Alkohol negatívne ovplyvňuje náš spánok

Zaspíme po pití alkoholu skôr? A aký vplyv má nočné ponocovanie na hlboký spánok?

31.07.2019 06:00
alkohol, žena, kamarátky, párty Foto:
Či si večer nalejete pivo alebo víno, je v zásade jedno.
debata (2)

Rýchlejšie zaspať vďaka alkoholu?

Alkohol skracuje čas zaspávania, táto predpokladaná výhoda však netrvá dlho. „Takzvaný REM spánok sa alkoholom potláča,“ vysvetlil pre rakúsky časopis News Dr. Andreas Sönnichsen, profesor všeobecného lekárstva z viedenskej Lekárskej univerzity. „V prvej polovici noci spíme hlbšie, je to však na úkor kvality spánku v druhej polovici. Vtedy je spánok nepokojnejší a ľahšie sa prebudíme. Môže sa tiež stať, že už nebudeme môcť znova zaspať. Vo všeobecnosti sa prebudíme skôr, ako bez alkoholu, ale nebudeme sa cítiť odpočinutí, naopak, skôr unavení. Čas spánku je skrátený.“ Výsledkom je únava a nesústredenosť. Nedostatok REM spánku môže negatívne ovplyvniť motorické schopnosti.

Vyššie dávky alkoholu

„Vyššie dávky alkoholu môžu REM spánok dokonca úplne potlačiť,“ tvrdí odborník. Dodal však, že spánok ovplyvňujú už aj menšie dávky. „Štúdie s najnižšou dávkou, ktorá by mohla ovplyvniť spánok, sa uskutočnila s približne 15 gramami alkoholu – zodpovedá tomu cca. 300 ml piva alebo 120 ml vína.“

Pivo alebo víno?

Či si večer nalejete z piva alebo z vína, je v zásade jedno. Nápoje s vyšším percentom alkoholu však rýchlo dosiahnu vyššiu hladinu v krvi. Všeobecný predpoklad, že alkohol sa počas spánku rýchlejšie odbúrava, je nesprávny. Odbúravanie alkoholu sa realizuje v pečeni. Spánok ho ani nezrýchľuje ani nebrzdí, tvrdí Sönnichsen.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #víno #pivo #alkohol #únava #koncentrácia #spánok