K2 je dôležitý vitamín pre kosti i srdce, nielen názov hory

Podľa najnovších výskumov vitamín K2 pôsobí preventívne pri srdcovo-cievnych ochoreniach a zároveň pomáha účinnejšie bojovať s osteoporózou.

18.01.2019 05:00
vitamín k2 Foto:
Z fermentovaných výrobkov je na vitamín K2 bohatý sójový výrobok natto (fermentovaná sója, v predajniach zdravej výživy), ale aj naša kyslá kapusta.
debata

Na to, aby sa však vápnik ukladal priamo do kostí, potrebuje nielen vitamín D3, ale podľa najnovších medicínskych poznatkov aj vitamín K2. Ká dvojka totiž vápnik nasmeruje presne tam, kde ho potrebujeme – do kostí a zubov.

Vitamín K2 pôsobí v našom tele ako taký policajt regulovčík, ktorý nasmeruje vápnik priamo do kostí a zubov a zabraňuje jeho ukladaniu v cievach. „Ká dvojka je rozpustná v tukoch a najnovšie výskumy ukazujú, že dokáže akoby prinútiť bielkoviny, aby sa usporiadali spôsobom, že následne na seba dokážu nadviazať vápnik. Je to veľmi dôležité zistenie, pretože to znamená, že okrem vitamínu D3 hrá zásadnú úlohu v látkovej premene vápnika práve vitamín K2, ktorý sme doteraz v liečbe takmer nepoznali a nevyužívali,“ vysvetľuje biochemik doc. Ing. Pavel Blažíček, PhD., z Bratislavy.

Znížilo sa zvápenatenie aorty

Často sa stáva, že pacienti s rednutím kostí sa počas liečby vápnikom obávali zanášania ciev a mäkkých tkanív týmto dôležitým minerálom. „Dnes už vieme, že vďaka vitamínu K2 sa vápnik dostane len tam, kam to naozaj potrebujeme, takže tieto obavy sú bezdôvodné,“ dopĺňa docent Blažíček. „Znamená to naozaj veľký posun v oblasti liečby osteoporózy, ale aj srdcovo-cievnych ochorení. Osem rokov trvajúca Rotterdamská štúdia na takmer 5-tisíc respondentoch dokázala, že denným príjmom vitamínu K2 nad 32,7 µg sa znížila kalcifikácia (zvápenatenie) aorty o 50 % a o 46 % sa znížilo riziko kardiovaskulárnych úmrtí.“ Vitamín K2, teda dokáže vyplaviť z ciev existujúce usadeniny.

Vitamín K pre dojčatá je niečo iné

Podľa docenta Blažíčka majú odborníci na Slovensku navyše veľmi dobré skúsenosti s podávaním kombinácie vápnika a vitamínov K2 a D3 napríklad u pacientov po zlomeninách. Kosti sa im následne hoja rýchlejšie. „Lekári, ktorí denne prichádzajú do styku s pacientmi s rednutím kostí, už vedia, že bez vitamínu K2 sa nezaobíde žiadna liečba osteoporózy. Na zabezpečenie rovnováhy v organizme musíme nasmerovať vápnik tam, kde je pre telo prospešný, teda do kostí a zubov. Bez správnej kombinácie vitamínu K2 a D3 to však nie je možné. Tak, ako sa kedysi považovalo za prevratné tvrdenie, že ku každej antibiotickej liečbe sú potrebné probiotiká, dnes hovoríme, že žiadna liečba osteoporózy sa nezaobíde bez vitamínu K2,“ hovorí traumatológ a ortopéd MUDr. Tomáš Kubranský z Galanty.

Aktiváciou bielkovín, ktoré kontrolujú rast buniek v organizme, pomáha vitamín K2 aj v prevencii onkologických ochorení. Ukázalo sa, že pomáha spomaľovať rast rakovinových buniek u pacientov s rakovinou pľúc, poskytuje ochranu u pacientov s rakovinou nosohltana, žalúdka, prostaty a užívanie jeho vyšších dávok je prínosom pri liečbe leukémie. Je takisto prospešný pre pacientov po rádioterapii.

Mamičky by si vitamín K2 nemali mýliť s Kanavitom, K-vitamínom, ktorý sa v kvapkách podáva dojčatám na prevenciu krvácania do mozgu. Tam ide o K1 vitamín, ktorý má vplyv na zrážanlivosť krvi.

V potrave vo fermentovaných výrobkoch

Väčšinu potrebného vitamínu K2 získava náš organizmus aktivitou črevných baktérií, ktoré tento vitamín produkujú – pre jeho optimálny príjem je preto dôležité správne zloženie črevnej bakteriálnej flóry. Z potravy si zadovážime len asi 20 % tohto vitamínu. Nachádza sa najmä vo fermentovaných a v živočíšnych potravinách – ale iba mäso, vajcia a mliečne produkty od zvierat, ktoré sa voľne pásli, majú dostatočný obsah vitamínu K2.

Z fermentovaných výrobkov je na vitamín K2 bohatý sójový výrobok natto (fermentovaná sója, v predajniach zdravej výživy), ale aj naša kyslá kapusta.

Rozdiel medzi „káčkami“

Z aktuálnych výskumov vyplynulo, že obe základné formy vitamínu K – vitamíny K1 a K2 – využíva naše telo rozdielnym spôsobom. Zatiaľ čo K1 sa využíva predovšetkým na zrážanie krvi a jeho hlavným orgánom pôsobenia je pečeň, K2 hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravých kostí, znižovaní rizika kardiovaskulárnych ochorení a v prevencii onkologických ochorení. Vyskytuje sa najmä v srdci, pľúcach, žalúdku, obličkách, chrupavkách a nervovom systéme, a to v podstatne vyšších koncentráciách ako vitamín K1.

Vitamín K2 môže pomôcť:

  • pacientom s rednutím kostí
  • pacientom so srdcovo-cievnymi ochoreniami
  • všetkým v rámci prevencie niektorých druhov onkologických ochorení (je účinný antioxidant)
  • jeho absencia môže byť faktorom prispievajúcim k Alzheimerovej chorobe – podporuje totiž mozgovú aktivitu aj vývoj pamäťových schopností
  • pri liečbe žalúdočných vredov
  • pri znižovaní hladiny cukru v krvi, pretože zlepšuje citlivosť na inzulín

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #kosti #osteoporóza #vápnik #vitamín K2