Správna strava môže zdravotný stav podstatne ovplyvniť k lepšiemu. Ideálna je bezzvyšková diéta, zložená z potravín, ktoré zanechávajú v stolici veľmi málo zvyškov; nedráždia sliznicu čriev.
Výber potravín
- Nápoje: čaj, minerálky bez kysličníka uhličitého, slabé ovocné šťavy
- Pečivo: iba biele – veka, rožky, netučné múčniky pripravené z piškótového cesta doplnené jemným džemom alebo snehom z bielkov (zapečeným)
- Prílohy: zemiaková kaša pri tolerancii mlieka, v opačnom prípade riedená vývarom zo zemiakov, cestoviny, ryža
- Polievky: vývar z ľubovoľného mäsa alebo mrkvy doplnený ryžou alebo cestovinami, jemne nastrúhanými zemiakmi alebo mrkvou
- Mäso: iba chudé, teľacie, hovädzie, bravčové, kura, kapor, filé, z údenín iba dusená šunka
- Tuky: iba čerstvé maslo
- Syry: nízkotučné, bez príchutí, netučný tvaroh
- Vajcia: v menšom množstve, samostatne čo najmenej, lepšie je zaradiť do pokrmov
- Ovocie: surové iba banány, marhule iba kompótové bez šupky, jablká olúpané podusiť úplne domäkka a domixovať
- Zelenina: žiadna surová, len mrkva nastrúhaná a dusená, mrkvové pyré
Ako variť:
variť, dusiť, piecť bez tuku, pokrmy doplniť maslom až po dohotovení, neprepaľovať tuk. Omáčky zahusťovať len zálievkou alebo nasucho opraženou múkou
Čo vynechať:
vyprážanie, restovanie, pečenie na tuku, postupy, pri ktorých vzniká tvrdá kôrka, zahusťovanie zápražkou
Nevhodné potraviny
- Nápoje: mlieko, káva, kakao, ostré ovocné šťavy a šťavy z koncentrátu, akýkoľvek alkohol, sladené nápoje a bublinkové nápoje
- Ovocie: surové – hrušky, ananás, jahody, maliny, egreše, kivi
- Zelenina: žiadna surová, nakladaná ani mrazená, sterilizované šaláty a nálevy, kel, kapusta, kaleráb, reďkovky, pór, cibuľa, cesnak, paradajky, uhorky, karfiol, chren
- Strukoviny: v akejkoľvek úprave
- Mäso: bôčik, príliš tučné bravčové, údené, baranie, zverina, tučné ryby, vnútornosti
- Údeniny: salámy, párky, klobásy, jaternice, krvavá tlačenka, tlačenka, paštéty, žiadne mäsové konzervy
- Tuky: loj, masť, oškvarky, šľahačka
Prílohy: zemiaky, kysnuté knedle, vyprážané zemiakové hranolčeky a krokety
- Korenie: všetky druhy
- Pochutiny: kečup, horčica, majonézy, tatárska omáčka, lahôdkové šaláty (zemiakový, vlašský…)
Zdravé recepty
Zeleninová polievka
- Čo treba: 1/2 l vody, 1 kocku zeleninového bujónu, 30 g mrkvy, 30 g zeleru, 30 g petržlenu, 10 g masla, 10 g krupice, 1 bielok, korenie
- Ako na to: Očistenú a umytú zeleninu nakrájame na drobné kocky, opražíme na oleji, zalejeme vodou a dáme variť. Keď je zelenina skoro mäkká, zavaríme do polievky krupicu v rozšľahanom bielku a opäť necháme povariť. Podľa chuti pridáme vegi-vegi a na tanieri môžeme ozdobiť jemne nakrájanou petržlenovou vňaťou.
Hovädzie mäso s mrkvou
- Čo treba: 200 g hovädzieho mäsa, 200 g mrkvy, 20 g masla, vegi-vegi
- Ako na to: Očistenú mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Mäso nakrájame na kocky a opečieme na oleji, ochutíme korením, podlejeme vodou a dusíme takmer domäkka. Potom pridáme mrkvu, podľa potreby znovu podlejeme a dodusíme.