Ako správne inhalovať - pri kašli, astme a upchatom nose

Pri upchatom nose radi automaticky siahneme po nosových kvapkách. A pritom existuje veľa dobrých alternatív, napríklad taká inhalácia.

18.12.2018 06:00
rumanček, kamilky Foto:
Deti by mali radšej inhalovať len kamilkový čaj či čistú teplú vodu.
debata

Pomôže zmierniť kašeľ aj zápal a zvlhčiť podráždenú sliznicu. Aj tu sa však môžeme dopustiť viacerých chýb. Pridať do vody éterické oleje, kuchynskú soľ či radšej šalviu?

Budete potrebovať:

Hrniec
Teplú, nie príliš horúcu vodu
Uterák
Kamilkový čaj, kuchynskú soľ alebo éterické oleje

Ako na to?

V podstate je to veľmi jednoduché. Vezmite hrniec s veľmi teplou vodou (nesmie byť príliš horúca), pridajte požadovanú prísadu, cez hlavu preveste uterák a môžete začať… Držte odstup od vody aspoň 15 centimetrov, inak môže mať celá inhalácia úplne opačný účinok. Vydržte dvadsať minút. Inhalujte trikrát denne.

Dýchanie je počas inhalácie veľmi dôležité, má byť hlboké a pokojné. Príliš rýchle dýchanie môže spôsobiť závraty. Kašeľ počas inhalácie je úplne normálny. Môže ho však vyvolať príliš horúca para, v takom prípade pridajte do hrnca ešte šálku studenej vody.

Soľ, rumanček alebo éterické oleje?

Najdôležitejšia je pri inhalovaní samotná teplá para. Kto chce, môže si do vody pridať kuchynskú soľ, rumanček alebo šalviu.

S éterickými olejmi

Pri inhalácii sú rovnako obľúbené éterické oleje, najmä eukalyptus, smrekové ihličie či kosodrevinová silica – tieto oleje pomôžu uvoľniť hlien z horných dýchacích ciest. Pridajte tri až šesť kvapiek oleja do čajovej lyžičky s morskou soľou a pridajte do pol litra vody. Poriadne premiešajte a vdychujte.

Ale pozor, inhalácia éterickými olejmi nie je pre každého. Určite ju nepraktizujte, ak máte astmu – éterické oleje môžu podráždiť dýchacie cesty a spôsobiť astmatický záchvat. To isté platí aj pre deti. Zatiaľčo sa éterické oleje osvedčili pri potieraní chrbátika či hrudníka, inhalácie môžu vyvolať dýchacie problémy. Niektoré zložky éterických olejov dráždia v oblasti nosa, úst a hrdla. Dávajte pozor predovšetkým pri eukalypte, majoráne, mentole a rozmaríne. Deti by mali radšej inhalovať len kamilkový čaj či čistú teplú vodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nádcha #kašeľ #šalvia #soľ #eukalyptus #inhalácia #závrat