Nenahraditeľný koenzým Q10 máte v každej bunke

Podľa vedcov je koenzým Q10 nenahraditeľný pre bioenergetickú podporu životne dôležitých funkcií. Považujú ho za elixír života, ktorý zvyšuje imunitu, predlžuje život, dokáže opäť nabiť batérie života každého človeka. Pre jeho podporné terapeutické a preventívne účinky sa mu v medicínskych a vo vedeckých kruhoch pripisuje čoraz väčší význam.

14.03.2020 06:00
koenzým, energia, batéria, beh Foto:
Koenzýmu Q10 patrí kľúčová úloha pri produkcii energie a jej regulácii v organizme.
debata

Koenzým Q10 bol objavený v roku 1957 – z mitochondrií hovädzieho mäsa ho izoloval prof. Frederik L. Crane a o dvadsaťjeden rokov neskôr získal Brit Peter Mitchell za jeho výskum Nobelovu cenu. Pôvodne ho pomenovali ubikvinón, keďže je ubikvistický – všadeprítomný (z latinského slova ubique). Vyskytuje sa v každej bunke nášho tela, konkrétne v mitochondriách, ktoré sú akýmisi generátormi energie pre organizmus. Nedostatok koenzýmu Q10 v organizme sa spája s poruchou tvorby energie a s nadmernou únavou.

Pozor na pokles jeho hladiny!

Koenzýmu Q10 patrí kľúčová úloha nielen pri produkcii energie a jej regulácii v organizme, ale slúži tiež ako silný antioxidant v mitochondriách a lipidových membránach. Tieto rozsiahle bunkové štruktúry bráni pred voľnými radikálmi. Vďaka antioxidačným vlastnostiam sa podieľa na znížení aterosklerotických zmien na cievach a celkovo znižuje oxidačný stres. Výskumy potvrdili, že v organizme mladého človeka vo veku 20 až 30 rokov sa tvorí dostatočné množstvo koenzýmu Q10. S pribúdajúcim vekom sa však jeho hladina znižuje – vo veku 40 rokov približne o 30 percent a vo veku 60–70 rokov dokonca o 65 percent!

Hladina Q10 nižšia o 25 percent už môže vzbudzovať podozrenie na možné ochorenie. Ak jeho hladina klesne o 75 percent, takmer vždy je postihnutý niektorý orgán. Môže sa to prejaviť chronickou únavou, zníženou výkonnosťou, oslabením kostrového svalstva, spomalenou činnosťou srdcového svalu i spomalenými reakciami. Takisto môže dôjsť k narušeniu kognitívnych schopností až strate pamäti. Preto je nevyhnutné udržiavať optimálnu hladinu tohto koenzýmu v organizme.

Dopĺňajme si pravidelne jeho zásobu!

Prirodzenými zdrojmi koenzýmu Q10 sú makrely, lososy, sardinky a morské produkty, hovädzie mäso, srdce, pečeň, obličky, olivový olej, slnečnica, hrozno, orechy, arašidy. Zo zeleniny je to najmä brokolica a strukoviny – jeho množstvo však klesá skladovaním a prostredníctvom tepelnej úpravy jedla. V situácii, keď si organizmus nedokáže vytvoriť dostatočné množstvo koenzýmu Q10 (následkom starnutia, chorôb), odporúča sa ho dodávať vo forme doplnkov výživy.

Posilňuje srdce i pamäť, pomáha autistom

Priaznivý účinok dopĺňania koenzýmu Q10 v kapsulách sa prejavuje pri kardiovaskulárnych chorobách, nefropatiách, u pacientov s bronchiálnou astmou, u diabetikov, pri poruche plodnosti mužov i žien, u detí s metabolickými poruchami i u detí s autizmom.

Súčasné poznatky potvrdili, že deti s autizmom sú citlivejšie na oxidačný stres a nedostatočnú antioxidačnú ochranu. Q10 totiž ovplyvňuje jednotlivé štruktúry mozgu, čo sa môže prejaviť v pozitívnom účinku na emócie, pri znížení stresu, zlepšení stravovacích návykov, odolnosti proti psychickej záťaži, posilnení imunitného systému, môže pomôcť znížiť poruchy pozornosti a zlepšiť celkovú výkonnosť dieťaťa.

Pozitívne účinky koenzýmu Q10 klinické štúdie zaznamenali pri:

  • neurologických chorobách (myopatie, mitochondriálne myopatie, epilepsia, mitochondriálne encefalomyopatie) a neurodegenera­tívnych chorobách (Parkinsonova, Alzheimerova choroba)

vonkologických ochoreniach (pred chemoterapiou, rtg. terapiou i po nich – pri súčasnom sledovaní onkomarkerov)

  • užívaní statínov (lieky na zníženie hladiny „zlého“ LDL-cholesterolu)
  • oslabení imunity, rekonvalescencii (aj u športovcov po náročnom výkone)
  • parodontitíde
  • na spomalenie priebehu roztrúsenej sklerózy
  • zvýšenej fyzickej alebo duševnej námahe
  • chronickej únave organizmu
  • na vyhladenie vrások i redukciu ďalších sprievodných prejavov starnutia, zvlášť u žien aj mužov nad 60 rokov
Video
Spevák Thomas Puskailer pripraví lososa, tak ako ho jedávajú doma

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koenzým Q10