Nenahraditeľná aminokyselina: Lyzín bojuje proti herpesu

Asi málo ľudí vie, že esenciálna, čiže nezastupiteľná aminokyselina lyzín, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri mnohých životných pochodoch, nás okrem iného pomáha chrániť pred vznikom oparov. Príjem dostatočnej dávky lyzínu môže byť prevenciou návratu herpetických infekcií, ktoré vedia mnohých poriadne potrápiť.

21.12.2019 11:00
herpes, opar Foto:
Ak sa raz človek nakazí vírusom herpesu, nijakou liečbou nie je možné dostať ho z tela.
debata (1)

Herpes, opar či „horúčku“ spôsobuje herpetický vírus nazývaný herpes simplex. Ak sa ním raz človek nakazí, nijakou liečbou nie je možné dostať ho z tela. Herpes simplex vírus (HSV) postihuje viac ako tretinu svetovej populácie. Zodpovedá za širokú škálu chorobných prejavov – najbežnejšie sú nepríjemnosti spôsobené oparom na pere, hoci herpetický vírus môže viesť dokonca až k smrti pacienta s vážne narušenou imunitou. Dokáže dokonca veľmi skomplikovať stav u detí s atopickým ekzémom. Jestvujú dva typy vírusov herpes simplex: HSV 1 sa vyskytuje prevažne na tvári a HSV 2 zodpovedá za prejavy prevažne v genitálnej oblasti.

Lyzín ako účinný podporovateľ imunity

Lyzín patrí medzi vysokoúčinné stimulátory imunity. Podieľa sa na tvorbe kolagénu – základnej bielkoviny, ktorá sa nachádza vo všetkých spojivových tkanivách. Posilňuje ich pevnosť a celistvosť, vďaka čomu bráni rozširovaniu infekcií v tele. Pomáha tak tlmiť mnohé bakteriálne i vírusové infekcie.

Môže pozitívne ovplyvniť napríklad nepríjemný opar, ktorý spôsobuje vírus herpes simplex. Výskumníci z Marylandskej univerzity, ktorí sa dlhodobo venujú skúmaniu účinkov lyzínu, vo svojej štúdii venovanej účinku lyzínu na herpex simplex poukazujú na fakt, že pri tomto vírusovom ochorení zohráva dôležitú úlohu vysoká hladina arginínu (aminokyselina, ktorá vzniká v pečeni a obličkách). Vírus herpex simplex totiž vyžaduje arginín na svoju replikáciu a vysoká hladina lyzínu tento proces potláča. Cieleným dopĺňaním lyzínu teda možno rozvoju tejto vírusovej infekcie zabrániť.

Zvlášť účinne lyzín pôsobí proti vírusu bolestivého pásového oparu. Vírus, ktorý spôsobuje pásový opar, ale napríklad aj ovčie kiahne, sa nazýva varicella zoster. Je to teda tiež jeden z druhov herpetických vírusov. Pásový opar môže dostať len človek, ktorý prekonal ovčie kiahne, teda ktorý prišiel do kontaktu s vírusom varicella zoster. Tento vírus totiž po prvoinfekcii celoživotne ostáva v organizme a protilátky neznamenajú imunitu voči opätovnej aktivácii v podobe pásového oparu. Pravdepodobnosť vzniku pásového oparu sa v živote odhaduje na 30 %, vo vyššom veku až na 50 %. Mimochodom, proti ovčím kiahňam, ale aj pásovému oparu dnes existuje očkovanie.

Pomocník pri osteoporóze aj pri lepšej erekcii

To však ani zďaleka nie sú všetky účinky lyzínu. Keďže lyzín sa podieľa na tvorbe kolagénu, najrozšírenejšieho proteínu v ľudskom tele, ktorý je stavebným prvkom kostí, svalových vlákien a chrupavky, a zároveň podporuje efektívne vstrebávanie vápnika, pomáha predchádzať zlomeninám kostí. Klinické štúdie potvrdili, že lyzín možno používať pri prevencii a liečbe osteoporózy. U pacientok, ktoré užívali lyzín, sa preukázalo lepšie vstrebávanie vápnika a jeho menšie vylučovanie.

Pravidelný príjem lyzínu podporuje činnosť tráviaceho ústrojenstva, najmä čriev, uľahčuje trávenie a vstrebávanie výživných látok. Zároveň pomáha organizmu zbavovať sa olova. Podľa štúdie realizovanej na pacientoch s cukrovkou, lyzín pomohol zvýšiť vylučovanie inzulínu v organizme a znížiť tak hladinu cukru v krvi. Okrem toho lyzín priaznivo ovplyvňuje cievy a srdce a blokovaním tvorby triglyceridových a cholesterolových usadenín v krvi pomáha predchádzať ateroskleróze. Uľahčuje prúdenie krvi cievami bez vytvárania škodlivých aterosklerotických plátov na cievnych stenách. Tento účinok lyzínu je známy len niekoľko desaťročí a zaujímavosťou je, že za jeho objav bola udelená v roku 1987 Nobelova cena! Vďaka blokovaniu tvorby cievnych usadenín a zlepšeniu pružnosti ciev pomáha predchádzať problémom s erekciou.

Zmierňuje stres

Pri rozsiahlej štúdii sledujúcej účinky lyzínu na stres a chronickú únavu sa zistilo, že pri pravidelnom príjme lyzínu nastal viditeľný ústup chronickej únavy a táto aminokyselina efektívne pôsobila aj na zmiernenie stresu. Ukázalo sa, že lyzín pomáha znížiť stresom spôsobenú úzkosť.

Príznaky nedostatku lyzínu

  • strata chuti do jedla, nadmerné vypadávanie vlasov, neschopnosť koncentrácie, únava, pochmúrna nálada, krvou podliate oči, obličkové kamene, anémia, ochromený rast, nevoľnosť, závraty
  • Prirodzené zdroje lyzínu: mäso (predovšetkým hovädzie, jahňacie, kuracie) a ryby (losos, tuniak), mliečne výrobky (eidam, parmezán), vajcia, strukoviny (fazuľa, šošovica), zelenina (cibuľa, brokolica, zemiaky), quinoa, pšeno, amarant a tiež orechy (arašidy, vlašské, lieskové), produkty zo sóje či tekvicové semienka.
Video
Traja členovia kapely S Hudbou Vesmírnou spolu varia polievku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #opar #erekcia #osteoporóza #herpes #lyzín #esenciálne aminokyseliny