Parkinsonova choroba: Pacientov vracia do života hĺbková stimulácia mozgu + test

Ján Pavol II., Salvador Dalí, Catherine Hepburnová, Muhammad Ali či Michael J. Fox. Známe osobnosti, ktoré spája spoločné ochorenie - Parkinsonova choroba. Nevyliečiteľné ochorenie, ktoré celosvetovo postihuje až šesť miliónov ľudí. Len na Slovensku ním trpí približne 15-tisíc pacientov, najčastejšie po 50. roku života. V Európe je to viac ako milión pacientov.

23.04.2020 06:00
mozog, hologram Foto:
Tam, kde sa končia možnosti farmakologickej liečby, prichádzajú na rad moderné medicínske technológie a inovácie.
debata

Riziko ochorenia, ktoré po prvý raz pred 200 rokmi opísal anglický lekár James Parkinson, narastá so zvyšujúcim sa vekom. Prejavuje sa najmä trasom, stuhnutosťou svalstva, pomalým pohybom, nestabilitou či stratou rovnováhy. Príčina ochorenia spočíva v ubúdaní dopamínu v štruktúrach mozgu. „Najčastejším a typickým iniciálnym príznakom je tras jednej z horných končatín. Neskôr sa pridružujú samovoľné pohyby, stuhnutosť, pomalosť, problémy s artikuláciou, písaním či nehybná tvár,“ vysvetľuje neurológ docent Peter Valkovič. „Pacienti prestávajú byť schopní sa sami o seba postarať a sú odkázaní na pomoc najbližších. Prichádzajú o prácu. Väčšina týchto pacientov trpí depresiami,“ hovorí.

Tam, kde sa končia možnosti farmakologickej liečby, prichádzajú na rad moderné medicínske technológie a inovácie. Tie dnes dávajú nádej aj pacientom s parkinsonom. Reč je o hĺbkovej stimulácii mozgu. Tá prostredníctvom implantovaného neurostimulátora a elektród zavedených do mozgu pomáha pomocou pravidelných elektrických impulzov zmierňovať nepríjemné prejavy Parkinsonovej choroby. Vďaka tomu dokáže vrátiť pacientom a ich rodinám stratenú kvalitu života a psychickú pohodu. „Táto technika nahradila staršie operácie, ktorých nevýhodou bola určitá ,nezvratnosť‘, nemožnosť modulácie efektu a často permanentné nežiaduce účinky,“ vysvetľuje docent Valkovič.

Celosvetovo už podstúpilo takúto liečbu viac ako 150-tisíc pacientov. Na Slovensku je ich viac ako sto. Terapia, ktorá je plne hradená z verejného zdravotného poistenia, sa vykonáva v rámci Slovenska na troch pracoviskách: v Univerzitnej nemocnici v Bratislave a v Košiciach a v Nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Po spustení hĺbkovej stimulácie mozgu dochádza k výraznému zlepšeniu kvality života pacientov s Parkinsonovou chorobou. Hoci choroba bude aj naďalej ich doživotným sprievodcom, vďaka pôsobeniu hĺbkovej stimulácie mozgu a tlmeniu jej nepríjemných príznakov sa pacienti znovu dokážu zapojiť do plnohodnotného života – sú schopní sa o seba sami postarať, nie sú odkázaní na svoje okolie, mnohí sa vrátia späť do práce, môžu sa venovať svojim koníčkom a žiť úplne bežný život. "Získavajú späť sebaúctu, sebadôveru, vieru vo vlastné sily, celkovú psychickú pohodu, čo len napomáha celkovej liečbe,“ zdôrazňuje neurológ. „Tým, že sú samostatnejší, odľahčujú svojim blízkym. Tým, že môžu znovu pracovať, odľahčujú sociálnemu systému. Táto terapia má teda pozitívny celospoločenský dosah,“ dodal docent Valkovič.

Test: Môžem byť pacientom?

Ak odpoviete áno na viac ako tri otázky, zvážte, či by ste nemali navštíviť neurológa.

1. Trasie sa vám jedna alebo obe ruky?

2. Je tento tras výrazný v pokoji?

3. Všimli ste si zhoršenie obratnosti prstov, napríklad pri zapínaní gombíkov?

4. Pozorovali ste, alebo ste boli upozornení okolím na to, že sa u vás zmenila prirodzená koordinácia pohybu rúk pri chôdzi?

5. Máte pri chôdzi pocit neobratnosti alebo stuhnutosti jednej alebo oboch dolných končatín?

6. Máte ľahko „šuchtavú“ chôdzu alebo ťaháte nohu za sebou?

7. Začali ste sa pri chôdzi ohýbať, hrbiť?

8. Všimli ste si zmeny hlasu? Je monotónny a tichší ako skôr alebo chrapľavý?

9. Povšimli ste si zmenšenie písma?

10. Je pre vás ťažké vstať zo sedu, vykročiť zo stoja?

11. Trápi vás pokles vlastnej iniciatívy a strácate záujem o podnety z okolia?

12. Cítite sa nevýkonní, spomalení, rýchlo unavení aj jednoduchou prácou?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #test #liečba #Parkinsonova choroba