Strata tekutín môže rýchlo ohroziť život dieťaťa!

Dieťaťu, ale ani sebe, nikdy nepodávajte v exotike vodu, o ktorej nemáte stopercentnú istotu, že je zdravotne bezchybná. Ani intenzívna chlórová chuť a zápach chlóru vody z vodovodu neznamenajú, že je v poriadku. Radšej kupujte tekutiny v uzatvorených fľašiach a v reštaurácii si objednajte celú fľašu a požadujte, aby ju čašník otvoril až pred vami. Ľadu v nápojoch sa vzdajte - nikdy nemôžete vedieť, z akej vody je pripravený.

12.01.2019 18:00
voda, nápoj, tekutiny, Foto:
Dieťaťu, ale ani sebe, nikdy nepodávajte v exotike vodu, o ktorej nemáte stopercentnú istotu, že je zdravotne bezchybná.
debata

Cestovanie s dojčatami má svoje výhody aj nevýhody. U detí, ktoré sú dojčené, nie je potrebné starať sa o zdravotnú neškodnosť potravy a nápojov. Malé deti sa ľahko prenášajú v špeciálnych nosičoch, a keďže potrebujú výdatný spánok, zvyčajne nie je potrebné vypĺňať ich voľný čas zábavou ako u starších detí.

Na druhej strane treba venovať pozornosť každému zhoršeniu zdravotného stavu u dojčaťa, aj keď na prvý pohľad nejde o nič závažné. Dojčatá sú značne citlivé na účinky tepla a priameho slnečného žiarenia a pri nedostatku tekutín sa u nich pomerne rýchlo rozvíja nebezpečná dehydratácia.

Medzi najčastejšie zdravotné problémy malých detí v cudzine patrí hnačka, zápaly hrdla a stredného ucha. Aj u dospelých, aj u detí je prvým krokom v liečbe hnačiek rýchla náhrada stratených tekutín.

Platí to aj pri vracaní. Vtedy sa tekutina môže podávať v malých dávkach po lyžičkách. Ak nemáte v danej chvíli nič poruke, vhodný rehydratačný roztok možno vyrobiť svojpomocne pridaním kávovej lyžičky cukru a štipky kuchynskej soli do 2,5 decilitra prevarenej vody.

Ochutenie šťavou z pomaranča, citróna či grepu súčasne dodá roztoku malú dávku potrebného draslíka. Dodržanie správnej koncentrácie je veľmi dôležité, pretože vo vhodnom pomere cukor napomáha absorpciu solí. Po každej riedkej stolici sa strata tekutín nahradí podaním jedného pohára takéhoto roztoku.

V ľahších prípadoch postačia stolové minerálne vody (v exotike je však voda bez minerálov) alebo čaj. Samozrejme, takýto rehydratačný roztok sa nemôže podať dieťaťu alergickému na citrusové plody. Aj preto pre dojča či batoľa treba zakúpiť pred dovolenkou rehydratačný WHO roztok s obsahom glukózy, elektrolytov i bikarbonátov. Od batolivého veku možno podať aj neperlivú minerálku (ak je k dispozícii), alebo nechať perlivú vybublinkovať.

Nebojte sa kokosovej vody, tekutiny z kokosového orecha. Takisto môže splniť funkciu rehydratačného roztoku! Ak dieťa vracia, málo močí, je ospalé, rýchlo dýcha, má sucho v ústach, dokonca zníženú elasticitu kože (kožná riasa, vytvorená medzi prstami, keď ho uštipnete, mizne len veľmi pomaly), čo najskôr vyhľadajte lekára!

Ak dieťa nevracia a netrpí nechutenstvom, namiesto hladovky je vhodné uprednostniť konzumáciu vysokokalorickej bezzvyškovej stravy – banánov, cereálií, suchárov, varenej ryže, keksov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #deti #pitná voda #exotika