Koža: zdravá aj v lete

Kto by sa nechcel cítiť dobre vo vlastnej koži? A kto by si neprial, aby vyzerala príťažlivo. Aj keď naša koža nemá ročné obdobia, leto jej dáva zabrať najviac. Čo robiť, aby zostala zdravá?

17.06.2020 06:00
opaľovanie, klobúk, opaľovací krém, úsmev, leto Foto:
Pri výbere vhodnej slnečnej kozmetiky je dôležité čítať zloženie prípravkov, ktoré kupujeme.
debata

Ľudská koža je výnimočný orgán. Nielenže tvorí hranicu medzi vonkajším a vnútorným prostredím a udržiava naše telo ako celok, ale má aj mnoho ďalších funkcií. Chráni nás pred infekciami, je najväčším zmyslovým orgánom, „zásobárňou“ vitamínu D, vody a tukov, reguluje teplotu tela a je aj zrkadlom nášho celkového zdravia. Ako bariéra pred vonkajším svetom je však aj prvá „na rane“. Genetiku, vek či hormonálne zmeny, ktoré ju menia, veľmi neovplyvníme, jej ochrana je však v našich rukách.

V teplých dňoch odhaľujeme čoraz viac našej kože. Teplo a slnečné lúče jej prospievajú. Ale nadmerné slnenie, ktoré sa prejaví začervenaním alebo spálením, jej môže uškodiť. Odhalená pokožka je zraniteľnejšia, v teplých mesiacoch ju častejšie narúšajú aj uštipnutia hmyzom, odreniny, povrchové rany, trhliny, praskliny či podráždenie.

„U zdravých ľudí sa zväčša prejaví prechodnou suchosťou kože sprevádzanou podráždením, začervenaním a miernym svrbením. U ľudí so suchou kožou a sklonom k ekzémom sa však objavuje aj olupovanie kože a jej praskanie v ohyboch prstov,“ opisuje sezónne zmeny kože primár kožného oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici Tomáš Kopal.

„Bolestivým zážitkom sa v súčasnej situácii stáva aj používanie dezinfekcie rúk alkoholovým roztokom. Ten totiž podráždenie kože ďalej zhoršuje. Napriek snahe výrobcov aj kvalitné dezinfekčné roztoky narušujú bariéru kože, vysušujú ju a dráždia. Koža s poškodenou bariérou sa stáva citlivejšou a prenikajú ňou rôzne škodliviny, mikroorganizmy a alergény z prostredia, tie potom spôsobujú ďalší zápal a bludný kruh bolestí sa uzatvára,“ hovorí doktor Kopal.

V ľahších prípadoch poškodenia kože, teda pri suchej a popraskanej koži, pomáha nanesenie vhodného krému, ktorý obnovuje kožnú bariéru. Vhodné prípravky sa dajú kúpiť v lekárni. Problémovejšie sú prípady, keď je už koža poškodená alebo sú na nej ďalšie prejavy v podobe štípancov od hmyzu, odrenín, slnečného spálenia či povrchových popálenín.

„V takýchto prípadoch už bežná kozmetika nepomáha a pacienti sa často pokúšajú dostať k lokálnym prípravkom, najmä kortikoidom a antibiotikám, ktoré nie sú voľne dostupné. Takýto prístup je však veľmi nebezpečný a vo svojej praxi sa často stretávam s tým, že ľudia si samoliečbou vedia spôsobiť oveľa väčšie kožné problémy, ako boli tie pôvodné,“ varuje primár.

Účinné a citlivé riešenie uvedených kožných problémov predstavujú podľa neho prípravky s obsahom rastlinných výťažkov. Využívajú najmä účinky rastlín používaných v európskej ľudovej medicíne v minulosti a aj dnes tvoria v starostlivosti o pleť častú súčasť kozmetiky. Osobitnú skupinu prípravkov starostlivosti o kožu predstavujú lokálne fytofarmaká. Ide o masti a krémy, ktoré sú vyrábané z tradičných surovín. Kvôli bezpečnosti ich použitia však, podobne ako lieky, prechádzajú prísnym testovaním. „Klinickú efektívnosť týchto preparátov dokazujú aj klinické štúdie,“ uzatvára primár Tomáš Kopal.

Chrániť sa treba aj doma

Tento rok sa chystá väčšina Slovákov tráviť dovolenku doma. Aj v našich zemepisných šírkach však máme veľa dôvodov na hľadanie správnej miery medzi zdravím a krásnou opálenou pokožkou. „Doba bronzová“ síce v našich zemepisných šírkach nemá také exotické odtiene ako pod zahraničným slnkom, ale slabnúca ozónová vrstva a klimatická zmena v posledných rokoch posúvajú stupnice teplomerov aj u nás stále vyššie. Aj naše zemepisné šírky začínajú byť subtropické a letné teploty sa neraz vyšplhajú nad 30 °C. A aj doma – v meste či na dovolenke – hrozí rovnaké riziko spálenia pokožky.

Pred slnečnými lúčmi sa neschováme ani v meste. Betónové povrchy do seba nasávajú teplo a odrážajú slnečné lúče. Na otvorených a nekrytých plochách priťahujúcich slnko môže dokonca teplota dosahovať až 50 °C. Žiarenie preniká aj cez sklá áut či budov a nevyhneme sa mu ani v tieni. Používanie ochrannej opaľovacej kozmetiky má teda význam aj v meste.

„Zoznam pozitívnych účinkov slnečného žiarenia na naše telo je dlhý a vďaka novým vedeckým poznatkom sa aj dnes ustavične dopĺňa. Slnečné lúče ničia baktérie, urýchľujú hojenie otvorených rán. Vďaka ich pôsobeniu sa vytvára vitamín D, ktorý je dôležitý nielen pre zdravie kostí, ale priaznivo ovplyvňuje autoimunitné, onkologické, kardiovaskulárne ochorenia či cukrovku. Slnko zvyšuje hladinu minerálov v krvi a jednoznačne prináša aj pozitívne naladenie. Vo vyrátavaní benefitov slnečných lúčov by sme mohli pokračovať ďalej,“ konštatuje všeobecná lekárka pre dospelých Jana Bendová.

Slnečné žiarenie však môže na koži vyvolať aj množstvo nežiaducich reakcií. „Napríklad akútnu solárnu dermatitídu – teda popálenie, ktoré sa prejavuje začervenaním a pálením pokožky, v závažnejších prípadoch až vytvorením pľuzgierov a opuchov. Dlhodobé pôsobenie UV žiarenia vyvoláva aj chronické zmeny na koži – starnutie pokožky, nepravidelnosti v pigmentácii kože, vznik suchej kože, vrások, ale aj nezhubných a niekedy aj zhubných novotvarov. Nadmerné UV žiarenie narúša imunitné reakcie organizmu a preukázateľne spôsobuje aj rakovinu kože. Vo vzťahu nášho tela a slniečka je teda potrebné nájsť tú správnu mieru rovnováhy. Jej základ spočíva v kombinácii správneho režimu pobytu na slnku a vhodného výberu ochranných prostriedkov,“ vraví doktorka Bendová.

Pri výbere vhodnej slnečnej kozmetiky je dôležité čítať zloženie prípravkov, ktoré kupujeme. Nielen preto, že ich aplikujeme priamo na kožu, ale aj preto, že sa v nich kvôli silnej ochrane pred slnkom nachádzajú chemikálie, ktoré môžu byť pre náš organizmus viac škodlivé ako samotné UV žiarenie. Najúčinnejšie prípravky sú také, ktoré poskytujú trojitú ochranu pred slnkom, teda chránia pokožku pred ultrafialovým žiarením A a B (UV-A a UV-B), ale aj proti IR-A, teda infračervenému žiareniu A, jednej z hlavných príčin starnutia. Infračervené lúče rovnako ako UV žiarenie spôsobujú zrýchlené starnutie pokožky a vedú k neskoršiemu poškodeniu pokožky slnkom. Predstavujú približne 30 % slnečného svetla a sú schopné preniknúť až do hlbokých vrstiev kože. Dosiaľ nie je možné, tak ako v prípade UV žiarenia, eliminovať tento typ žiarenia pomocou filtrov. Ochrana pred ním sa teda musí začať už v bunkách, aby neprišlo k ich poškodeniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #suchá pokožka #ochrana pokožky