Vysoký cholesterol nebolí, neliečený si však berie vysokú daň

Srdcovo-cievne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Jedným z hlavných dôvodov je zlý cholesterol, ktorý upcháva cievy. Takéto upchatie môže byť fatálne, keď sa do srdca alebo mozgu nedostáva kyslík, čo môže viesť k infarktu a porážke.

02.05.2019 06:00
srdce, cholesterol Foto:
Zvýšená hladina cholesterolu sa dá zistiť v rámci preventívnych prehliadok.
debata

Cholesterol je tuková látka, ktorá tvorí ochranný obal všetkých buniek v tele. Podieľa sa na tvorbe viacerých hormónov, žlčových kyselín a vitamínu D. Približne dve tretiny cholesterolu si vytvorí váš organizmus sám v pečeni, len zvyšok dodávate stravou. Základnou funkciou cholesterolu je to, že pomáha telu uzdravovať sa, regenerovať a opravovať to, čo je poškodené. Cholesterol tiež pomáha pamäti a je potrebný pre neurologické funkcie.

Vysoká koncentrácia cholesterolu, podobne ako vysoká hladina cukru v krvi či vysoký tlak, je veľmi zákerná. Dlhodobo zvýšená hladina cholesterolu v krvi môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. „Vysoká koncentrácia cholesterolu je príčinou aterosklerózy. Výsledkom sú závažné zdravotné komplikácie: srdcový infarkt, mozgová porážka, nedokrvenie dolných končatín, postihnutie obličiek, poruchy erekcie u mužov. Existuje množstvo dôkazov, ktoré hovoria o vzťahu medzi hladinou cholesterolu a rozvojom srdcovo-cievnych či mozgovo-cievnych komplikácií. Preto treba koncentráciu cholesterolu dôsledne kontrolovať, snažiť sa ju znížiť zmenou životného štýlu a pohybovou aktivitou. Ak sa to nedarí, je potrebná farmakologická liečba,“ hovorí kardiológ a internista, profesor Daniel Pella.

Zvýšená hladina cholesterolu sa dá zistiť v rámci preventívnych prehliadok. „Rozhodnutie o potrebe liečby vysokého cholesterolu nezávisí len od jeho výšky, ale aj od celkového kardiovaskulárneho rizika. Z dvoch hlavných rizikových faktorov – dedičnosť a životospráva – môžeme v súčasnosti ovplyvniť len jeden. Prevenciou je teda dodržiavanie zásad zdravého životného štýlu,“ konštatoval profesor Pella.

Ak sa vysokú koncentráciu cholesterolu v krvi nepodarí znížiť zmenou životosprávy a pohybovou aktivitou, odborník predpíše liečbu liekmi, najčastejšie statínmi. Podľa medzinárodnej štúdie však prichádza aj nový typ lieku založený na kyseline bempedovej. Podľa medzinárodnej štúdie uverejnenej v New England Journal of Medicine liek znižuje cholesterol u ľudí, ktorým jeho hladina neklesá napriek užívaniu liekov na báze statínov. Podľa vedcov by nová terapia mohla pomôcť tiež pacientom, ktorí nemôžu statíny pre ich vedľajšie účinky užívať. Vedci už požiadali príslušné úrady vo Veľkej Británii a Spojených štátoch, aby zvážili schválenie tohto lieku, píše sa v správe agentúry SITA. Nový liek blokuje kľúčový enzým zodpovedný za cholesterol. Podľa profesora Nilesha Samanihiho z British Heart Foundation statíny skvele fungujú pri znižovaní hladiny cholesterolu, ale nový liek môže byť skutočne na prospech pre tých, ktorí ich nemôžu užívať alebo vyžadujú pre správnu hladinu cholesterolu ďalšiu liečbu. „Výskum ukazuje, že má potenciál znížiť riziko infarktu a porážky bez väčších vedľajších účinkov,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #srdcovo-cievne ochorenia