Sen či skutočnosť?
To, čo znie ako sen, by mala byť skutočnosť. K tomuto výsledku dospela štúdia britského vedca Alyna Moricea z University of Hull v Yorkshire. 163 osobám, ktoré práve trápil dráždivý kašeľ, typický pri prechladnutí, ponúkli sirup na kašeľ. Polovica dostala obyčajný sirup s kodeínom, druhá polovica preparát na čokoládovej báze. Tento nielenže viac chutil, ale v porovnaní s komerčným liekom lepšie obstál aj z hľadiska liečebného procesu.
Čokoládou proti kašľu?
Zdravotný stav účastníkov štúdie, ktorí dostali čokoládu, sa po dvoch dňoch zlepšil – to sa o tých, čo sa liečili sirupom, povedať nedalo. Dôvodom bol teobromín, obsiahnutý v čokoláde a v kakau (a tiež v čaji). Táto látka, podobná kofeínu, potláča dráždenie na kašeľ a má upokojujúci účinok na hrdlo.
Čím vyšší obsah kakaa…
Ak vás teda bolí hrdlo a trápi dráždivý kašeľ, siahnite po svojej obľúbenej sladkosti. Platí tu pravidlo: Čím vyšší obsah kakaa, čiže čím je čokoláda tmavšia, tým viac obsahuje teobromínu. Odporúča sa okrem iného čokoládu pomaly cmúľať, aby sa mohla v roztopenom stave optimálne rozložiť v hltane.