Katka Beňová o živote s migrénou: Bolesti hlavy aj 15 dní v mesiaci

Katarína Beňová zo Sliača je migrenička. Viete si predstaviť, že dostanete záchvat migrény pätnásť dní do mesiaca?

23.12.2019 06:00
debata
Video
Katka Beňová zo Sliača rozpráva o živote s migrénou.

Katka migrénu zdedila po mame a bohužiaľ, vyzerá to tak, že ochorením bude trpieť aj jej starší syn. Migréna nie je len obyčajná bolesť hlavy! „Po druhom pôrode sa mi to veľmi zhoršilo. Mladší syn má sedem rokov a tých sedem rokov som nemala jediný mesiac bez bolesti hlavy,“ hovorí. Ako sa dá vôbec s niečím podobným žiť? O živote s touto závažnou diagnózou, o tom, ako migréna zasahuje do súkromného aj profesijného života, rozpráva v nasledujúcom vi­deu.

Migréna je choroba, ktorá postihuje celosvetovo približne 12 percent populácie. Trikrát častejšie ňou trpia ženy ako muži. Nevyhýba sa však ani deťom. Hoci je v spoločnosti málo akceptovaná, Svetová zdravotnícka organizácia ju zaradila medzi 20 ochorení, ktoré vážne zasahujú do života človeka a obmedzujú jeho prácu a súkromie. Keď pociťujete príznaky, ktoré sa prejavujú pulzujúcou bolesťou hlavy obyčajne na jednej strane, precitlivenosťou na svetlo a zvuky a k tomu sa pridá aj celková nevoľnosť či zvracanie, mali by ste spozornieť. V tomto prípade nemusí ísť iba o bolesť hlavy vyvolanú momentálnym vyčerpaním, zvýšeným stresom či nedostatkom pohybu a čerstvého vzduchu. Môžete trpieť ochorením, ktoré voláme migréna.

„Migréna nie je bolesť hlavy. Migréna je choroba, ktorú treba diagnostikovať a liečiť,“ povedala neurologička z Bratislavy MUDr. Iveta Nikolová pre web www.mammigrenu.sk a odporučila pacientom viesť si tzv. denník migrenika: „Je dobré, ak si pacient zaznamenáva údaje o strave, pohybovej aktivite, spánku, stresových situáciách a zároveň informáciu, kedy začal pociťovať bolesti hlavy, a v ktorej časti. Rovnako je dôležité, aby si všímal spúšťače migrény. Všetky tieto údaje sú podstatné pre diagnostiku a nastavenie správnej liečby."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príbeh #migréna #bolesť hlavy #Ide o zdravie