Ako by mal vyzerať vzorový jedálny lístok?
Foto: SHUTTERSTOCK
Kokosový tuk je z 90 % tvorený nasýtenými mastnými kyselinami.
Cholesterol nie je taký škodlivý
Záleží na tom, v akej súvislosti o cholesterole hovoríme. Cholesterol, ktorý sa nachádza v potravinách, naozaj nemá u väčšiny pacientov so srdcovo-cievnym rizikom (aj keď nie bez výnimky u všetkých) významný negatívny vplyv. Pokiaľ však hovoríme o koncentrácii cholesterolu v krvi, je to inak. Zvýšené hodnoty sú významným rizikovým faktorom ochorenia srdca a ciev.
Tuky nemusíme riešiť, „zabijakom“ je cukor
Aj keď je nadmerná konzumácia cukru a potravín obsahujúcich cukor riziková, množstvo a zloženie tukov v strave hrá zásadnú úlohu v riziku ochorenia srdca a ciev. Ak jeme nadbytok tukov, a to najmä tukov s prevahou nasýtených mastných kyselín, zvyšujeme si srdcovo-cievne riziko. A bohužiaľ to platí pre priemerného Slováka. Potom nie je dôležité len obmedzenie nevhodných tukov v strave, ale najmä to, čím ich nahradíme. Malo by to byť tukmi výhodnejšími, s prevahou nenasýtených mastných kyselín. Znížiť množstvo nevhodných tukov v skladbe stravy, ale jesť o to viac cukru (čo sa pri neodborných zásahoch do jedálneho lístka stáva), je ako dostať sa z dažďa pod odkvap, často aj horšie. Škodí teda neprimeraná konzumácia oboch, či už ide o cukor, alebo o tuk.
Kokosový tuk je najlepší
Kokosový tuk je z 90 % tvorený nasýtenými mastnými kyselinami. Nadmerná konzumácia takých tukov vedie k zvyšovaniu rizika srdcovo-cievnych ochorení. V našom jedálnom lístku máme veľa nasýtených mastných kyselín (jeme veľa živočíšnych tukov, jemného a trvanlivého pečiva, údenín, smotanových výrobkov a pod.). Kokosový tuk má pozitívny vplyv v kozmetickom využití (teda „zvonku“), ale pri použití „zvnútra“ významne podporuje kôrnatenie tepien (aterosklerózu). Znesie vysoké teploty, ale to aj repkový a olivový olej, ale tie majú pre naše srdcovo-cievne zdravie oveľa výhodnejšie zloženie.
Najlepšie je vyhýbať sa všetkým živočíšnym potravinám
Živočíšne potraviny sú zdrojom tukov s prevahou nasýtených mastných kyselín, ktoré treba pre zníženie srdcovo-cievneho rizika obmedzovať. Zároveň sú v našom jedálnom lístku dôležitým zdrojom kvalitných bielkovín, nenahraditeľným zdrojom železa, vitamínu B12 a vápnika. V jedálnom lístku preto majú svoje dôležité miesto, najmä tie menej tučné. Navyše niektoré alternatívy z rastlinných zdrojov sú v dôsledku obsahu nevhodných tukov rizikovejšie (napr. niektoré rastlinné alternatívy syrov či mlieka).
Keď držím diétu, nemám šancu dobre sa najesť (pochutnať si)
V prípade srdcovo-cievnych ochorení a ich najčastejších rizikových faktorov (vysoká koncentrácia cholesterolu v krvi, vysoký krvný tlak, obezita, diabetes a pod.) sa strava upravuje s ohľadom na množstvo potravín, výber vhodnejších variantov v rámci potravinových skupín a ich kombináciu a spôsoby úpravy. S tým dokáže poradiť každý nutričný terapeut. Príjemné kulinárske zážitky sa nemusia navzájom vylučovať.
Vzorový jedálny lístok cholesterolovej diéty
Pondelok
raňajky |
zelený čaj, dalamánka, nízkotučný tavený syr |
desiata |
broskyňa |
obed |
bravčová panenka v bylinkách s pečenou zeleninou |
desiata |
nízkotučný biely jogurt |
večera |
placky so zeleninovým karí |
2. večera |
paradajka |
Utorok
raňajky |
biela káva (s nízkotučným mliekom), celozrnný chlieb, dusená šunka |
desiata |
uhorka |
obed |
hovädzie na kešu, ryža, miešaný zeleninový šalát |
olovrant |
müsli tyčinka |
večera |
špagety s paradajkovou a bazalkovou omáčkou |
2. večera |
mandarínka |
Streda
raňajky |
čierny čaj s citrónom, celozrnné lupienky s nízkotučným jogurtom |
desiata |
jablko |
obed |
hovädzie mäso dusené na bielom víne, zemiak, ovocný šalát |
olovrant |
jogurtový nápoj (nízkotučný) |
večera |
pečená treska na provensalský spôsob, zemiak |
2. večera |
paprika |
Štvrtok
raňajky |
biela káva (nízkotučné mlieko), celozrnný rožok, nízkotučný plátkový syr |
desiata |
ovocný džús |
obed |
jahňacia roláda so špenátovou plnkou, zemiak |
olovrant |
ryžové polomáčané chlebíčky |
večera |
kura na korení |
2. večera |
kaleráb |
Piatok
raňajky |
zelený čaj, kornspitz, nízkotučný tvarohový syr |
desiata |
jablko |
obed |
dusené hovädzie plátky s olivami, pučené zemiaky, grécky šalát |
olovrant |
kyslomliečny nápoj |
večera |
tofu so zeleninou, zemiaky s pažítkou |
2. večera |
jahody |
Sobota
raňajky |
ovocný čaj, celozrnné lupienky s nízkotučným jogurtom |
desiata |
hruška |
obed |
losos so zelerovým pyré |
olovrant |
chlebíčky Racio |
večera |
orientálny kurací kebab |
2. večera |
zeleninový šalát šopský |
Nedeľa
raňajky |
biela káva, celozrnný toast zapečený s plátkom mozzarelly, rajčinou a bazalkou |
desiata |
marhuľa |
obed |
pečený králik so zemiakmi |
olovrant |
jogurtový nápoj |
večera |
rybacie placky |
2. večera |
reďkovky |