VIDEO: Po Vianociach päť kíl naviac, cvičiská praskajú vo švíkoch

Priemerne Slováci cez Vianoce priberú dve až päť kilogramov a trvá im potom aj niekoľko mesiacov dostať sa na pôvodnú hmotnosť. Cvičiská sú po sviatkoch plné. Chcete schudnúť? Dali ste si novoročné predsavzatia? Pozrite si k téme video TV Pravda.

13.01.2019 16:00
debata (2)
Video
Pri oslavnom štrngnutí si pohárikom, s ktorým Slováci vítajú prichádzajúci Nový rok, zvyknú považovať nový dátum za akýsi štartovací deň v ich novej kapitole života. Lúčenie so starým rokom tak nadobúda pocit schopnosti všetko ľahko zmeniť a možnosti začať úplne od začiatku. Až štyridsaťtri percent Slovákov si dáva novoročné predsavzatia na rok 2019. Vyplýva to z internetového prieskumu spoločnosti STEM/MARK, ktorý sa uskutočnil v prvej polovici decembra na vzorke 504 internetových používateľov vo veku 15 až 59 rokov.

Avšak ako to býva už po minulé roky zvykom, málokto ich dokáže skutočne dodržať viac ako pár dní či niekoľko týždňov. "Celkovo si predsavzatia už nedávam, pretože to väčšinou skončí hneď prvý týždeň,“ povedala pre TV Pravda Alžbeta. Aj tohtoročné predsavzatia sa týkajú najmä zmeny životného štýlu a spôsobu stravovania sa.

Podľa nutričnej poradkyne Naturhouse Zuzany Bohnátovej novoročné predsavzatia väčšinou nevychádzajú, pretože ich ľudia neberú vážne. "Nemajú tiež silnú motiváciu a dávajú si nereálne ciele,“ povedala Bohnátová. Zároveň si myslí, že sa novoročné rozhodnutie zmeniť spôsob stravovania odvíja práve od faktu, že ľudia počas sviatkov priberajú.

Potreba zmeny životného štýlu je však v tomto období očakávaný trend, s ktorým ľudia zvyknú počítať už o čosi skôr.

Práve takí, majú možnosť si novoročné predsavzatia naplánovať už v predstihu, kedy ich niekto blízky obdaroval poukážkou na vstup do cvičiska či nákup zdravších potravín, ešte počas Vianoc. "Ja som novoročné cvičenie začal skôr, pretože som na Vianoce dostal set výživovo-proteinových doplnkov stravy a kartičku nabitú na tri mesiace na vstup do fitka,“ povedal Adam z Bratislavy, ktorý sa cvičeniu venoval naposledy pred pár rokmi.

Cvičiská majú plno

Fitness centrá každoročne očakávajú zvýšený záujem ľudí o cvičenie a preto sa na návštevnosť dopredu pripravujú. "V období január, február a marec vnímame mimoriadne silnú návštevnosť vo všetkých našich kluboch. Práve v tomto období tiež vytvárame atraktívne predajné akcie pre našich aktuálnych, ale aj nových zákazníkov. Tento nárast je vo všeobecnosti spôsobený ľudským záujmom spraviť v novom roku zmenu v životnom štýle,” povedal marketingový manažér klubu Golem Samuel Sivák.

Nájdu sa aj takí, ktorým vydrží nadšenie pre cvičenie a zvyknú svoj životný štýl udržiavať aj do začiatku leta. "Naplnenosť spôsobená týmto presvedčením je citeľná až do mája či Júna. Následne zvykne prísť krátky pokles počas leta,” dodal manažér. Cvičiská novoročnému obdobiu prispôsobujú prevádzky už niekoľko týždňov dopredu. Nie vždy však zvládajú nápor ľudí. Práve masívny záujem o fitness centrá môže spôsobiť nečakanú vyťaženosť stavov trénerov. Svoje o tom vie aj Marek, ktorý minulý týždeň trávil v práci väčšinu svojho času. " Už som tu piaty deň asi desať hodín, ako tréner vôbec nestíham. Snažím sa vyhovieť každému cvičencovi, ale je toho fakt veľa, môžem to cítiť na vlastnej koži. Posilovne sú teraz plné,“ povedal pre TV Pravda tréner Marek, ktorý pôsobí vo fitness centre Jurkis Gym.

Cvičením sa ľudia snažia zmeniť doterajší... Foto: SHUTTERSTOCK
cvičenie, posilňovanie, fitnescentrum Cvičením sa ľudia snažia zmeniť doterajší životný štýl.

Aj predajne prispôsobili svoju ponuku na novoročný trend

Niektoré veľké reťazce obchodov nezostali dlho čakať a už prispôsobili svoj sortiment súčasnému záujmu ľudí po alternatívach, ktoré by podporili ich zdravší životný štýl. Na internetových stránkach obchodov je možné si dokonca všimnúť novú novoročnú výzvu najčastejších predsavzatí, kde vám spoločnosť ponúka potrebné veci na mieru, ktoré by ste si mali na splnenie predsavzatia zadovážiť. Jedná sa predovšetkým o domáce cvičiace náradia, hrnce, ktoré pripravia chutný obed aj bez použitia oleja či mixér na domáce pripravenie raw stravy. "V pondelok som si práve objednala balančnú podložku, ktoré vraj pomáhajú na koordinačné cvičenia. Chcela som najprv začať niečím jednoduchým,“ povedala mamička Viera z Bratislavy. Tá sa snaží zdravo stravovať už dlhodobo, avšak v domácom cvičení je zatiaľ nováčikom.

Mužské a ženské novoročné predsavzatia sa líšia

Ako už býva zvykom, menšia rozdielnosť medzi mužmi a ženami sa odrazili aj v novoročných predsavzatiach. V prieskume predsavzatí na rok 2019 sa síce na oboch stranách uvádza najväčší záujem schudnúť, avšak ako ďalšie priority na novoročnú zmenu u mužov dominoval záujem prestať fajčiť a obmedziť konzumáciou alkoholu, či sa viac venovať rodine. Ženy sa chcú menej stresovať, viac športovať a dodržiavať pitný režim či dopriať si odpočinok. Prieskum spomína aj to, že práve ženská strana sa svojich sľúbených predsavzatí vzdáva relatívne skoro, iní sú už predsavzatia radšej nesľubujú.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #nadváha #novoročné predsavzatia