Klin klinom? Pomôže pivo pri alkoholovej opici?

Prečo ďalší prísun alkoholu opicu len dočasne odsunie a ktoré sú lepšie prostriedky proti alkoholovej opici?

16.01.2019 06:00
pivo, pivovary Foto:
Ak ste to včera prehnali s alkoholom, dáte si dnes ráno pivo, podľa starého známeho pravidla "klin sa klinom vybíja"?
debata

Ak ste to včera prehnali s alkoholom, dáte si dnes ráno pivo, podľa starého známeho pravidla „klin sa klinom vybíja“? Rovnováha elektrolytov a „zdravý chmeľ“ sú najčastejšie odôvodnenia, ktoré vysvetľujú „dobrú“ radu „pivo po“. Rakúska odborníčka na výživu a patofyziologička Sandra Holasek to však rozhodne neodporúča.

Nie pivu po opici

Toto zhodnotenie možno podporiť procesmi, ktoré alkohol spúšťa v tele. „To, že sa po pití prehnaného množstva alkoholu cítime zle, je preto, že sme dehydrovaní,“ povedala Holasek pre rakúske noviny Kleine Zeitung. Alkohol totiž ovplyvňuje hormón vazopresín, ktorý v našom tele kontroluje rovnováhu tekutín a elektrolytov. Pri konzumácii alkoholu vylučujeme viac tekutín, ako je pre nás dobré, tým pádom sa organizmus dehydruje a stráca potrebné elektrolyty. „Ak budeme napriek opici ďalej piť, telo sa bude naďalej zbavovať tekutín,“ vraví Holasek.

Lepšie – len na chvíľu

Je pochopiteľné, že sa po vypití jedného piva na chvíľu cítime lepšie. Ide o neurologický účinok alkoholu, miernu podnapitosť, ktorá prekoná nepríjemné pocity opice. Pretože v skutočnosti príznaky opice ako je nevoľnosť, bolesti hlavy a ospalosť vyvrcholia, keď hladina alkoholu v tele klesne na nulu. Ak vypijeme pivo, tento časový bod len odsunieme. Takže jediné, čo získame „opravou“ piva, je to, že získame trochu času – potom však bude nasledovať skutočný pád.

Paradajkovú šťavu namiesto piva

Oveľa lepšie je zabojovať proti dehydratácii pitím minerálnej vody. Pretože to, čo pivu chýba, aj keby sme sa spoľahli na nealkoholickú verziu, je sodík. To je dôvod, prečo máme pri opici neskutočnú chuť na niečo slané. Vhodný nápoj je v takomto prípade paradajková šťava, ochutená soľou. A nabudúce vypiť ku každému poháru alkoholu jeden pohár vody.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pivo #alkohol #dehydratácia #nevoľnosť #sodík #elektrolyty