspirín, aby sa ráno neozvali bolesti hlavy…? Znie to síce rozumne, avšak liek začne účinkovať, keď zaspíme. Po štyroch až šiestich hodinách však účinok znova poľaví a dúfajme, že budeme dlhšie spať. Okrem toho lieky proti bolesti zaťažujú pečeň a ďalšiu záťaž teraz telo vôbec nepotrebuje.

Klin klinom…

Ráno jednoducho pokračovať v pití, týmto spôsobom sa údajne príznaky opice rýchlo vyparia. Je to síce pravda, avšak zbohom dajú len na chvíľu a to preto, aby sa vrátili a ešte viac zhoršili… Stav známy ako „opica“ sa totiž začína, keď sa telu podarí odbúrať z krvi najväčší diel alkoholu – ak ho znova doplníme, tento proces sa zastaví a na krátky čas sa skutočne budeme cítiť lepšie. To je dôvod, prečo by sme pivu na raňajky mali povedať nie.

Veľa kávy

Žiaľ, ani náš obľúbený horúci nápoj nie je optimálnym riešením, hoci nás skutočne na chvíľu prebudí. Kofeín, ktorý káva obsahuje, môže naše nepríjemné pocity ešte zintenzívniť. Káva dodatočne stimuluje našu srdcovú frekvenciu, ktorá je už v dôsledku dehydratácie zvýšená. Preto platí: Namiesto kávy si doprajte vodu bez bubliniek. Veľa vody…

Šport

Klobúk dole pred všetkými, ktorí sa v poopicovom stave vyberú trénovať. Každopádne, nie je to dobrý nápad. Fyzická záťaž môže byť totiž v tomto stave dokonca škodlivá. Na jednej strane pre dehydratáciu, ktorá sa počas tréningu, pri ktorom sa spotíme ešte viac, posilní. Paradoxne, tá býva hlavným spúšťačom pre väčšinu príznakov opice. V takomto stave sa oveľa horšie sústredíme, preto sme aj náchylnejší na nehody a zranenia.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #alkohol #zranenie #dehydratácia #kofeín #šport