Silvester je hlučný, pozor na uši!

Uši môže poškodiť už rachot od 135 decibelov. Takto si ich ochránite.

31.12.2018 06:00
Petardy Foto:
Dunenie, hluk alebo nepríjemný sluchový vnem môžu poukazovať na akustickú traumu.
debata (1)

Uši mnohých na Silvestra trpia, rachot sa ozýva zo všetkých strán. Jemné chĺpky vo vnútornom uchu sa v dôsledku silného zvuku môžu poškodiť. Typickými príznakmi takejto akustickej traumy je akútna strata sluchu, to znamená, že človek počuje odrazu horšie, ale výsledkom môže byť aj hučanie v ušiach, tzv. tinitus. Pre rakúske noviny Kleine Zeitung to vysvetlila Gabriele Machhammer. Na akustickú traumu môžu poukazovať dunenie, hluk alebo nepríjemný sluchový vnem.

Dokonca už krátko trvajúci rachot od 135 alebo 140 decibelov stačí na to, aby sa poškodilo vnútorné ucho. Dosiahnuť 140 decibelov pritom nie je žiadne umenie. Takúto silu zvuku majú petardy, ak dôjde k ich vznieteniu vo vzdialenosti jedného metra. 150 decibelov – tak veľa ako malá strelná zbraň produkujú na takúto vzdialenosť údery blesku. Dokonca aj obyčajný ohňostroj môže spôsobiť akustickú traumu, ak zlyhá a exploduje na mieste, namiesto toho, aby vystreľoval vo vzduchu, povedala Machhammer.

Takýto hlučný je Silvester:

70 dB – prskavky
90 dB – zátka od šampanského
120 dB – silvestrovská raketa
145 dB – čínske petardy
150 dB – údery blesku

Sluch sa vráti

Našťastie sa pri akustickej traume často vráti sluch sám od seba, upokojila Machhammer. Avšak už pri prvých príznakoch by mal človek spozornieť, nevystavovať svoje uši ďalšiemu hluku a pre svoj pokoj navštíviť neskôr ORL lekára. Ten môže skontrolovať, či nie je náhodou poškodený bubienok.

Ohrození najmä deti a mládež

Prevencia je aj v tomto prípade „najlepším lekárom“. Hluku sa treba každopádne vyhnúť. Práve deti a mládež majú obzvlášť citlivé uši a riziko delobuchov často nevedia odhadnúť. Odborníci preto odporúčajú použiť akúkoľvek ochranu sluchu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hluk #Silvester #sluch #bubienok #vnútorné ucho #akustická trauma