Typy alergie: od peľovej cez potravinovú až po alergiu na zvieratá

Alergií existuje mnoho typov. Ako sa prejavujú a ako sa proti nim môžete brániť?

12.03.2020 12:00
žena, alergia, svrbenie, vyrážky Foto:
Svrbenie (pruritus) patrí medzi charakteristické prejavy alergie, sprostredkuje ho látka histamín, ktorá sa uvoľňuje v tele pri alergickej reakcii.
debata

Peľová alergia

Kýchanie, vodnatá nádcha, upchatý nos, svrbenie a slzenie očí. To všetko sú príznaky peľovej alergie. Môže vzniknúť kedykoľvek počas života. U nás sa najčastejšie vyskytuje alergia na peľ tráv (asi 50 % prípadov), približne po 25 % pripadá na pacientov alergických na peľ drevín a bylín.

Ako sa brániť: obmedziť vychádzky z domu za slnečných a veterných dní (najvhodnejšou časťou dňa pre pohyb mimo domova je skoré ráno), pre vychádzky využiť dážď či doby tesne po daždi, keď je v ovzduší minimálne množstvo peľu, vyhýbajte sa okraju lesa, využívajte čističky vzduchu, okná zabezpečte protipeľovou sieťou, nesušte bielizeň vonku.

Alergia na roztoče

Samotné roztoče sú pre človeka neškodné – alergény sú obsiahnuté v ich výkaloch. V každom byte ich žijú desiatky miliónov, živia sa šupinkami ľudskej kože a iným organickým odpadom a okrem toho sa v teplom a vlhkom prostredí veľmi rýchlo množia. Preto im najviac vyhovujú spálne. V prírode sú nimi osídlené hniezda holubov, kanárikov, sliepok a hlodavcov.

Ako sa brániť: prikrývky a vankúše pravidelne perte pri teplote najmenej 60 °C, odstráňte z postele hračky vyrobené z textilu, regulujte vlhkosť vzduchu pomocou zvlhčovačov či odvlhčovačov vzduchu v byte na hodnoty 40 až 50 %, pravidelne vetrajte, ak je to možné, odstráňte koberce, záclony, závesy a prikrývky, prach stierajte navlhko alebo špeciálnymi prachovými utierkami.

Alergia na plesne

Alergiou na pleseň trpí predovšetkým dýchacie ústrojenstvo. Má sa za to, že klinický význam plesní vo vzťahu k alergickým ochoreniam je podceňovaný.

Ako sa brániť: udržiavajte optimálnu teplotu a vlhkosť v byte, kontrolujte pôdu v kvetináčoch, nenechávajte v domácnosti zvyšky potravín, plesne vyskytujúce sa vonku sú nebezpečné pre alergika hlavne v lese a po daždi alebo za hmlistého počasia, riziko plesní predstavujú staršie byty alebo domy a ešte viac chalupy, najmä tie, v ktorých sa dlhšie nebývalo, vetrať treba často najmä v miestnostiach, kde by mohli plesne rásť (kúpeľňa, kuchyňa, špajza, práčovňa, pivnica),

Alergia na zvieratá

Zvieracie alergény majú veľkú schopnosť udržovať sa na povrchu predmetov v interiéri, ale tiež na odeve osôb, ktoré s nimi v spoločnej domácnosti žijú. Tým sa radia ako do alergénov kontaktných, tak i do skupiny alergénov vzdušných. Ich spoločnou charakteristikou je, že väčšina zvieracích alergénov sa vylučuje slinami, mazovými žľazami alebo močom a až v druhej rade hrajú úlohu srsť a chlpy.

Ak máte doma mačku, často vetrajte. Vhodná je čistička vzduchu. Len čo si mačka začne čistiť srsť, dajte ju von, lebo počas tejto činnosti produkuje veľa alergénov. Ak prebýva v byte, odstráňte čalúnené predmety a koberce. Ak je to možné, mačku nepúšťajte do spálne. Výkonným zdrojom alergénov je však aj pes. Vytvárajú ich však menej ako mačky. Ak sa psa nechcete vzdať, prospeje čistička vzduchu, ale aj jeho častejšie kúpanie.

Potravinová alergia

Za posledných 20 rokov sa jej výskyt rýchlo zvyšoval. Alergia na orechy, ktorá bola po prvýkrát popísaná začiatkom 80. rokov 20. storočia, je dnes veľmi častá, zatiaľ čo incidencia alergie na kravské mlieko sa podľa všetkého stabilizuje.

Ako sa brániť: deťom do 1 roku nepodávať ryby, vajcia, orechy, každú zmenu v jedálničku je potrebné robiť pomaly, dojčiť aspoň 6 mesiacov, dodržujte diétny režim, ktorý predpíše lekár, u detí je možné kravské mlieko nahradiť upraveným mliekom.

Alergia na bodnutie hmyzom

Uhryznutie hmyzom ako sú komáre, mravce, ovady môže niekedy vyvolať veľký svrbiaci opuch, ktorý je dôsledkom reakcie precitlivenosti na sliny vypúšťané hmyzom pri uhryznutí. Tieto miestne reakcie sú nepríjemné, ale len vo výnimočných prípadoch nebezpečné.

Alergia na lieky

Podanie viacerých liekov môže byť sprevádzané nežiaducimi účinkami. Niektoré práce udávajú, že u hospitalizovaných pacientov sa akékoľvek nežiaduce účinky liekov objavujú až v 15 až 30 %. Z toho alergické reakcie tvorí 6 až 10 %, pričom najčastejšie vyvolávajú alergické reakcie antibiotiká a sulfonamidy. Liekové alergie predstavujú širokú skupinu reakcií s rôznymi mechanizmami vzniku a rôznymi klinickými prejavmi. Najčastejšie sa vyskytujú kožné prejavy: alergický exantém, žihľavka, kontaktný ekzém, angioedém. Ďalej sa môžu objavovať prejavy na dýchacích cestách – alergická nádcha, astma. Najzávažnejšou formou je anafylaktická reakcia.

Najčastejšie prejavy alergie

Alergia dýchacích ciest: vodnatý výtok z nosa, kýchanie, svrbenie sliznice nosohltana, upchávanie nosa, bolesti hlavy, pocit sťaženého dýchania, hlavne pri výdychu, pískanie pri dýchaní, tlak na hrudníku, kašeľ

Očné prejavy: slzenie, vodnatý výtok z očných spojiviek, pocit rezania, svrbenia očí, svetloplachosť

Tráviaci trakt: kŕčovité bolesti brucha, „krútenie“ v bruchu, hnačka, nevoľnosť, vracanie

Koža: výsyp, žihľavka, opuch, svrbenie pokožky. Svrbenie (pruritus) patrí medzi charakteristické prejavy alergie, sprostredkuje ho látka histamín, ktorá sa uvoľňuje v tele pri alergickej reakcii.

Celkové prejavy: slabosť, únava, ospalosť, závrat, bolesti hlavy.

Podozrenie na alergiu vzniká, ak sa určité príznaky opakujú za rovnakých okolností: nádcha v peľovej sezóne, dýchacie ťažkosti viazané na rovnaké miesto či zariadenie miestnosti, tráviace alebo kožné prejavy po rovnakých potravinách.

Ďalším podozrivým príznakom je nadmerná, prehnaná reakcia na bežné podnety: silný kašeľ, vodnatá nádcha, tráviace ťažkosti, podráždenie pokožky, vyrážka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #potravinové alergie #bodnutie hmyzom #peľová alergia #alergia na ryby