Uvažujete nad zmenou? Čo ponúkajú jednotlivé zdravotné poisťovne

Benefity, ktoré vám môžu zdravotné poisťovne po prehlásení poskytnúť.

25.09.2019 09:00
zdravotné poistenie, lekár, poistenie,... Foto:
Ak uvažujete nad zmenou zdravotnej poisťovne, prihlášku musíte podať do 30. septembra.
debata

Všeobecná zdravotná poisťovňa

Zdravotná poisťovňa je lídrom v investovaní do zdravotnej starostlivosti. V tejto poisťovni nie je na prvom mieste zisk, ale poistenec. V minulom roku dala na zdravotnú starostlivosť najviac. V prepočte na jedného poistenca 995 eur. Bolo to o 279, resp. 360 eur viac ako do jedného poistenca investovali ďalšie dve zdravotné poisťovne. Výdavky na zdravotnú starostlivosť každoročne zvyšujeme.

Líder v uplatňovaní najmodernejších liečebných postupov. Hradíme unikátne operácie doma aj vo svete za stovky tisíc eur. Poisťovňa uhradila implantáciu umelého srdca – unikátnu operáciu, prvú svojho druhu v strednej Európe. Ako prvá schválila vnútromaternicovú operáciu rázštepu chrbtice plodu, aby sa dieťa dobre vyvíjalo a narodilo zdravé. Ako prví na Slovensku sme začali onkologickým pacientom uhrádzať vysokošpeciali­zovanú protónovú terapiu. Uhradili sme unikátnu operáciu urogenitálneho traktu malého dievčatka, ktoré operovali v USA.

Líder v podpore prevencie. Kopírujeme svetové trendy v medicíne, zameriavame sa na prevenciu. Vlani vynaložila poisťovňa na preventívne prehliadky vyše 61 miliónov eur. Motivujeme osvetou aj odmenami. Píšeme o tom, aby poistenci mysleli pozitívne a žili preventívne. www.preventiv­ne.sk. Prevenciu rozvážame po celom Slovensku v rámci jedinečného podujatia Deň pre vaše zdravie. V roku 2018 sme zorganizovali vyše 200 takýchto podujatí. Našim poistencom sme urobili 55-tisíc meraní a radili v otázkach zdravého životného štýlu. https://www.vszp.sk/…evasezdravie.

Za prehliadku na prehliadku. Preventívna prehliadka prinesie dvojnásobnú odmenu. Poistenci získajú zdravie a možnosť vyhrať jeden z ôsmich zájazdov podľa vlastného výberu v hodnote dvetisíc eur.

Spája benefity s prevenciou. Odhaľujeme riziká smrteľných ochorení – nad rámec zákona uhrádzame testy odhaľujúce rakovinu hrubého čreva a konečníka, rakovinu prostaty, nebezpečenstvo cievnej mozgovej príhody alebo srdcového infarktu. Komplexne chránime zdravie žien – počas tehotenstva uhrádzame štvrtý ultrazvuk. V rámci prevencie rakoviny krčka maternice hradíme viac preventívnych cytologických vyšetrení a kolposkopiu. Nelimitujeme preventívnu mamografiu a termíny zabezpečujeme do 15 dní. Bojujeme s civilizačnými chorobami. Kúpeľnými benefitmi Obezita a Zdravý chrbát reagujeme na nadbytočné kilá a boľavé chrbty. Preplácame 30 % nákladov na zdravotnú starostlivosť a kúpele prispievajú ďalšími zľavami. Strážime deti, aby neboli obézne – uhradíme preventívnu starostlivosť aj manažovanie zdravotnej starostlivosti. Prispievame deťom na dentálnu hygienu – nesledujeme len zdravé zuby. Budujeme aj návyky chodiť k lekárom pravidelne na preventívne prehliadky. Chránime pred nákazlivými ochoreniami – hradíme v plnej výške očkovanie proti chrípke u všeobecného lekára, tehotným ženám aj u gynekológa. Poskytujeme finančné príspevky na očkovanie proti vírusovej hepatitíde typu B (100 % z ceny 3. dávky vakcíny) a očkovanie proti hepatitíde typu A a B (príspevok vo výške ceny 3. dávky vakcíny proti hepatitíde typu B). Podporujeme zdravý životný štýl – vo všetkých regiónoch Slovenska poskytujeme zľavy na produkty a služby súvisiace so zdravím – napr. zľavy na vitamíny, okuliare, zdravotnícke pomôcky, športové aktivity, pobyty v centrách krásy, výživy a vitality.

Posilňuje kompetencie a odmeňovanie všeobecných lekárov. Rozširujeme kompetencie všeobecných lekárov, aby poistenci nemuseli čakať u špecialistov. Priamo v ambulancii všeobecného lekára zabezpečujeme poistencom s vysokým tlakom diagnostiku a liečbu. Všeobecným lekárom uhrádzame aj EKG vyšetrenia, predoperačné vyšetrenia a tiež diagnostiku a liečbu poruchy metabolizmu tukov.

Umožňuje kontrolu zdravia cez mobilnú aplikáciu. Poistenci majú svoje karty poistencov a karty svojich detí v mobile. Mobilná aplikácia im pripomína napr. preventívnu prehliadku, oznámi predpis nového lieku a súčasne upozorní na lacnejšiu alternatívu. Poistenci si môžu v telefóne vyhľadať lekára, lekárne aj pohotovosti. Najviac pozornosti si doteraz získala sekcia Moje zdravie, kde je možnosť kontroly vykázanej zdravotnej starostlivosti i predpísaných liekov.

Líder v presadzovaní zmien. Podporujeme zavádzanie hodnotiacich kritérií zdravotníckych zariadení. Hodnotíme činnosť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Robíme to v záujme svojich poistencov, pre ktorých chceme zabezpečiť čo najvyššiu dostupnosť, kvalitu a bezpečnosť zdravotnej starostlivosti.

VšZP znamená istotu. Má 60 % všetkých poistencov, ale až 70 % všetkých pacientov Slovenska. Predstavuje istotu úhrady aj takej nákladnej liečby, ktorú by si pacienti nedokázali financovať sami. Najnákladnejším poistencom bol v roku 2018 chlapec s hemofíliou, ktorého liečba vyšla takmer na 910-tisíc eur. Z aktuálnych štatistík vyplýva, že takmer 15 % zo všetkých poistencov, ktorí vlani prišli do VšZP z iných zdravotných poisťovní, sú staronoví poistenci. Vyše 5 % z nich čerpalo nákladnú liečbu, ktorá len za prvých 6 mesiacov tohto roka dvaapolkrát prevýšila priemerné ročné náklady na jedného poistenca v roku 2018.

Odpovedala: Jana Martanovičová z komunikačného referátu Všeobecnej zdravotnej poisťovne

Dôvera zdravotná poisťovňa

O nových poistencov bojujeme po celý rok, nie len v septembri. Robíme to prvotriednym servisom a užitočnými výhodami, aby sme našich poistencov uistili, že Dôvera je najlepšia zdravotná poisťovňa. Po celý rok sa snažíme o to, aby rodičia svoje narodené deti poistili v Dôvere. Každé z nich od nás dostane BabyBox v hodnote 50 eur. Naši poistenci môžu získať príspevok až do výšky 100 eur ročne na zubné ošetrenia a dentálnu hygienu či dodatočnú 5-percentnú zľavu na všetky ponuky na zľavových portáloch ZľavaDňa, SlevaDne a Boomer. Medzi najobľúbenejšie výhody dlhodobo patrí aj možnosť získať späť doplatky za lieky až do výšky 200 eur (pre deti do 18 rokov veku, ich matky a otcov). Všetky výhody a zľavy nájdete na www.dovera.sk/…byt-v-dovere.

Uhrádza 100 eur ročne za zubára. Na preventívnu prehliadku k zubárovi chodí len každý druhý dospelý človek. Potom váš chrup nie je v poriadku a to stojí zbytočné peniaze. Dbajte o zdravie svojich zubov a zubov svojich detí, chodievajte na preventívne prehliadky a my vás za to odmeníme. Budete mať zdravšie zuby a plnšiu peňaženku. Už si nemusíte tlačiť žiadosť ani nič potvrdzovať u zubára. Pre získanie príspevku vám stačí podať elektronickú žiadosť a následne priložiť doklad o zaplatení.

Poistenie bábätka priamo z domu. Narodilo sa vám bábätko a vy máte kopu povinností, ktoré musíte vybaviť? Pre poistenie dieťaťa nemusíte nikam chodiť. Prídu rovno za vami, kamkoľvek a kedykoľvek vám to vyhovuje. Podľa zákona musíte dieťa poistiť do 60 dní od jeho narodenia. Dovtedy zaň platí zdravotnú starostlivosť poisťovňa jeho matky.

Vrátia za lieky až 200 eur. Ako jediná poisťovňa vám aj nad rámec zákona vrátime doplatky za lieky ako antibiotiká, lieky proti alergii, dietetické potraviny.

Nedajte šancu vírusom a baktériám. Bojíte sa vírusov a baktérií? Poistencom preplácame viaceré dobrovoľné očkovania, napríklad proti chrípke, kliešťom a hepatitíde typu A a B.

Nakupujte o 5 % lacnejšie na zľavových portáloch. Využite poukaz na pobyt alebo ľubovoľnú službu z portálov Zlavadna.sk, Slevadne.cz a Boomer.sk so špeciálnou 5 % zľavou.

Diabetici, spoľahnite sa na Dialinku. Cukrovkou trpí viac ako 400 miliónov ľudí na svete. Ak tiež bojujete s touto chorobou a potrebujete poradiť, zavolajte nám bezplatne na Dialinku 0850 850 888. Na Dialinke sa môžete prihlásiť aj do programu DôveraPomáha diabetikom.

Pobyt v kúpeľoch o 13 % lacnejší. Hoďte na chvíľu starosti za hlavu a zrelaxujte sa s Dôverou v kúpeľoch. S nami si užijete liečebný pobyt v najvýznamnejších slovenských kúpeľoch so zľavou až do 13 %.

Ubytujte sa v nadštandardných izbách o polovicu lacnejšie. Pobyt v nemocnici nie je pre nikoho z nás príjemný. Ak je nutné, aby ste boli hospitalizovaný, môžete využiť niektorú z našich 51 nadštandardných izieb. Naši poistenci za ne zaplatia len polovicu.

Konzultujte svoje zdravie s Dôvera Genio. Máte ťažkosti a nie je nablízku lekár? Skúste vyhodnotiť svoje príznaky anonymne prostredníctvom on-line nástroja Genio ? diagnostiky vyvinutej lekármi.

Skontrolujte si interakcie liekov. Mnohí pacienti užívajú viacero druhov liekov a nepamätajú si ich presné názvy. To môže spôsobiť zdravotné ťažkosti. S nami máte k dispozícii nielen presný zoznam liekov, ale aj to, či ich užívate bezpečne. Využite službu Bezpečné lieky vo vašej Elektronickej pobočke.

Zmluvy s viac ako 90 % lekárov na Slovensku. Každý poistenec má právo na slobodný výber lekára. Je na vás, ku ktorému špecialistovi sa vyberiete. Viac ako 90 % všetkých lekárov na Slovensku má s Dôverou podpísanú zmluvu, k dispozícii je vám teda viac ako 11-tisíc zmluvných lekárov.

Bojujte efektívne s onkologickým ochorením. Našim poistencom preplácame liečbu v Protónovom centre v Prahe. Protónový lúč minimalizuje poškodenie zdravých buniek a pomáha tak uzdraviť sa rýchlejšie.

Buďte pod ochranou SOS karty. SOS karta poskytuje záchranárom okamžite informácie o vašom zdravotnom stave. Stačí si ju vyplniť vo vašej Elektronickej pobočke alebo Mobilnej aplikácii Dôvera. Pomoc rýchlej záchrannej služby potrebuje každý rok takmer 100-tisíc našich poistencov – choroba si nevyberá. Záchranári sú každý deň svedkami situácií, keď zdravie alebo život človeka visí doslova na vlásku. Keby mali kompletné informácie o zdravotnom stave pacienta, odhalili by príčiny náhleho zhoršenia stavu a vedeli by pacientovi poskytnúť účinnú pomoc. V Dôvere sme sa rozhodli, že v spolupráci s vami sprístupníme záchranárom kľúčové informácie. Veľakrát stačí málo na záchranu ľudského života. Privolaní záchranári si priamo z tabletu alebo smartfónu môžu prezrieť podrobnosti o vašom zdravotnom stave, napríklad to, akými ochoreniami trpíte, aké lieky vám lekári predpísali, akých lekárov ste v poslednom čase navštívili alebo či ste boli hospitalizovaní.

Bojujte s nami za zdravie. Naši poistenci, ktorí trpia akýmkoľvek zdravotným problémom, nás môžu dvakrát do roka požiadať o preplatenie starostlivosti, ktorú im podľa zákona nehradia zdravotné poisťovne.

Odpovedal: Matej Štepianský, PR špecialista

Union zdravotná poisťovňa

Už dlhodobo patríme k lídrom v ponuke benefitov na trhu zdravotného poistenia. Najvyššou prioritou je zabezpečiť čo najkvalitnejšiu a najdostupnejšiu zdravotnú starostlivosť pre poistencov.

Ako prvá zdravotná poisťovňa sme priniesli benefit „100 eur na zuby“, v ktorom prispievame na zubné ošetrenie a dentálnu hygienu deťom aj dospelým. Tento benefit je možné využiť bez obmedzenia, a to jednorazovo alebo postupne v ľubovoľnom období.

Deťom do 18 rokov hradíme doplatky za lieky a dietetické potraviny v neobmedzenej výš­ke.

Ako jediná poisťovňa hradíme služby pôrodných asistentiek, poskytujeme príspevok vo výške 30 eur na nákup novorodeneckých potrieb v e-shope www.mimulo.sk, prispievame ďalších 30 eur na kurz plávania s bábätkami, zapožičiavame monitor dychu Nanny s bezplatnou inštaláciou priamo doma, ktorý môže bábätku zachrániť život.

Garantujeme svojim poistencom CT a MR vyšetrenia maximálne do 3 týždňov, či prispieva na rôzne nepovinné očkovania až do výšky 50 %. Vo vybraných zdravotníckych zariadeniach je možné objednať sa na Extra hodinu vyhradenú pre poistencov Unionu.

Ponúkame svojim poistencom príspevok 70 eur na test potravinovej intolerancie a poistencom nad 50 rokov možnosť bezplatne absolvovať test mentálneho zdravia a mnoho ďalších výhod, ktoré sú dostupné v jednoduchom prehľade na Union zdravotná poisťovňa.

Odpovedal: Matej Neumann, hovorca Union zdravotnej poisťovne

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné poistenie #zdravotné poisťovne