Koenzým Q10 bol objavený v roku 1957 – z mitochondrií hovädzieho mäsa ho izoloval prof. Frederik L. Crane a o dvadsaťjeden rokov neskôr získal Brit Peter Mitchell za jeho výskum Nobelovu cenu. Pôvodne ho pomenovali ubikvinón, keďže je ubikvistický – všadeprítomný (z latinského slova ubique). Vyskytuje sa v každej bunke nášho tela, konkrétne v mitochondriách, ktoré sú akýmisi generátormi energie pre organizmus. Nedostatok koenzýmu Q10 v organizme sa spája s poruchou tvorby energie a s nadmernou únavou.
Pozor na pokles jeho hladiny!
Koenzýmu Q10 patrí kľúčová úloha nielen pri produkcii energie a jej regulácii v organizme, ale slúži tiež ako silný antioxidant v mitochondriách a lipidových membránach. Tieto rozsiahle bunkové štruktúry bráni pred voľnými radikálmi. Vďaka antioxidačným vlastnostiam sa podieľa na znížení aterosklerotických zmien na cievach a celkovo znižuje oxidačný stres. Výskumy potvrdili, že v organizme mladého človeka vo veku 20 až 30 rokov sa tvorí dostatočné množstvo koenzýmu Q10. S pribúdajúcim vekom sa však jeho hladina znižuje – vo veku 40 rokov približne o 30 percent a vo veku 60–70 rokov dokonca o 65 percent!
Hladina Q10 nižšia o 25 percent už môže vzbudzovať podozrenie na možné ochorenie. Ak jeho hladina klesne o 75 percent, takmer vždy je postihnutý niektorý orgán. Môže sa to prejaviť chronickou únavou, zníženou výkonnosťou, oslabením kostrového svalstva, spomalenou činnosťou srdcového svalu i spomalenými reakciami. Takisto môže dôjsť k narušeniu kognitívnych schopností až strate pamäti. Preto je nevyhnutné udržiavať optimálnu hladinu tohto koenzýmu v organizme.
Dopĺňajme si pravidelne jeho zásobu!
Prirodzenými zdrojmi koenzýmu Q10 sú makrely, lososy, sardinky a morské produkty, hovädzie mäso, srdce, pečeň, obličky, olivový olej, slnečnica, hrozno, orechy, arašidy. Zo zeleniny je to najmä brokolica a strukoviny – jeho množstvo však klesá skladovaním a prostredníctvom tepelnej úpravy jedla. V situácii, keď si organizmus nedokáže vytvoriť dostatočné množstvo koenzýmu Q10 (následkom starnutia, chorôb), odporúča sa ho dodávať vo forme doplnkov výživy.
Posilňuje srdce i pamäť, pomáha autistom
Priaznivý účinok dopĺňania koenzýmu Q10 v kapsulách sa prejavuje pri kardiovaskulárnych chorobách, nefropatiách, u pacientov s bronchiálnou astmou, u diabetikov, pri poruche plodnosti mužov i žien, u detí s metabolickými poruchami i u detí s autizmom.
Súčasné poznatky potvrdili, že deti s autizmom sú citlivejšie na oxidačný stres a nedostatočnú antioxidačnú ochranu. Q10 totiž ovplyvňuje jednotlivé štruktúry mozgu, čo sa môže prejaviť v pozitívnom účinku na emócie, pri znížení stresu, zlepšení stravovacích návykov, odolnosti proti psychickej záťaži, posilnení imunitného systému, môže pomôcť znížiť poruchy pozornosti a zlepšiť celkovú výkonnosť dieťaťa.
Pozitívne účinky koenzýmu Q10 klinické štúdie zaznamenali pri:
- neurologických chorobách (myopatie, mitochondriálne myopatie, epilepsia, mitochondriálne encefalomyopatie) a neurodegeneratívnych chorobách (Parkinsonova, Alzheimerova choroba)
vonkologických ochoreniach (pred chemoterapiou, rtg. terapiou i po nich – pri súčasnom sledovaní onkomarkerov)
- užívaní statínov (lieky na zníženie hladiny „zlého“ LDL-cholesterolu)
- oslabení imunity, rekonvalescencii (aj u športovcov po náročnom výkone)
- parodontitíde
- na spomalenie priebehu roztrúsenej sklerózy
- zvýšenej fyzickej alebo duševnej námahe
- chronickej únave organizmu
- na vyhladenie vrások i redukciu ďalších sprievodných prejavov starnutia, zvlášť u žien aj mužov nad 60 rokov
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Losos so špargľou Thomasa Puskailera na Varecha.sk