CHOCHP: Ochorenie, ktoré berie dych

Chronická obštrukčná choroba pľúc - to je názov choroby, ktorá sa skrýva za skratkou CHOCHP. Čo so sebou prináša a ako sa dá proti nej bojovať?

17.12.2019 13:00
doktor, röntgenová snímka, pľúca Foto:
Kašeľ je prvým príznakom ochorenia. Väčšinou ide o produktívny kašeľ s vykašliavaním hlienov.
debata

Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) je 2. najrozšírenejšia neinfekčná choroba obyvateľstva rozvinutého sveta, pričom jej výskyt celosvetovo stúpa.

Na Slovensku je viac než 85 000 pacientov s týmto ochorením. Ľahkou formou ochorenia trpí takmer 29 000 z nich, stredne ťažkú formu má 37 000 pacientov, ťažký stupeň postihuje 17 000 a na veľmi ťažkú formu sa u nás lieči 5 000 pacientov.

Faktorom vzniku a vývoja choroby sú zápalové zmeny vyvolané dlhodobým vdychovaním inhalačných škodlivín. Príčinou ochorenia je v 80 % prípadov fajčenie, aj pasívne, medzi ďalšie možné vyvolávajúce faktory patrí vdychovaný prach a iné nečistoty z ovzdušia alebo prostredia.

Ľudské telo reaguje všeobecne na poškodenie zápalom. Ak poškodenie trvá dlho a intenzívne, zápal sa nikdy nevyhojí bez následkov, ale vzniká jazva s väzivovou prestavbou pôvodného tkaniva. Takéto zmeny sa odohrávajú v prieduškách a pľúcach pri ich dlhodobom poškodzovaní vdychovaním škodlivín či pôsobením alergénov. Škodliviny prítomné vo vdychovanom vzduchu vedú k aktivovaniu obranných buniek, ktoré majú za úlohu pohlcovať a zneškodňovať škodlivé látky či alergény. Tie priťahujú do miesta poškodenia biele krvinky, ktoré sa hromadia v stene dýchacích ciest a prenikajú aj do hlienu.

Pri CHOCHP dochádza k nadprodukcii hlienu, zhrubnutiu steny malých dýchacích ciest a strate rozťažnosti malých dýchacích ciest. Poškodené tkanivo pľúc stráca elasticitu a kyslík sa cez obštrukciu – prekážku (napr. hustý hlien) nedokáže dostať do alveol, v ktorých prebieha výmena kyslíka a oxidu uhličitého. Ako stav postupuje, človek začne pociťovať problémy – najprv kašeľ, ktorým sa dýchacie cesty snažia zbaviť hlienu, neskôr aj problémy s dýchaním, najmä pri námahe. Vdychovaný vzduch sa hromadí v okrajových častiach pľúc.

Kašeľ, dýchavičnosť, hlieny sú základnými prejavmi ochorenia. Spočiatku sa objavuje a potom opäť vymizne, no ako ochorenie postupuje, kašeľ je čoraz trvalejší – chronický. Väčšina pacientov ho spočiatku považuje za bežný „fajčiarsky kašeľ“ a až závažnejšie príznaky ich donútia zvýšiť pozornosť.

Dýchavičnosť a chrapot – je najčastejším dôvodom, prečo ľudia vyhľadajú lekára a je aj hlavnou príčinou invalidity.

Hlieny – poškodené dýchacie cesty produkujú omnoho viac hlienov ako zdravé a pri CHOCHP kašeľ obyčajne sprevádza vykašliavanie veľkého množstva hlienov počas dňa.

Infekcie dýchacieho systému – vírusové aj bakteriálne infekcie sú častejšie a majú ťažší priebeh. Problémy s dýchaním a kašeľ sa môžu pri prebiehajúcej infekcii zhoršiť a aj množstvo vykašľaných hlienov je vyššie ako obyčajne. Hlieny majú pri infekcii obyčajne žltú alebo zelenú farbu. Najvyššie riziko infekcií hrozí v zimných mesiacoch.

Pacienti sú často cyanotickí – majú modrofialové zafarbenie kože a slizníc, ale tiež pier, jazyka, líc či spojoviek.

Mýty a fakty spájané s CHOCHP

  • Ide o zriedkavú chorobu – Mýtus – Smutnou skutočnosťou je, že CHOCHP je 2. najrozšírenejšia neinfekčná choroba obyvateľstva rozvinutého sveta. Ukazuje sa, že pľúca sú vzácnym zdrojom našej existencie a musíme ich chrániť počas celého života. Rovnako ako srdcové choroby aj toto ochorenie môže mlčať mnoho rokov, až kým nie je takmer neskoro.
  • Zasiahne iba fajčiarov – Mýtus – Hlavnou príčinou je fajčenie, ako aj vystavovanie sa pasívnemu fajčeniu. Ale nie každý pacient je súčasným alebo bývalým fajčiarom. Dlhodobé vystavenie znečisťujúcim látkam je problémom a niektoré povolania sú pre zdravie pľúc rizikovejšie ako iné.
  • Hlavným príznakom je dýchavičnosť – Fakt – Ľudia môžu mať kašeľ, chrapot, ale často je prvým príznakom práve dýchavičnosť. Pacienti sa môžu cítiť unavení keď idú po schodoch alebo si uvedomia, že sa musia nadychovať viac ako ostatní. Ľudia s CHOCHP bývajú náchylnejší na časté prechladnutia a môžu zápasiť aj s opakovanými záchvatmi chrípky alebo zápalu pľúc, čo môže zvýšiť nielen dýchavičnosť, ale aj ďalšie príznaky.
  • Je vyliečiteľná – Fakt – Nie je vyliečiteľná, ale je liečiteľná. Nemôžete zvrátiť poškodenie pľúcneho tkaniva, ale môžete spomaliť deštrukciu a chorobu takpovediac riadiť. Najlepšia vec, ktorú môže pacient fajčiar urobiť, je prestať fajčiť a snažiť sa za každých okolností chrániť ďalších možných infekcií.
  • Vyskytuje sa iba u starších ľudí – Mýtus – Ľudia, ktorým je toto ochorenie často diagnostikované, sú vo veku 50 až 60 rokov. CHOCHP je diagnostikovaná často neskoro, keď sú príznaky vyvinuté v takom rozsahu, že nie je možné ich ignorovať. V skutočnosti sa môže choroba začať oveľa skôr, vo veku 40 rokov (vo výnimočných prípadoch vo veku 20 až 30 rokov).
  • Včasná diagnostika pomáha – Fakt – Je nevyhnutné ochorenie zachytiť včas, aby sa zabránilo ďalšiemu poškodeniu pľúc. Väčšina ľudí vidí za dýchavičnosťou starnutie. Nie je to tak vždy, najmä keď choroba postihne aktívneho človeka, ktorý už ďalej nemôže vykonávať také činnosti ako predtým.
  • Cvičenie nie je možné – Mýtus – Dýchavičnosť môže cvičenie sťažiť, je však dôležitou súčasťou liečby. I keď si pacienti žiaden záťažový a kondičný pohyb nemôžu dovoliť, chôdza, taiči alebo bicyklovanie však môžu zlepšiť spôsob, akým srdce pumpuje krv a svaly zase odoberajú kyslík z krvi. Telesný systém sa tým stáva efektívnejší.
  • Je príliš neskoro prestať fajčiť – Mýtus – Nikdy nie je neskoro prestať fajčiť. Aj keď chorobu niekomu diagnostikujú, neznamená to, že zanechanie fajčenia ničomu nepomôže. V ktorejkoľvek fáze CHOCHP ukončenie fajčenia zmierni príznaky a spomalí progresiu.
  • Postihuje iba pľúca – Mýtus – Môže tiež prispieť ku komplikácii vysokého tlaku a môže zvýšiť riziko srdcových chorôb. Ako pri každom chronickom nevyliečiteľnom ochorení aj tu sa môže dostať do hry aj depresia.
  • Spája sa so smrťou – Mýtus – Nemôžete zvrátiť ochorenie, ale to neznamená, že život sa skončí. Ľudia, ktorí prestanú fajčiť, majú dostatok pohybu a starajú sa o seba, majú často dobrú prognózu a udržateľný stav ochorenia.

Pohyb pre pacientov s chronickými respiračnými ochoreniami

Ochabnuté svalstvo spotrebuje až 10-krát viac kyslíka ako posilnené svaly. Naopak, ak je človek vo forme, jeho pľúca sú zaťažené menej a dýcha sa mu ľahšie. Pravidelné cvičenie je preto vynikajúcim pomocníkom, ako si udržať pľúca zdravé a netrpieť dýchavicou už pri miernej námahe. Cieľom je cvičiť aspoň 3-krát do týždňa 20 až 30 minút. Ak máte pochybnosti, poraďte sa so svojím lekárom, aká fyzická aktivita je pre vás vhodná.

Prechádzka
Je vhodná takmer pre každého, vrátane pacientov vo vysokom štádiu CHOCHP. Vyberte si prostredie, v ktorom sa cítite príjemne, aby ste mali z prechádzky radosť. Ak na túto aktivitu nájdete spoločníka, môže byť pohyb ešte zábavnejší. Ak spočiatku nevládzete a rýchlo sa zadýchate, nezúfajte a začínajte pokojne len s niekoľkými metrami. Postupne pridávajte o 10 metrov viac – aj drobný krôčik vpred je prospešný.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
stacionárny bicykel, žena, cvičenie, pohyb Ilustračné foto.

Bicyklovanie
Ak nie ste vo forme, odporúča sa začať na stacionárnom bicykli. Keď sa už budete pri bicyklovaní cítiť istejšie a bude sa vám lepšie dýchať, môžete si tento šport užiť aj v prírode.

Cviky na ruky
Ruky môžete posilňovať pomocou ľahkých závaží, elastického pásu alebo hoci s pollitrovými fľašami vody. Cvičiť začínajte s ľahšími činkami a každé 2 až 3 týždne záťaž mierne zvyšujte.

Cvik 1: Ruky so závažiami pripažte, dlane smerujú dopredu. Nadýchnite sa a zdvihnite závažia k hrudníku – ruky krčte tak, aby lakte ostávali pri tele – a pomaly vydychujte. Pri ďalšom nádychu ruky pomaly spúšťajte naspäť k telu. Opakujte 10– až 15-krát a potom sériu zopakujte ešte raz.

Cvik 2: Začínate znovu pripažením so závažím, dlane ale smerujú k telu. Nadýchnite sa a pri výdychu pomaly dvíhajte vystreté ruky so závažiami do výšky ramien. Pri nádychu ruky pomaly spustite späť k telu. Opakujte dve série po 10 až 15 zdvihnutí.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
státie na špičkách, cvičenie Ilustračné foto.

Stoj na špičkách
Postavte sa asi 20 centimetrov od stola či stoličky, ktorá vám pomôže udržať rovnováhu. Rozkročte sa na šírku panvy. Nadýchnite sa a s výdychom sa pomaly dvíhajte čo najvyššie na špičky. V pozícii krátko zotrvajte. S ďalším nádychom sa pomaly spúšťajte späť na päty. Cvičte aspoň dve série po 10 až 15 opakovaní.

Naťahovanie svalov na nohách
Posaďte sa na stoličku a oprite sa o operadlo. Nadýchnite sa. Potom pomaly vydychujte a zároveň dvíhajte jednu vystretú nohu pred seba tak vysoko, ako dokážete. S nádychom nohu pomaly spustite naspäť k zemi. Opakujte 10– až 15-krát každou nohou. Ak je pre vás tento cvik príliš jednoduchý, môžete si dať okolo členkov ľahké závažia.

Naučte sa dýchať bránicou
Bránica je veľmi dôležitý dýchací sval, ktorý si tiež môžete posilniť a naučiť sa bránicové dýchanie, vďaka ktorému dokážeme dýchať hlbšie a väčšie množstvo vzduchu. Kľaknite si alebo sa pohodlne posaďte. Jednu ruku položke na hrudník a druhú na brucho pod úroveň rebier. Pomaly sa nadýchnite nosom tak, aby sa vám ruka na bruchu dvíhala. Vydychujte pomocou sťahovania brucha cez privreté pery. Pozor – ruka na hrudníku by sa vôbec nemala hýbať, ale mali by ste dýchať len „bruchom“. Opakujte toto dýchacie cvičenie 5 až 10 minút 3– až 4-krát denne.

Vyskúšajte tai či
Toto čínske cvičenie využíva mierne, plynulé pohyby, preto je to aktivita vhodná v každom veku a aj vo vyšších štádiách CHOCHP. Posilňuje zdravie srdca a pľúc a tiež odbúrava stres a pomáha relaxovať, čo je ideálne pre ľudí, ktorí trpia v dôsledku ochorenia úzkosťou, depresiami alebo sú podráždení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pľúca #CHOCHP #mýty a fakty