Homeopatia s lekárom - výhody a limity liečby homeopatickými liekmi

Podľa aktuálneho prieskumu je pri riešení niektorých zdravotných problémov homeopatia preferovanou voľbou u takmer polovice Slovákov, naopak, 15 % ju zásadne odmieta.

09.05.2019 06:00
lieky, liekaren, lekarnicka, Foto:
Aj užívanie homeopatických liekov by malo byť konzultované s lekárom alebo lekárnikom.
debata (7)

Homeopatická liečba je liečba ako každá iná – má svoje výhody aj svoje limity, preto patrí do rúk odborníkov. Slovenská lekárska homeopatická spoločnosť pripravila edukačnú kampaň s názvom Homeopatia s lekárom. Jej cieľom je poskytnúť verejnosti dostatok informácií, konzultácií a názorov lekárov i lekárnikov o možnostiach homeopatickej liečby, ale aj o situáciách, kedy ju neodporúčajú.

Klinická homeopatia vznikla pred viac ako 220 rokmi. Nestavia sa proti iným konvenčným a moderným metódam prevencie či liečby, naopak, s modernou medicínou spolupracuje. Jej pilierom sú odborníci s medicínskym aj homeopatickým vzdelaním. Praktizujú ju len lekári. Na základe medicínskej a homeopatickej diagnostiky odporúčajú homeopatické lieky registrované Štátnym úradom pre kontrolu liečiv, teda lieky, ktoré podliehajú rovnako prísnej kontrole ako iné a predávajú sa výhradne v lekárňach.

VIDEO: V akých prípadoch siahajú laici po homeopatii najčastejšie? A čo odporúča lekár, klinický homeopat? Kedy homeopatiu určite nie? Odpovedá MUDr. Pavol Tibenský, prezident Slovenskej lekárskej homeopatickej spoločnosti

Video

Prieskum z januára 2019, ktorý mapoval vnímanie a postoje Slovákov k homeopatii, potvrdil, že Slováci majú k homeopatii významne viac pozitívnych ako negatívnych asociácií (86 % verzus 37 %). Pod homeopatiou si väčšina Slovákov predstavuje spojenie s niečím „prírodným“, absenciou chémie a vedľajších účinkov. Tiež je spájaná s placebom, neúčinnosťou a s tým spojenou nedôverou.

Polarizovaná je nielen laická, ale aj odborná verejnosť. Oponenti homeopatikám najčastejšie vyčítajú, že ich účinnosť nie je vedecky dokázaná a je na úrovni placeba. Proti týmto názorom stojí pozitívna osobná skúsenosť s homeopatikami – spokojní pacienti, ktorým homeopatia pomáha v prevencii alebo liečbe bežných ochorení. A významný je aj počet lekárov, ktorí vo svojej praxi využívajú aj homeopatické lieky. Podľa spomínaného prieskumu sa viac ako tretina Slovákov stretla s odporúčaním homeopatických liekov zo strany lekára alebo lekárnika.

Dobrá predchádzajúca skúsenosť a celková účinnosť sú kľúčovými faktormi pri výbere a kúpe voľnopredajných liekov. „Ak má niekto s homeopatickými liekmi dobrú skúsenosť, subjektívne mu pomáhajú a z odborného hľadiska nenesie ich užívanie pre danú osobu a jej ochorenie žiadne objektívne riziko, nie je potrebné hľadať argumenty a presviedčať ho, aby ich prestal užívať,“ hovorí liekový analytik PharmDr. Peter Stanko.

Homeopatická liečba má svoje výhody, možnosti, ale aj obmedzenia. Aj preto patrí výlučne do rúk odborníka. Aj pri téme homeopatia prieskum potvrdil ako najdôveryhodnejší zdroj informácií práve lekára. „Homeopatiu treba chápať ako legitímnu súčasť medicíny, liečbu ako každú inú, ktorá má svoje pre a proti. Len odborník s medicínskym vzdelaním vie kvalifikovane rozhodnúť o liečebnom postupe a zhodnotiť, kde sú medze homeopatickej liečby a kde, naopak, prevažujú jej benefity,“ hovorí praktický lekár s 30-ročnou praxou MUDr. Pavol Tibenský, prezident Slovenskej lekárskej homeopatickej spoločnosti, hlavný organizátor edukačnej kampane Homeopatia s lekárom.

Do kampane sú postupne zapájaní viacerí praktickí lekári, lekári špecialisti (dermatológovia, pediatri, gynekológovia…) a lekárnici z celého Slovenska využívajúci vo svojej praxi homeopatickú aj alopatickú liečbu. Viac na webovej stránke www.homeopatiaslekarom.sk s online poradňou vedenou odborníkmi.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #homeopatia #homeopatické lieky #homeopatia s lekárom