Pomáhajú sexuálne hormóny proti Covid-19?

Jedným z veľkých prekvapení okolo koronavírusu je, že muži zomierajú na Covid-19 dvakrát častejšie ako ženy.

25.06.2020 06:00
muži, láska, vzťah Foto:
Muži vedú nezdravší životný štýl, častejšie fajčia a zriedkavejšie chodia k lekárovi.
debata

Majú aj ťažší priebeh ochorenia a väčšiu pravdepodobnosť, že budú odkázaní na respiračný prístroj. Vynára sa otázka, prečo má tzv. silnejšie pohlavie pri koronavírusových infekciách takú nevýhodu, alebo naopak, prečo sú ženy chránené viac. Chránia ženské hormóny pred infekciou koronavírusu? A zníži sa táto ochrana po menopauze? Zaoberali sa tým dve vedecké štúdie.

Prečo sú obeťami častejšie muži?

Spočiatku sa predpokladalo, že je to spôsobené predovšetkým tým, že vedú nezdravší spôsob života, častejšie fajčia a zriedkavejšie chodia k lekárovi. Dnes však existuje čoraz viac dôkazov o tom, že v hre sú aj iné faktory. Budú za to pravdepodobne zodpovedné rozdiely v imunitnom systéme, v ktorých zohrávajú dôležitú úlohu hormóny, najmä estrogén. Estrogén podporuje určité imunitné reakcie, napríklad stimuláciu produkcie protilátok. Je známe, že ženy po očkovaní dosahujú významne vyššie koncentrácie protilátok ako muži.

Podporujú ženské hormóny imunitný systém?

Predpokladá sa, že ženský imunitný systém žien vie na niektoré patogény reagovať rýchlejšie, čo je obzvlášť dôležité v skorej fáze ochorenia. Na druhej strane sa zdá, že estrogén a najmä progesterón potláča nadmerné uvoľňovanie zápalových cytokínov, čo spôsobuje, že niektoré zápalové reakcie sú menej závažné, čo je spojené s priaznivejšou prognózou infekcie. Existujú tiež dôkazy, že estrogén môže tlmiť absorpciu koronavírusu do buniek. V jednej štúdii sa zistilo, že samičky myší zomierali na vírusové ochorenie menej často ako samčeky. Ak sa však zablokoval účinok estrogénu, táto výhoda sa vytratila.

Súvis medzi estrogénom alebo progesterónom a Covid-19

V súčasnosti prebiehajú dve štúdie v New Yorku a Los Angeles zamerané na skúmanie účinkov ženských pohlavných hormónov u pacientiek s Covid-19. V štúdii v New Yorku dostali pozitívne testovaní muži aj ženy v menopauze na týždeň náplasť obsahujúcu estrogén alebo placebo, aby otestovali, či by podávanie estrogénu mohlo zmierniť príznaky choroby.

Vedci z Los Angeles na druhej strane dúfajú, že progesterón potláča nadmernú imunitnú reakciu pri infekcii SARS-CoV2. Muži s Covid-19 dostávajú injekciu progesterónu dvakrát denne počas piatich dní, aby mohli sledovať priebeh choroby.

V nasledujúcich mesiacoch by mali byť k dispozícii nové poznatky o tom, či ženské sexuálne hormóny poskytujú ochranu pred Covid-19, čo by bolo ďalším dôležitým vysvetlením, prečo sú ženy postihnuté menej ako muži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunitný systém #hormóny #progesterón #menopauza #Covid-19