Dotazník pre pacienta so zväčšenou prostatou

Takto vyzerá dotazník pre pacienta s benígnou prostatickou hyperpláziou - zväčšenou prostatou. No ešte predtým treba vyhľadať urológa. Ako dlho s tým muži čakajú?

25.09.2020 06:00
prostata, BPH, urológ, doktor, pacient Foto:
Vyšetrenie u urológa je strašiakom pre mnohých mužov, avšak treba si uvedomiť, že prípadné problémy s prostatou dokážu výrazne ovplyvniť kvalitu života.
debata (1)
Dotazník pre pacienta s benígnou prostatickou hyperpláziou (IPSS, medzinárodné skóre príznakov prostaty)
  Nikdy Približne jedenkrát z piatich močení Približne jedenkrát z troch močení Približne pri každom druhom močení Približne pri dvoch z troch močení Skoro vždy Vaše skóre
Ako často ste za posledný mesiac mali po vymočení pocit, že ste mechúr nevyprázdnili ú­plne? 0 1 2 3 4 5
Ako často ste za posledný mesiac museli ísť znovu močiť skôr ako dve hodiny po vymočení? 0 1 2 3 4 5
Ako často ste za posledný mesiac močili prerušovane (t.j. prúd moču sa zastavil a znovu sa spustil) 0 1 2 3 4 5
Ako často ste za posledný mesiac pocítili ťažkosti pri zadržaní moču po tom, čo ste pocítili potrebu močiť? 0 1 2 3 4 5
Ako často ste za posledný mesiac mali slabý prúd moču? 0 1 2 3 4 5
Ako často ste za posledný mesiac museli zatlačiť alebo sa namáhať, aby ste začali močiť? 0 1 2 3 4 5
  Nikdy Raz Dvakrát Trikrát Štyrikrát Päťkrát i viackrát  
Koľkokrát, priemerne, ste za posledný mesiac museli v noci vstať a ísť sa vymočiť? 0 1 2 3 4 5

Celkové I-PSS skóre =

Ovplyvnenie kvality života ťažkosťami s močením
  veľmi spokojne spokojne viac-menej spokojne asi tak napolovicu spokojne a napolovicu nespokojne viac-menej nespokojne nespokojne veľmi nespokojne
Ak by ste mali stráviť zvyšok života s takými istými ťažkosťami s močením, aké máte teraz, ako by ste sa cítili? 0 1 2 3 4 5 6

Index hodnotenia kvality života =

Vo všeobecnosti, skóre 0 – 7 odráža ľahké príznaky. 8 – 19 stredne ťažké príznaky a 20 – 35 ťažké príznaky. Posledná otázka týkajúca sa kvality života odráža mieru, do akej príznaky obťažujú pacienta. Ďalšie informácie o dotazníku a o tom, čo odráža jeho skóre, vám poskytne váš lekár.

Kedy muži navštevujú prvýkrát urológa?

Prieskumy medzi pacientmi odhalili, že muži po prvých problémoch s močením prichádzajú k urológovi v rozmedzí pol roka až piatich rokov. Väčšinou však prídu do jedného až dvoch rokov. Veľkú úlohu v tom zohrávajú ich partnerky. Pacienti navštívia lekára predovšetkým preto, že im problémy komplikujú bežný život, zhoršujú sa, prípadne majú obavy, že majú onkologické ochorenie.

Ako sa nezhubné zväčšenie prostaty lieči?

Muži do 60 rokov a tí, ktorí majú dobré výsledky vyšetrení, sa môžu liečiť formou „pozorného vyčkávania“ (po anglicky „watch and wait“), keď lekár odporučí len úpravu jedálneho lístka a životného štýlu a pacienta len sleduje. Medzi odporúčania takisto patrí vyhýbanie sa alkoholu a kofeínu, najmä počas večere a po nej, rozdelenie pitného režimu na pravidelné menšie dávky, vyhýbanie sa antihistaminikám a dekongestantom (slúžia na uvoľnenie upchatého nosa, napr. pri nádche a chrípke) a cvičenie Kegelových cvikov na posilňovanie svalov panvového dna.

Nepriateľom prostaty je chlad, nedostatok pohybu, stres, nervozita, sedenie na studenom povrchu. Ak sa výsledky začnú zhoršovať, obyčajne urológ nasadí medikamentóznu liečbu (tabletkami). Táto forma je vôbec najčastejšou metódou liečby zväčšenej prostaty a lieky užíva až polovica všetkých pacientov. S pribúdajúcim vekom rastie aj počet tých, ktorí potrebujú nejaký druh zákroku, aj keď toto riešenie volí lekár len v nevyhnutom prípade.

Je vyšetrenie u urológa bolestivé?

Vyšetrenie u urológa je strašiakom pre mnohých mužov, avšak treba si uvedomiť, že prípadné problémy s prostatou dokážu výrazne ovplyvniť kvalitu života. Jednoduché vyšetrenie cez konečník skúseným urológom nie je bolestivé! Hanba musí ísť v tomto prípade bokom, inak vedie neriešenie problémov s prostatou na operačný stôl. Preventívne prehliadky u urológa po 50. roku života sú dôležité. Asi tretina pacientov, u ktorých sa odhalilo nezhubné zväčšenie prostaty, na začiatku nepociťovala takmer žiadne ťažkosti s prostatou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prostata #benígna prostatická hyperplázia #dotazník