Správna strava zlepšuje zdravotný stav pri chorobách čriev

, 16.08.2019 13:00
strava, recept, jedlo, varenie, mrkva,
Správna strava môže zdravotný stav podstatne ovplyvniť k lepšiemu. Autor:

Črevné ochorenia, ako je Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída sú ovplyvnené tým, čo jeme.

Správna strava môže zdravotný stav podstatne ovplyvniť k lepšiemu. Ideálna je bezzvyšková diéta, zložená z potravín, ktoré zanechávajú v stolici veľmi málo zvyškov; nedráždia sliznicu čriev.

Výber potravín

  • Nápoje: čaj, minerálky bez kysličníka uhličitého, slabé ovocné šťavy
  • Pečivo: iba biele – veka, rožky, netučné múčniky pripravené z piškótového cesta doplnené jemným džemom alebo snehom z bielkov (zapečeným)
  • Prílohy: zemiaková kaša pri tolerancii mlieka, v opačnom prípade riedená vývarom zo zemiakov, cestoviny, ryža
  • Polievky: vývar z ľubovoľného mäsa alebo mrkvy doplnený ryžou alebo cestovinami, jemne nastrúhanými zemiakmi alebo mrkvou
  • Mäso: iba chudé, teľacie, hovädzie, bravčové, kura, kapor, filé, z údenín iba dusená šunka
  • Tuky: iba čerstvé maslo
  • Syry: nízkotučné, bez príchutí, netučný tvaroh
  • Vajcia: v menšom množstve, samostatne čo najmenej, lepšie je zaradiť do pokrmov
  • Ovocie: surové iba banány, marhule iba kompótové bez šupky, jablká olúpané podusiť úplne domäkka a domixovať
  • Zelenina: žiadna surová, len mrkva nastrúhaná a dusená, mrkvové pyré

Ako variť:

variť, dusiť, piecť bez tuku, pokrmy doplniť maslom až po dohotovení, neprepaľovať tuk. Omáčky zahusťovať len zálievkou alebo nasucho opraženou múkou

Čo vynechať:

vyprážanie, restovanie, pečenie na tuku, postupy, pri ktorých vzniká tvrdá kôrka, zahusťovanie zápražkou

Nevhodné potraviny

  • Nápoje: mlieko, káva, kakao, ostré ovocné šťavy a šťavy z koncentrátu, akýkoľvek alkohol, sladené nápoje a bublinkové nápoje
  • Ovocie: surové – hrušky, ananás, jahody, maliny, egreše, kivi
  • Zelenina: žiadna surová, nakladaná ani mrazená, sterilizované šaláty a nálevy, kel, kapusta, kaleráb, reďkovky, pór, cibuľa, cesnak, paradajky, uhorky, karfiol, chren
  • Strukoviny: v akejkoľvek úprave
  • Mäso: bôčik, príliš tučné bravčové, údené, baranie, zverina, tučné ryby, vnútornosti
  • Údeniny: salámy, párky, klobásy, jaternice, krvavá tlačenka, tlačenka, paštéty, žiadne mäsové konzervy
  • Tuky: loj, masť, oškvarky, šľahačka

Prílohy: zemiaky, kysnuté knedle, vyprážané zemiakové hranolčeky a krokety

  • Korenie: všetky druhy
  • Pochutiny: kečup, horčica, majonézy, tatárska omáčka, lahôdkové šaláty (zemiakový, vlašský…)

Zdravé recepty

Zeleninová polievka

  • Čo treba: 1/2 l vody, 1 kocku zeleninového bujónu, 30 g mrkvy, 30 g zeleru, 30 g petržlenu, 10 g masla, 10 g krupice, 1 bielok, korenie
  • Ako na to: Očistenú a umytú zeleninu nakrájame na drobné kocky, opražíme na oleji, zalejeme vodou a dáme variť. Keď je zelenina skoro mäkká, zavaríme do polievky krupicu v rozšľahanom bielku a opäť necháme povariť. Podľa chuti pridáme vegi-vegi a na tanieri môžeme ozdobiť jemne nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Hovädzie mäso s mrkvou

  • Čo treba: 200 g hovädzieho mäsa, 200 g mrkvy, 20 g masla, vegi-vegi
  • Ako na to: Očistenú mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Mäso nakrájame na kocky a opečieme na oleji, ochutíme korením, podlejeme vodou a dusíme takmer domäkka. Potom pridáme mrkvu, podľa potreby znovu podlejeme a dodusíme.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#ulcerózna kolitída #Crohnova choroba #črevné zápalové ochorenia
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku