Sú kŕčové žily daňou za súčasný životný štýl?

Kŕčové žily nie sú len estetický problém. Ide o chronické ochorenie vyvolané poruchou cesty žilnej krvi späť k srdcu. Objavujú sa až u 60 percent dospelých žien a až takmer u 30 % mužov.

14.02.2020 06:00
kŕčové žily, nohy, bolesť, kŕče, žena Foto:
Postrachom všetkých postihnutých je vred predkolenia, ktorý vzniká opakovanými opuchmi a poškodeniami podkožného tkaniva.
debata

Tešíte sa na návrat z práce domov po namáhavom dni, aby ste si mohli vyložiť nohy a oddýchnuť si? Čo však, ak vaše nohy bolia stále, opúchajú a cítite v nich tlak? Príčinou môžu byť varixy, známejšie ako kŕčové žily. Svoje ľudové pomenovanie získali práve preto, že ich prvotným príznakom bývajú nočné kŕče. Vznikajú zlým prúdením krvi v cievnom systéme. Nejde o estetický, ale najmä o závažný zdravotný problém.

„V nohách fungujú tri žilové systémy – hlboký, povrchový a spojovací. Ak je cievny systém zdravý, krv v ňom prúdi z povrchového cez spojovací až do hlbokého. Pri oslabení žilovej steny dochádza k pretlaku v hlbokom žilovom systéme a tok krvi sa obracia. Krv sa tak hromadí v povrchovom systéme a žily strácajú pružnosť aj tvar, pričom v pokročilejšom štádiu viditeľne vystupujú na povrch,“ hovorí Janka Holešovská, vedúca lekárka medicínsko-estetického centra Medicor v Poprade.

Vznik kŕčových žíl je podmienený niekoľkými faktormi. Jedným z najčastejších je genetická predispozícia – ak minimálne jeden z rodičov trpí týmto ochorením, je pravdepodobné, že sa nevyhne ani vám. Vyššie riziko majú aj tehotné ženy. Nohám neprospieva ani súčasný rýchly životný štýl a celodenné sedenie. Dlhé sedenie a státie, nezdravé stravovacie návyky, ktoré idú ruka v ruke s nadváhou. To všetko významne vplýva na naše dolné končatiny a oslabuje žilové steny. Žila sa tak poškodzuje, nasledujú poruchy jej funkcií a vzniká zápal. Ak je chronický a dlhodobo poškodzuje štruktúru žilovej steny, prejavuje sa kŕčovými žilami.

„Podľa veľkosti varixy rozdeľujeme do troch skupín. Najmenšími sú metličkové žilky, ktoré sú drobné a majú priemer do jedného milimetra. Retikulárne varixy sú už rozšírené modrasté žilky s priemerom dva až tri milimetre. Poslednou a najzávažnejšou kategóriou sú kmeňové varixy – ide o veľké rozšírené žily vystupujúce nad povrch kože, ktoré majú priemer až niekoľko desiatok milimetrov,“ objasňuje lekárka. Postrachom všetkých postihnutých je vred predkolenia, ktorý vzniká opakovanými opuchmi a poškodeniami podkožného tkaniva. Ak sa teda kŕčové žily rozhodnete ignorovať, okrem vredu vám hrozia aj ďalšie komplikácie, napríklad trombóza.

Ak patríte medzi tých menej šťastných, ktorých varixy už postihli, máte na výber niekoľko možností ich liečby. To, ktorú si zvolíte, závisí od vás a štádia vášho ochorenia. Najstarším variantom liečby je stripping. Je to chirurgická metóda odstránenia žíl vytrhávaním. Ide o pomerne invazívne a bolestivé ošetrenie, po ktorom v mieste vstupov zostávajú jazvy. Medzi modernejšie metódy patrí sklerotizácia. Ide o miniinvazívnu liečbu, pri ktorej sa do žily vpicháva sklerotizačná pena. Tá poškodí vnútro chorej časti žily, vďaka čomu žilová stena zhrubne a uzavrie sa. Sklerotizáciou sa kŕčová žila znefunkční a postupne zaniká. Touto metódou sa však dajú ošetrovať len varixy menších priemerov.

Moderným spôsobom liečby je kompresívna skleroterapia. Pod komplikovaným názvom sa ukrýva zákrok, pri ktorom sa do žíl vstrekuje chemická látka, ktorá žilu postupne vyradí z obehu. Pozitívny efekt sa prejaví znížením tlaku krvi v povrchových žilách, ich celkovým zmiznutím alebo zahojením vredov a postupnou stratou hnedého sfarbenia kože a drobných žiliek.

„Pacienti často prichádzajú s požiadavkou odstránenia metličkových varixov. Neuvedomujú si, že problém začína byť vážnejší a je práve na erudovanosti lekára, aby po dôkladnom vyšetrení pacienta usmernil a zvolil správny postup liečby. To obyčajne znamená odstrániť najprv väčšie, kmeňové varixy a až potom menšie žilky, ktoré sa dajú vyriešiť aj kvalitným laserovým ošetrením,“ približuje postup doktorka Holešovská.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #laserová operácia #kŕčové žily #varixy