Životný štýl s bolesťou súvisí - chrbtica najviac trpí pri sedení za počítačom

Aj keď si to možno ani neuvedomujeme. To, v akej polohe a akými činnosťami trávite svoj čas, formuje vaše telo. Môžete mu pomáhať, ale ho aj vážne poškodiť.

26.04.2020 06:00
práca, kancelária, sedenie, bolesť Foto:
Pravidelná športová aktivita tiež pomáha predchádzať bolestivým dôsledkom práce za počítačom.
debata

Držanie tela

Ľudia, ktorí majú sedavé zamestnanie alebo nesprávne držanie tela, často trpia chronickými bolesťami krčnej chrbtice, krížov, stuhnutím až kŕčmi svalstva chrbta.

Peňaženka v zadnom vrecku nohavíc

Nosenie peňaženky v zadnom vrecku môže spôsobiť bolesť chrbtice i zadku a môže vyvolať aj bolesť vystreľujúcu do nohy. Peňaženka totiž tlačí priamo na sedací nerv a dráždi ho, a to často deň čo deň. Hrubá peňaženka plná rôznych kariet a účteniek môže dokonca spôsobiť vychýlenie chrbtice a napätie svalov. Preto si ju treba pred sadnutím vybrať z vrecka, a to najmä pri jazde autom.

Šľapky, žabky, flip-flopy

Ľahká letná obuv je možno v móde, no väčšinou neposkytuje oporu pre klenbu chodidla, čo môže viesť k bolestiam chodidiel, členkov i kolien. Pokiaľ vás čaká dlhšia prechádzka, radšej zvoľte ľahké tenisky.

Mobilné telefóny

Pozor, pretože pri častom „ťukaní“ do mobilu hrozí už v mladom veku artróza. Odborníci čoraz častejšie pozorujú artrózu kĺbu palca u ľudí mladších ako 30 rokov.

Šoférovanie

Mnohí šoféri majú sedadlo nastavené v nesprávnom uhle, čo spôsobuje bolesti krku a chrbtice. Ak je sklopené, človek sa musí hrbiť smerom dopredu, aby videl a dosiahol na volant, a tak si nemôže hlavu oprieť o opierku. Riešením je nastavenie sedadla do vzpriamenej pozície, aby mala hlava a spodná časť chrbta oporu. Volant by mal byť ľahko dosiahnuteľný tak, aby mohli byť ruky mierne pokrčené a uvoľnené.

Syr

Zlou správou pre všetkých milovníkov syra je, že môže vyvolať bolesti hlavy. Zrejúce syry totiž obsahujú látku tyramin, ktorá je známym vyvolávačom bolesti. Táto látka je aj v niektorých polotovaroch a nápojoch.

Dvíhanie bábätka

Aj obyčajné dvíhanie bábätka môže byť zdrojom problémov, pokiaľ ho robíte niekoľkokrát každý deň. Vzniká tak opakované námahové zranenie, ktoré spôsobuje bolesť a opuch zápästí a palcov na rukách. Riešením je dvíhať dieťa tak, že mu ruky podložíte pod chrbát a zadok, aby sa námaha preniesla na väčšie svaly rúk.

Účes

Vlasy pevne stiahnuté do chvosta či drdolu môžu vyvolať bolesť hlavy, najmä u ľudí, ktorí zvyknú trpieť migrénami. Rovnaké problémy môžu spôsobiť čelenky, klobúky či tesné čiapky.

Silné vône

Výrazné pachy sú častou vyvolávacou príčinou migrény. Nejde pritom len o nepríjemný zápach dymu či farby, ale aj o príjemné vône parfumov a čerstvých kvetov.

Chrbtica pri sedení za počítačom trpí

Sedenie je pre človeka najmenej prirodzená poloha. Napriek tomu mnohí z nás presedia väčšiu časť dňa. Zadok nás z toho síce bolí málokedy, no ak trávime celé hodiny za počítačom, môže sa to odraziť na našom zdraví.

Lekári v tom majú jasno: najhoršie postavenie pre chrbticu je takzvané fixované postavenie. „To znamená, že sa stále pozeráme na jedno miesto, preto musíme mať jedným smerom natočenú hlavu a v súvislosti s tým aj vystretý alebo natočený chrbát. Toto postavenie sa dá docieliť iba zafixovaním svalov. Tie sú, aby dlhodobo udržali hlavu a krk v postavení, ktoré potrebujeme pri práci za počítačom, ale napríklad aj pri dlhom šoférovaní, stále v napätí. Keď sa toto navyše deje v chladnom prostredí, môže sa sedenie prejaviť rôznymi bolesťami, tuhnutím svalov a ďalšími nepríjemnosťami,“ hovorí ortopéd Tomáš Jakubík z Clinica Orthopedica.

Takže ak vás bolieva hlava, šija, chrbát, prípadne cítite pichanie pri dýchaní, jednou z možných príčin môže byť aj dlhé strnulé sedenie za počítačom. Jeden by dokonca mohol tvrdiť, že z toho môže byť poškodenie zdravia v dôsledku práce, ale dokazuje sa to veľmi komplikovane. Ortopéd potvrdzuje, že ľudí, ktorí majú problémy s krčnou chrbticou, pribúda. Môže za to niekoľko faktov, napríklad, že počítače sú dnes už bežnou súčasťou takmer každého odvetvia, ale aj to, že v dôsledku globálneho otepľovania sa v kanceláriách a iných pracovných priestoroch paradoxne ochladzuje. Kombinácia studeného vzduchu a obnaženého dlhodobo fixovaného krku je pritom ako časovaná bomba.

„Ťažkosti spôsobené dlhodobým fixovaním krčnej chrbtice môžu mať mnoho podôb, od bolestí hlavy cez vystreľovanie bolesti do ramien a rúk až po ďalšie komplikácie. Všetky však majú spoločné to, že zhoršujú komfort pri práci, znižujú sústredenie a človek trpí,“ hovorí Jakubík.

Keď sa pre bolesť nevieme sústrediť na prácu, zvyčajne siahneme po tabletke. Tá síce na chvíľu uľaví, ale rieši dôsledok, nie príčinu. Oveľa efektívnejšia je prevencia. „Počas dňa treba za počítačom častejšie meniť polohy a uhly pohľadu. Samozrejme, nie je to jednoduché, keďže každý z nás zvyčajne preferuje jednu ruku, a preto má počítačovú myš stále na tej istej strane. Avšak do nejakej miery sa poloha meniť dá,“ radí doktor Jakubík. „Ešte lepšie je, keď sa v pravidelných časových intervaloch od stola postavíme a chrbticu trochu precvičíme. Výbornou zmenou býva krátka prechádzka a zabúdať by sme nemali ani na pitný režim. Krk treba udržiavať v teple, kým ešte nemáme problémy. Prievan nebol nikdy dobrý pán.“

Ak už problémy s krčnou chrbticou máme, treba si krk, teda časť tela, ktorá je zvyčajne najmenej zahalená, počas sedenia za počítačom chrániť šatkou alebo rolákom. Svalstvu prinesie úľavu aj masáž hrejivými masťami.

Pravidelná športová aktivita, najmä taká, ktorá posilňuje vnútorné svaly okolo chrbtice, tiež pomáha predchádzať bolestivým dôsledkom práce za počítačom. Dobré je napríklad plávanie, ale nie hocijaké. Lekár upozorňuje, že pomáha také, pri ktorom ponárame aj hlavu. Ak plávame s hlavou nad hladinou, len aby sme si nenamočili vlasy, nepomôžeme si, práve naopak, pretože šija musí zvládať ďalšiu dávku fixovaného postavenia.

„Pri pretrvávajúcich bolestiach hlavy, vtedy, keď bolesti vystreľujú aj do končatín a samozrejme vtedy, keď človeku tŕpnu prsty, treba čo najskôr vyhľadať lekára, pretože tu už nepomôžu ani masti, ani roláky, ani tabletky, iba lekár. Podceniť to by mohlo mať ďalekosiahlejšie následky než jeden deň vynechaný v práci,“ dodáva Tomáš Jakubík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #životný štýl #bolesť chrbta