Liečba diabetu? Súčasťou je racionálna výživa

, 21.09.2019 06:00
Diabetes, ovocie, zelenina
Pravidlá stravovania platia pre diabetika celý život. Autor:

Na Slovensku je približne 400-tisíc diabetikov. Pribúda najmä ľudí s diabetom 2. typu. Pre úspešnú liečbu cukrovky je správne stravovanie nevyhnutné.

Diabetická diéta je vlastne racionálna strava. Jej uplatňovanie je predpokladom nielen pre dosiahnutie a udržanie optimálnych hladín glykémií, ale aj ideálnej telesnej hmotnosti. „Aj nevýrazné schudnutie o pár kilogramov vedie k zníženiu hladín krvného cukru. Diabetikov oveľa viac ako ostatných ľudí totiž ohrozujú cievne choroby, ateroskleróza, poškodenie nervov, zraku, infekcie,“ hovorí docent Emil Martinka, predseda Slovenskej diabetologickej asociácie. Podľa jeho slov príznaky choroby sa dajú zmierniť, v niektorých prípadoch aj odstrániť, ale treba dodržiavať základy zdravej výživy a mať dostatok pohybu.

Diabetik by sa mal naučiť poznať sacharidové jednotky aspoň pri základných potravinách a počítať ich na svoju váhu a výšku. Sacharidová jednotka je umelý pojem a zavedený bol najmä preto, aby uľahčil orientáciu v potravinách, ktoré obsahujú cukry (ryža, cestoviny, zemiaky, celozrnné výrobky). Jedna sacharidová jednotka obsahuje 10 gramov sacharidov.

"Jedálny lístok pre každého pacienta sa pripravuje individuálne podľa hmotnosti, charakteru práce, typu liečby, sprievodných ochorení, intolerancie niektorých potravín či alergie, návykov a individuálnych požiadaviek pacienta,“ vraví docent Martinka.

„Pravidlami racionálnej výživy by sa mala riadiť celá rodina. Jedálny lístok sa totiž veľmi ťažko mení pacientom z rodín, kde sa konzumuje veľa tukov, údenín, sladkostí či bieleho pečiva a kde sa jedáva málo zeleniny a ovocia,“ povedal.

Strava má byť pestrá. Základ stravy, až jej dve tretiny, by mali tvoriť celozrnné obilniny, strukoviny, zemiaky, ryža, spolu so zeleninou a s ovocím. Pozornosť treba venovať aj dostatočnému prísunu vitamínov a minerálnych látok, najlepšie v prirodzenej forme – teda v zelenine a ovocí. Väčšina zeleniny je nezapočítateľná do sacharidových jednotiek, naopak, ovocie do sacharidových jednotiek započítať treba. Približne 17 až 20 percent stravy majú tvoriť bielkovinové potraviny rovnomerne rozdelené na živočíšne a rastlinné.

Medzi živočíšne patria mäsové a mliečne výrobky. Najvhodnejšie je biele mäso a chudé druhy červeného mäsa. Je žiaduce zvýšiť príjem rýb. Z rastlinných bielkovín je vhodné zvýšiť príjem strukovín. V strave je dôležitá aj vláknina, ktorá v žalúdku napučiava, spomaľuje jeho vyprázdňovanie a tým sa spomaľuje aj vstrebávanie glukózy v tenkom čreve. Odporúčaný denný príjem vlákniny je 30 až 35 g.

Pri cukrovke ide o dlhodobú úpravu stravy, pravidlá stravovania platia pre diabetika celý život.

Strava má byť pestrá. Základ stravy, až jej dve...
Strava má byť pestrá. Základ stravy, až jej dve tretiny, by mali tvoriť celozrnné obilniny, strukoviny, zemiaky, ryža, spolu so zeleninou a s ovocím. Autor: SHUTTERSTOCK

Ako sa počítajú sacharidové jednotky (SJ) v potravinách a v jedle?

Aká má byť celodenná strava a koľko SJ má diabetik prijať v každej porcii jedla, určí lekár.

Potrebné je preto poznať sacharidové potraviny a ich vplyv na glykémiu, ale aj koľko SJ má prijať diabetik v jednotlivých porciách jedla! Musí vedieť, či má jesť tri hlavné jedla počas dňa alebo šesť porcií podľa inzulínu a spôsobu života, ktorý má zabehnutý. Len ak toto všetko vie, môže dosahovať dobré glykémie, oddialiť diabetické komplikácie alebo zabrániť ich vzniku. Keď si diabetik aplikuje svoju dávku rýchlo pôsobiaceho inzulínu, musí prijať jedlom potrebný počet SJ, aby jeho glykémia bola v normálnych glykemických hodnotách. V prípade, že prijme v jedle viac sacharidových potravín, t. j. viac sacharidových jednotiek (SJ), glykémiu bude mať vyššiu. Označuje sa to ako hyperglykémia. Naopak, keď v jedle prijme menej sacharidových potravín (SJ), ako by mal, môže si spôsobiť pokles glykémie – hypoglykémiu.

Každá potravina je uvedená v množstve, ktoré zodpovedá 1 SJ.

Sacharidové potraviny sú rozdelené na rýchle, započítateľné a voľné. Ovplyvňujú glykémiu rozdielne rýchlo. Rýchle sacharidové potraviny, s vysokým glykemickým indexom, sa používajú na preliečenie hypoglykémie v prípade, keď pacient glykémiu nezvládol a hypoglykémii nepredišiel. Započítateľné SJ sú všetky tie, ktoré človek bežne konzumuje, a diabetik započíta do svojho počtu SJ v porcii jedla na dávku inzulínu. Medzi voľné sacharidové potraviny patrí zelenina v množstve do 200 g v porcii okrem mrkvy, cvikly, kukurice a hrášku.

Jedálny lístok pre diabetika 2. typu – 2 300 kcal (24 SJ)

Predpokladom úspechu je pravidelný stravovací režim a zdravý životný štýl. Stravovací režim je potrebné prispôsobiť liečbe antidiabetikami, ako aj inzulínovej terapii, a zároveň energetickému výdaju. Energetický obsah celodennej stravy – 24 SJ – je určený pre diabetika s primeranou telesnou hmotnosťou, ale aj pre pacienta s miernou nadváhou a pri ľahkej fyzickej aktivite.

Na príklade si môžete jednoducho vypočítať určenie počtu SJ na deň:

Kritériá pre výpočet: telesná výška a hmotnosť.

Výpočet ideálnej hmotnosti, pre stanovenie počtu SJ na deň, sa riadi výpočtom podľa Borca, na základe tejto formuly: U mužov výška (v cm) – 100. U žien výška (v cm) – 110.

Príklad: výška muža: 175 cm, hmotnosť: 90 kg a ľahká telesná aktivita.

Výpočet: 175 – 100 = 75 kg
pri miernej nadváhe: 25 kcal na každý kg tejto hmotnosti = 75 kg x 25 kcal – 1 875 kcal (energetická hodnota pre výpočet SJ na deň)
50 % z energetickej hodnoty tvoria čisté sacharidy: 50 % z 1 875 kcal = 937 kcal
1 g sacharidov vydá 4 kcal (937 kcal : 4 kcal) = 234 g sacharidov
1 SJ zodpovedá 10 g sacharidov.
234 g sacharidov: 10 = cca 24 SJ na deň

1. deň

  • R: čaj s citrónom (0 SJ), 2,5 ks grahamové rožky (5 SJ), 50 g salámová nátierka so syrom ( 0 SJ), 10 g rastlinného tuku (0 SJ), paprika (0 SJ)
  • D: jablko (1 SJ), jogurt (1 SJ), 2 PL vločky (1 SJ)
  • OB: zeleninová polievka s cestovinou (0,5 SJ), bravčové mäso pečené s cesnakom (0 SJ), dusený špenát (0,5 SJ), 4 ks zemiaková knedľa (180 g – 4 SJ)
  • OL: 1/2 grapefruitu (1 SJ), 2 obložené chlebíčky (2 SJ)
  • V: zbojnícka roláda(0,5 SJ), 7 PL varených zemiakov (225 g – 3,5 SJ), cviklový šalát (1 SJ)
  • V2: pomaranč (1 SJ), chlieb (2 SJ), 7 g rastlinný tuk (0 SJ), paprika (0 SJ)

2. deň

  • R: mlieko (1 SJ), 2 grahamové rožky (4 SJ), 50 g šunkový nárez (0 SJ), paradajka (0 SJ).
  • D: 2 malé kivi (2 SJ), 50 g chlieb (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zeleninová príloha (0 SJ)
  • OB: šošovicová polievka (1 SJ), hovädzie mäso na paradajkách (1 SJ), 135 g makarónov (3 SJ)
  • OL: grahamový rožok (2 SJ), topený syr (0 SJ), paprika (0 SJ), jablko (1 SJ).
  • V: zeleninový puding (1 SJ), 200 g zemiakov (3 SJ), kapustový šalát (0 SJ), diamúčnik (1 SJ)
  • V2: 1/2 grapefruitu (1 SJ), 50 g tmavý chlieb (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ), 25 g šunky (0 SJ), paprika (0 SJ)

3. deň

  • R: kakao bez cukru (1 SJ), 2 grahamové rožky (4 SJ), obložený tanierik – 10 g tofu syr, 40 g saláma, zelenina (0 SJ)
  • D: väčšie jablko (2 SJ), 20 g chlieb (1 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), reďkovka (0 SJ)
  • OB: krémová polievka so závarkou (1 SJ), dusené mäso na červenej paprike (0,5 SJ), mrkvový šalát s citrónom (1 SJ)
  • OL: pomaranč (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), bryndzová nátierka (0 SJ), paprika (0 SJ), čaj (0 SJ)
  • V: huby na cibuľke (0 SJ), 260 g zemiakov (4 SJ), zelenina (1 SJ)
  • V2: celozrnný chlieb (1 SJ), jogurt (1 SJ), jablko (1 SJ)

4. deň

  • R: biela káva bez cukru (1 SJ), 100 g celozrnný chlieb (4 SJ), 50 g topený syr (0 SJ), zelenina (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)
  • D: 90 g sliviek (1 SJ), 1 grahamový rožok (2 SJ), 25 g salámový nárez (0 SJ), paprika (0 SJ)
  • OB: krúpková polievka so zeleninou (1 SJ), hamburské bravčové stehno (1 SJ), 135 g viedenská knedľa (3 SJ)
  • OL: 40 g chlieb (2 SJ), 200 ml mlieko (1 SJ)
  • V: bravčové mäso a dusený kel (1 SJ), 200 g varených zemiakov (3 SJ), pomaranč (1 SJ)
  • V2: pohár mlieka (1 SJ), 50 g celozrnný chlieb (2 SJ), syrové chuťovky (0 SJ)

5. deň

  • R: čaj (0 SJ), 100 g celozrnný chlieb (4 SJ), 70 g párky (0 SJ), 1 PL horčice a kečupu (1 SJ)
  • D: 2 malé mandarínky (1 SJ), 1 grahamový rožok (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ)
  • OB: paradajková polievka so závarkou (0,5 SJ), pečené mäso – moravský vrabec (0,5 SJ), 4 PL (90 g) dusenej ryže (2 SJ), mrkvový šalát s jablkom (2 SJ)
  • OL: 2 košíčky plnené syrovou a salámovou plnkou (2 SJ), 2 malé kivi (1 SJ)
  • V: guláš (1 SJ), 100 g knedľa (4 SJ)
  • V2: pohár mlieka (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), rastlinné maslo (0 SJ), paradajka (0 SJ)

6. deň

  • R: biela káva bez cukru (1 SJ), 80 g celozrnný chlieb (4 SJ), 50 g tvarohová nátierka (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ)
  • D: grapefruit (2 SJ), 1 ks ryžový chlieb (1 SJ)
  • OB: zemiaková polievka (1 SJ), rizoto s mäsom (4 SJ), kapustový šalát (0 SJ)
  • OL: 40 g chlieb so salámovým nárezom (2 SJ), paradajka (0 SJ), malé jablko (1 SJ)
  • V: filé na ražni (1 SJ), 200 g zemiakov (3 SJ), zeleninová príloha (1 SJ), diakeks (1 SJ)
  • V2: 40 g chlieb (2 SJ), jogurt biely (1 SJ)

7. deň

  • R: 200 ml mlieka (1 SJ), grahamové pečivo (4 SJ), strúhaný tofu syr (0 SJ), reďkovka (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)
  • D: tmavý chlieb s rastlinným tukom (1 SJ), zelenina (0 SJ), ovocný tanierik (2 SJ)
  • OB: polievka so zeleným hráškom a závarkou (0,5 SJ), vyprážané tofu (1 SJ), 225 g zemiakový šalát (3 SJ)
  • OL: 2 obložené chlebíčky (2 SJ), jablko (1 SJ)
  • V: kuracie mäso na paradajkách a červenej paprike (0,5 SJ), 135 g cestovín (3 SJ), strúhaná mrkva s citrónom a jablkom (1,5 SJ)
  • V2: 200 ml kyslého mlieka (1 SJ), 2 tenké krajčeky chleba (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ)
Predpokladom úspechu je pravidelný stravovací...
Predpokladom úspechu je pravidelný stravovací režim a zdravý životný štýl. Autor: SHUTTERSTOCK

Jedálny lístok pre diabetika 2. typu – 2 700 kcal (30 SJ)

1. deň

  • R: biela káva bez cukru (1 SJ), 125 g celozrnný chlieb (5 SJ), 50 g topený syr (0 SJ), zelenina (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)
  • D: pomaranč (1 SJ), 90 g sliviek (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 30 g šunkový nárez (0 SJ), zelenina (0 SJ)
  • OB: gulášová polievka (1 SJ), chlieb (1 SJ), bavorská roštenka plnená zemiakom (1 SJ), 130 g (6 PL) ryže (3 SJ), kapustový šalát (0 SJ)
  • OL: banán (2 SJ), jogurt (1 SJ), ovsené vločky (1 SJ)
  • V: vysmážané tofu (1 SJ), 300 g zemiakový šalát s jogurtom (4 SJ), 3 chuťovky (1 SJ)
  • V2: 50 g celozrnný chlieb s rastlinným tukom (2 SJ), paradajka (0 SJ), jablko (2 SJ)

2. deň

  • R: čaj s citrónom (0 SJ), 2 biele rožky (6 SJ), salámový nárez (0 SJ) zeleninová príloha (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)
  • D: biely jogurt (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 1/2 banánu (1 SJ)
  • OB: fazuľová polievka nakyslo (1 SJ), zbojnícka roláda (0,5 SJ), 225 g zemiakov (3 SJ), kapustový šalát (0 SJ), diakeks (1 SJ)
  • OL: grapefruit (2 SJ), 50 g celozrnný chlieb (2 SJ) bryndzová nátierka (0 SJ), paprika (0 SJ)
  • V: zeleninový puding (1 SJ), 200 g zemiakov (3 SJ), mrkvový šalát (0 SJ), diamúčnik (1 SJ)
  • V2: jablko (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 10 g rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ)

3. deň

  • R: kakao bez cukru (1 SJ), 2,5 grahamového rožka (5 SJ), obložený tanierik – 10 g tofu syr, 40 g saláma, zelenina (0 SJ)
  • D: väčšie jablko (2 SJ), 40 g chlieb (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ)
  • OB: šošovicová polievka (1 SJ), 20 g chlieb (1 SJ), hovädzie na srbský spôsob (1 SJ), 135 g makaróny (3 SJ)
  • OL: grahamový rožok (2 SJ), topený syr (0 SJ), paprika (0 SJ), dve väčšie kivi (2 SJ)
  • V: pečené filé so syrom (0 SJ), 260 g zemiakov (4 SJ), zelenina (1 SJ), diakeks (1 SJ)
  • V2: biely jogurt (1 SJ), chlieb (2 SJ), 1/2 banánu (1 SJ)

4. deň

  • R: mlieko (1 SJ), 2,5 ks grahamového pečiva (5 SJ), 50 g tofu syr strúhaný (0 SJ), reďkovka (0 SJ)
  • D: celozrnný chlieb (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ), ovocný tanierik (2 SJ)
  • OB: krúpková polievka so zeleninou (1 SJ), mäso na hamburský spôsob (1 SJ), 100 g knedľa (4 SJ)
  • OL: grahamový rožok (2 SJ), 200 ml mlieko (1 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), červená paprika (0 SJ), jablko (1 SJ)
  • V: šampiňóny na cibuľke (0 SJ), 260 g zemiakov (4 SJ), zeleninový tanierik (1 SJ), kakaová diaoblátka (1 SJ)
  • V2: celozrnný chlieb (1 SJ), 2 syrové chuťovky (0 SJ), čaj s citrónom (0 SJ), jablko (2 SJ)

5. deň

  • R: čaj bez cukru (0 SJ), celozrnný chlieb (5 SJ), 70 g párky (0 SJ), 1 PL horčice a kečupu (1 SJ)
  • D: grahamový rožok (2 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), paradajka (0 SJ), pomaranč (1 SJ), 1 väčšie kivi (1 SJ)
  • OB: hrášková polievka s ryžou (1 SJ), pečený karbonátok (1 SJ), zemiaková kaša (3 SJ), mrkvový šalát (1 SJ)
  • OL: biely jogurt (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), mandarínky (1 SJ)
  • V: zapečené rybie filé so syrom (0 SJ), 260 g zemiaky (4 SJ), zeleninová príloha (1 SJ), diakeks (1 SJ)
  • V2: 40 g chlieb (2 SJ), biely jogurt (1 SJ), 1/2 banánu (1 SJ)

6. deň

  • R: 200 ml mlieko (1 SJ), 100 g chlieb (5 SJ), tvarohová nátierka (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ)
  • D: grapefruit (2 SJ), trvanlivý chlieb (1 SJ) a ryžový chlieb (1 SJ)
  • OB: zeleninová polievka s hráškom (1 SJ), pečené mäso (0,5 SJ), 7 PL ryže (3,5 SJ), zeleninový tanierik (1 SJ)
  • OL: ovocný pohár (2 SJ), 2 obložené chlebíčky (2 SJ)
  • V: dusené sójové kocky na paprike (0,5 SJ), tekvicový prívarok (1,5 SJ), 260 g zemiaky (4 SJ)
  • V2: 1,5 grahamový rožok (3 SJ), rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ), pomaranč (1 SJ)

7. deň

  • R: biela káva (1 SJ), celozrnný chlieb (5 SJ), 50 g šľahaná bryndza (0 SJ), cibuľka (0 SJ), rastlinný tuk (0 SJ)
  • D: grahamový rožok (2 SJ), 30 g malá porcia šunky (0 SJ), zelenina (0 SJ), jablko (1 SJ), 10 jahôd (1 SJ)
  • OB: zemiaková polievka s mäsom (1 SJ), 20 g chlieb (1 SJ), 8 PL rizoto s mäsom (4 SJ), kapustový šalát (0 SJ)
  • OL: jablko (1 SJ), grahamový rožok (2 SJ), 10 g rastlinný tuk (0 SJ), zelenina (0 SJ)
  • V: bravčové mäso dusené s kelom (1 SJ), 26 g zemiakov (4 SJ), jablko (1 SJ)
  • V2: 2 ks ryžového chleba (2 SJ), biely jogurt (1 SJ), malé kivi (1 SJ)

Vysvetlivky:
R – raňajky
D – desiata
OB – obed
OL – olovrant
V – večera
V2 – druhá večera
SJ – sacharidová jednotka

Zdroj: Doc. MUDr. Emil Martinka, PhD.: Racionálna výživa diabetika 2. typu
Šport a pohybová aktivita sú veľmi dôležitou...
Šport a pohybová aktivita sú veľmi dôležitou súčasťou života ľudí s cukrovkou. Autor: SHUTTERSTOCK

Pohyb je dôležitou súčasťou života diabetikov

Šport a pohybová aktivita sú veľmi dôležitou súčasťou života ľudí s cukrovkou. Nie všetci pacienti však vedia, aký druh a akú intenzitu športovej aktivity si zvoliť, najmä ak sa roky aktívne nehýbali. Diabetes 2. typu charakterizuje znížená citlivosť tkanív na inzulín.

Pohybová aktivita je jednou z hlavných možností, ako túto citlivosť zlepšiť, teda ako obnoviť schopnosť prieniku glukózy do buniek.

Nedostatočný pohyb spôsobuje zníženie citlivosti inzulínových receptorov o tretinu až polovinu. Dlhšia kontinuálna pohybová záťaž strednej intenzity, naopak, zvyšuje tuto citlivosť až o polovicu. Pre človeka po päťdesiatke s diabetom 2. typu je optimálnym druhom pohybu pravidelná chôdza. O vhodnej forme pohybu sa poraďte s lekárom.

Pre diabetika je vhodné aeróbne cvičenie 3– až 6-krát do týždňa v trvaní 30 až 45 minút, tak aby dosahoval 60 až 90 % maximálnej tepovej frekvencie. Tú si vypočítame 220 – vek, u starších ľudí 200 – vek. Z výslednej hodnoty potom určíme 60 až 90 % v závislosti od trénovanosti daného človeka.

Napríklad pre 50-ročnú osobu je maximálna tepová frekvencia 220 = 50 = 170 úderov/minútu.

Rozmedzie jej tepovej frekvencie bude od 102 do 153 úderov za minútu.

Medzi odporúčané formy cvičenia patrí turistika, chôdza, nordic walking, kondičné aeróbne cvičenie, jazda na bicykli, plávanie, korčuľovanie, lyžovanie, tanec

Zásady pohybu u diabetika neliečeného inzulínom

  • cvičenie zvyčajne nevyvoláva hypoglykémiu, preto netreba jesť sacharidy navyše, najmä ak je cieľom aj zníženie hmotnosti
  • ak chcete znížiť svoju hmotnosť, kombinujte cvičenie s redukčnou diétou
  • ak máte sklony k hypoglykémii pri cvičení alebo po ňom, poraďte sa o znížení dávok liekov
  • cvičte po dohode s lekárom

Ako cvičiť, ak sa liečite inzulínom

  • cvičiť asi jednu hodinu po jedle, vyhnúť sa veľkej fyzickej aktivite v čase maximálneho pôsobenia inzulínu
  • monitorovať glykémiu pred cvičením, počas cvičenia aj po cvičení s odstupom niekoľkých hodín
  • necvičiť pri glykémii nad 16 mmol/l (či 14 mmol/l + ketolátky v moči)
  • znížiť zvyčajnú dávku inzulínu o 25 až 50 % pred cvičením, resp. aj po cvičení
  • pred cvičením zjedzte navyše 20 až 40 g sacharidov pri glykémii pod 7 mmol/l
  • počas cvičenia jedzte každú hodinu navyše 10 až 40 g sacharidov (sušienky, sladké nápoje)
  • inzulín aplikujte do miesta, ktoré nie je cvičením veľmi zaťažené, vhodné je do brucha

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#zdravá strava #diabetes
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku