Metastatický karcinóm pankreasu je zúfalstvom. Päť rokov prežijú len dve percentá

Je to "onkoochorenie" s mimoriadne zlou prognózou. Má najnižšiu mieru prežitia spomedzi všetkých druhov rakoviny. 53 % pacientov s rakovinou pankreasu prichádza za odborníkom v štádiu metastáz. Dĺžka prežívania takýchto pacientov je tri až šesť mesiacov. Manžel našej spolupracovníčky pani Oľgy M. z Levoče prežil s metastázami tri roky.

23.12.2018 06:00
debata (9)

Pani Oľga je bývalá pedagogička, ktorá v Levoči vyučovala nevidiacich a slabozrakých na strednej zdravotníckej škole. Dlhé roky prispievala príbehmi svojich zverencov do rubriky Osudy do niekdajšej prílohy denníka s názvom Nedeľná Pravda. Napokon jej ten najtrpkejší príbeh napísal jej vlastný život sám.

„Manžel bol dlhé roky diabetik, pripúšťam, bol obézny a boli časy, keď vyfajčil denne 60 cigariet. Dokázal však s fajčením skoncovať,“ hovorí pani Oľga. Od istého času začal trpieť nešpecifickými tráviacimi problémami a prudko mu „vystúpal“ cukor. Musel z liekov na cukrovku prejsť na pichanie inzulínu. Lenže v tom je rakovina pankreasu zákerná – tráviace ťažkosti, bolesť chrbta v driekovej oblasti, plynatosť či zmena vo vyprázdňovaní…

Človeka, ktorý sa blíži k siedmej dekáde života, každú chvíľu niečo pobolieva a štrajkujú mu črevá. Keď ho diagnostikovali, mal už metastázy na pečeni a neskôr sa postupne objavovali ďalšie. Mal perspektívu prežitia tri mesiace, ale žil tri roky, ešte na jar oslávil na paliatívnej liečbe sedemdesiatku. „Asi to čudne vyznie, ale bolo istým šťastím, že odišiel bezbolestne. Nepotreboval ani náplasti s opioidmi proti bolesti. Konzultovala som jeho liečbu aj v zahraničí, mal tú istú, akú by dostal aj inde na svete. Nič viac sa robiť nedalo.“

MUDr. Štefan Pörsök, klinický onkológ z Národného onkologického ústavu v Bratislave, nazval metastatický karcinóm pankreasu zúfalstvom. Mal na mysli najmä fakt, že v tomto štádiu je prakticky polovica novodiagnosti­kovaných pacientov. Pri rakovine sa v štatistikách vždy vyhodnocuje 5-ročné prežívanie. Z tejto skupiny pacientov prežijú päť rokov len dve percentá. Slovensko je na treťom mieste v počte nových prípadov tohto druhu karcinómu u mužov vo svete (pred nami je Arménsko a ČR) a na štvrtom mieste v počte úmrtí u mužov (tu je pred nami Litva, Maďarsko a ČR). „Problémom je to, že hlavné príznaky sú veľmi nejednoznačné,“ vysvetľuje tento odborník.

„Nevoľnosť, nechutenstvo, schudnutie bez príčiny. Bolesť často migruje v oblasti brucha či chrbtice, pacienti chodia po ortopédoch, neurológoch,“ pokračuje odborník. „Ožltnutie očných bielok, prípadne tmavý moč a svetlá stolica, je už pomerne neskorý príznak. Znamená už útlak žlčových ciest rastúcim nádorom. Bohužiaľ, dosiaľ nejestvuje žiadny štandardný skríningový test pre odhalenie rakoviny pankreasu.“

V rámci diagnostiky sa robí vyšetrenie krvi, pečeňové testy, glykémia, vyšetrenie markera Ca 19–9, len problém je v tom, že tento onkomarker má len 80 % špecificitu. Ak je negatívny, neznamená to, že na pankrease nádor určite nie je. Zo zobrazovacích vyšetrení je možná sonografia, lenže podžalúdková žľaza (pankreas) je uložená tak (pred chrbticou za orgánmi brušnej dutiny), že pre črevné plyny nemusí byť dobre viditeľná. Zlatým štandardom je preto CT.

70 % pacientov s karcinómom pankreasu je hlboko depresívnych. Jedinou známou liečbou na tento typ rakoviny je úplné chirurgické odstránenie tumoru. Chirurgická liečba však pripadá do úvahy u 20 % pacientov, pričom 10 – 30 % pacientov po takomto zákroku prežije nasledujúcich 5 rokov. Ideálne je, ak je tumor lokalizovaný iba na pankrease, takéto operácie však aj tak trvajú štyri a viac hodín. Treba si uvedomiť aj fakt, že v pankrease sa tvorí inzulín a jeho vyoperovaním (resp. jeho časti) sa onkopacient stane diabetikom (ak ním ešte predtým nebol). Horšia situácia je, ak už nádor prerastá na dvanástorník, alebo prerastá nejakú cievu, vtedy musia chirurgovia zvažovať, či ju dokážu zrekonštruovať. Chirurgická liečba (ak je možná) sa obyčajne kombinuje s chemo- alebo rádioterapiou, ktorá sa môže pacientovi nasadiť pred alebo po operácii.

Rakovina pankreasu je 7. najčastejšie onkologické ochorenie a 4. najčastejšia príčina úmrtia na onkologické ochorenie. Každý deň pribudne na svete 1 250 nových pacientov a denne 905 ľudí na tento druh karcinómu zomrie. Počas Svetového dňa boja proti rakovine pankreasu, ktorý bol už po piaty raz dňa 15. novembra, vyjadrovali ľudia svoju podporu s pomocou fialovej farby. Dokonca boli na fialovo vysvietené mnohé významné svetové aj slovenské dominanty.

Rizikové faktory vzniku karcinómu pankreasu

  • fajčenie
  • chronická pankreatitída
  • obezita
  • 7. dekáda života
  • pitie alkoholu
  • cukrovka
  • ochorenie žlčových ciest
  • prítomnosť helikobaktera
  • chirurgický zákrok na žalúdku (zvyšuje riziko na dvojnásobok)

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #pankreas #rakovina pankreasu