Riziko infarktu je najvyššie na Štedrý deň o desiatej večer

Riziko, že človek dostane infarkt, je najvyššie na Štedrý deň o desiatej večer, napísal na svojom webe denník The Daily Telegraph, ktorý sa odvoláva na zistenie odborníkov.

21.12.2018 08:48
srdce, infarkt, muž Foto:
Tradičné sviatky sa spájajú s rizikom infarktu.
debata (2)
Stres, smútok a nadmerné pôžitkárstvo môže byť smrtiace, píše denník.

Švédski vedci detailne prešli 283 000 prípadov srdcovej príhody, ktoré boli v severskej krajine nahlásené v rokoch 1998 až 2013. Chceli zistiť, ktoré dni sú najrizikovejšie. Zatiaľ čo počas sledovaného obdobia postihol infarkt v priemere päť desiatok ľudí denne, na Štedrý večer štatistika vyskočila o 37 percent na 69 prípadov. Ako najrizikovejšiu hodinu vedci vyhodnotili desiatu večer.

Britský denník zdôrazňuje, že o 22 percent stúpa tiež štatistika 26. decembra, a pripomína, že v roku 1941 mal tento deň ľahkú srdcovú príhodu Winston Churchill, keď po prejave pred americkým Kongresom otváral v Bielom dome okno.

„Hlavným zistením nášho výskumu bolo, že tradičné sviatky sa spájajú s rizikom infarktu,“ uviedol David Erling z oddelenia kardiológia pri univerzite vo švédskom Lunde. „Najviac hrozí srdcová príhoda na Štedrý večer a nasledujúce dva dni. Usudzujem z toho, že je to niečo charakteristické pre spôsob, akým sviatky trávime,“ dodal.

„Emočné rozrušenie, silné pocity hnevu, úzkosti, smútku a tiež stres riziko infarktu zvyšujú,“ povedal Erling. Prejedanie, nadmerné pitie alkoholu a cestovanie na veľké vzdialenosti riziko umocňujú, dodal britský denník. „Je zaujímavé, že zatiaľ čo po zvyšok roka hrozí srdcová príhoda skôr ráno, počas Vianoc sa to zmení na večer, čo naznačuje, že infarkty spúšťa stres a stravovanie počas (Štedrého) dňa,“ povedal Erling.

„Ľudia by sa mali vyhnúť zbytočnému stresu, starať o starších príbuzných, u ktorých srdcová príhoda hrozí, a vyhýbať sa prejedaniu a pitiu nadmieru,“ uzavrel.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #štatistika #vedci #Štedrý deň #srdcový infarkt #riziko #najrizikovejšia hodina