Užívanie antikoncepcie klesá, pritom hormónových bômb sa ženy neboja

V roku 2012 užívalo cca 20 % slovenských žien hormonálnu antikoncepciu, odvtedy gynekológovia pozorujú plynulý pokles užívania až na súčasných 11,4 percenta. Považujú to za alarmujúce.

15.07.2020 06:00
antikoncepcia, mladá žena, tabletky, pilulky Foto:
Ženy sa boja hormónov, ale na druhej strane sa neobávajú opakovane, často aj niekoľkokrát do mesiaca, užiť jednorazovú núdzovú antikoncepčnú tabletu.
debata

„Dôvodom je silná antihormónová loby,“ tvrdí MUDr. Vladimír Cupaník, CSc, známy gynekológ, ktorý okrem iných aktivít vedie súkromnú pôrodnicu Sanatórium Koch v Bratislave. „V ambulancii sa mi čoraz častejšie stáva, že sa pacientky opýtam, či chce užívať antikoncepciu. Vraj nepotrebuje, ale čoskoro príde, jaj, stal sa mi úraz a na dieťa sa akosi necítim. Ženy sa boja hormónov, ale na druhej strane sa neobávajú opakovane, často aj niekoľkokrát do mesiaca, užiť jednorazovú núdzovú antikoncepčnú tabletu. Tá obsahuje desaťnásobne vyššiu dávku hormónov ako mesačná dávka štandardnej antikoncepcie. To sú skutočne hormónové bomby, ktorých by sa užívateľky mali obávať omnoho viac.“

Na Slovensku je k dispozícii bez lekárskeho predpisu tzv. núdzová tabletka určená na užitie po pohlavnom styku s niekoľkými rôznymi obchodnými názvami obsahujúca gestagén (ženskému hormónu podobná syntetická účinná látka) levonorgestrel. Samozrejme, dávka hormónu v takejto postkoitálnej antikoncepcii je vysoká (1,5 mg levonorgestrelu) a má byť len príležitostnou antikoncepciou, akýmsi záchranným kolesom v prípade „nehody“. Je možné ju užiť do 72 hodín po nechránenom pohlavnom styku (keď zlyhala iná antikoncepcia!). To sa stáva a je to pochopiteľné, lenže niektoré mladé ženy túto „poistku“ podľa slov MUDr. Cupaníka používajú aj tri-, štyrikrát mesačne.

„Navyše sa na Slovensku rozmáha aj používanie nie chirurgického, ale medikamentmi vyvolaného potratu. Tieto tablety sa, bohužiaľ, dajú zohnať na internete,“ podotýka dlhoročný odborník. Možno aj tento fakt udržiava relatívne nízky počet interrupcií na Slovensku. Samozrejme, sprísnenie interrupčného zákona by nebolo riešením, naopak, podporilo by nelegálne užívanie rôznych hormonálnych tabliet, kúpených na pochybných internetových adresách, a potratovej turistiky.

„Hormonálna antikoncepcia neznižuje po vysadení schopnosť otehotnieť, to je predsa mýtus,“ zdôrazňuje doc. MUDr. Tomáš Fait, PhD., popredný český odborník v oblasti gynekologickej endokrinológie a antikoncepcie. „Po tridsiatke sa u žien výrazne znižuje reprodukčná schopnosť, je to však dané vekom a nie tým, že by po vysadení tabliet nedošlo k opätovnému nástupu plodnosti. Vďaka antikoncepčným možnostiam a plánovaniu tehotenstva sa dámy posunú do vyššieho veku, a keď už by sa matkami v istom období chceli stať, už to jednoducho nejde, respektíve to nejde ľahko a bez pomoci reprodukčnej medicíny. Takisto sa v českej bulvárnej tlači objavili články, že hormonálna antikoncepcia znižuje produkciu feromónov a ženy si následne vyberajú nesprávneho partnera. To platí možno u lykožrúta a je to skutočne smiešny mýtus.“

V súvislosti s hormonálnou antikoncepciou sa veľmi často hovorí o tromboembolickej príhode. „Samozrejme, hormonálna antikoncepcia je liečivo a nijaký liek nie je bez rizika. Prečítajte si príbalový leták k acylpyrínu,“ podotýka MUDr. Cupaník. „Najmä v prípade antikoncepcie sa antihormónová loby nadmerne venuje tromboembolickým príhodám, ktoré sa vyskytovali ešte na začiatku, keď mali kombinované hormónové antikoncepčné preparáty v jednej tabletke 50 i viac mikrogramov estrogénu. Rokmi sa dávky estrogénov v antikoncepcii neustále znižovali, až sme sa dostali na súčasných 30 až 20 či 15 mikrogramov estrogénu v tablete, navyše na trh prichádzajú neustále nové gestagény, ktoré majú aj mnohé pozitívne zdravotné účinky.“

Najnovší gestagén drospirenón, ktorý je v kombinovanej antikoncepcii u nás na trhu už desať rokov a od februára tohto roka dokonca aj samostatne v čisto gestagénovej antikoncepcii (čiže bez estrogénovej zložky) nespôsobuje zadržiavanie vody v organizme, neovplyvňuje hodnoty krvného tlaku, dokonca u žien s hraničnou hypertenziou krvný tlak znižuje. Neovplyvňuje hladinu cholesterolu a nemá vplyv na zrážanie krvi.

MUDr. Cupaník: „Keď si zoberieme rôzne kombinované antikoncepčné preparáty, čiže estrogén s gestagénom vo všeobecnosti, riziko tromboembolickej príhody sa pohybuje od 3,7 po 11 na desaťtisíc žien. Pri čisto gestagénovej antikoncepcii toto riziko ešte viac klesá. Pri známom gestagéne noretisteróne používanom bežne na oddialenie menzesu pred dovolenkou či náročnými športovými výkonmi vznikne podľa dostupných údajov hlboká žilová trombóza u dvoch z desaťtisíc žien.“ Pri čisto gestagénovej antikoncepcii s obsahom najnovšieho drospirenónu nedošlo u viac ako dvoch tisícok žien a stovke adolescentiek počas 20-tisíc cyklov k žiadnym tromboembolickým príhodám. „V prípade kombinovanej hormonálnej antikoncepcie existujú absolútne kontraindikácie, čiže stavy, keď by žena antikoncepciu užívať nemala. Pri čisto gestagénovej antikoncepcii s moderným gestagénom sú tieto komplikácie iba relatívne a je vhodná aj u žien, ktoré sú obézne, fajčiarky, prípadne majú zvýšené riziko tromboembolickej príhody.“

Rozdelenie hormonálnej antikoncepcie:

Tabletky: jednozložkové (s obsahom gestagénu – rôzne druhy), kombinované (obsahujú estrogén v podobe etinylestradiolu a gestagénu – rôzne druhy)

Depotné systémy (s dlhodobejším účinkom): náplasť, implantát (u nás už nie je k dispozícii), vnútromaternicový hormonálny systém, vaginálny krúžok, injekcia (nie je na trhu)

Núdzová antikoncepcia: nie je určená na denné užívanie!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #antikoncepcia #pilulka #hormonálna antikoncepcia #gynekológ