V nitrianskej nemocnici otvorili pacientsku onkoporadňu

Vo Fakultnej nemocnici v Nitre otvorili pacientsku poradňu, ktorej úlohou je poskytovať poradenstvo súčasným onkologickým pacientom a ich príbuzným. Vedú ju dobrovoľníci z radov bývalých onkopacientov.

17.09.2020 19:00
Patrik Herman, onkoporadňa, Nitra, fakultná... Foto:
Moderátor Patrik Herman a spoluzakladateľ občianskeho združenia NIE RAKOVINE počas otvorenia novej onkoporadne v Nitre.
debata

Pacientska poradňa v Nitre je v poradí treťou na Slovensku. Prvé dve už niekoľko rokov plnia svoje poslanie v Národnom onkologickom ústave v Bratislave a vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach. Postupne sa budú otvárať poradne aj v ďalších mestách na Slovensku. Poradňa v Nitre je prvou mimo špecializovaných ústavov a jej spustenie urýchlil aj aktívny prístup vedenia onkologického oddelenia a nemocnice.

V poradni budú každú stredu od 9:00 do 12:00 hod. dobrovoľníci z radov bývalých onkologických pacientov, ktorí si peklom liečby prešli, poskytovať poradenstvo súčasným onkologickým pacientom a ich príbuzným. Budú odpovedať na otázky, na ktoré nie je priestor a čas v ambulanciách. V duchu myšlienky „Pacient pacientovi rozumie najlepšie“ im poskytnú dôležité informácie v oblasti zvládania liečby a jej následkov, výživy a stravovania, nárokov na sociálnu výpomoc a kompenzačné pomôcky, ako ich správne používať, ale aj cenné rady založené na osobných skúsenostiach, ako to zvládnuť psychicky doma či v zamestnaní, či len obyčajnú ľudskú podporu a povzbudenie. Bývalým onkologickým pacientom poskytuje pôsobenie v poradni pocit užitočnosti a pre súčasných onkologických pacientov znamená motiváciu bojovať a žiť. Dobrovoľníci budú pod stálym odborným dohľadom a pravidelne školení.

Poradňa pre onkologických pacientov v Nitre je... Foto: NIE RAKOVINE
onkoporadňa, Nitra, onkologická poradňa Poradňa pre onkologických pacientov v Nitre je po Bratislave a Košiciach tretia v poradí.

„Naši dobrovoľníci sú skvelí ľudia, ktorí sú ochotní vracať sa do priestorov, ktoré by už najradšej nikdy nevideli a pripravení jatriť svoje rany, aby mohli byť užitoční pre iných,“ povedal pri tejto príležitosti známy moderátor a spoluzakladateľ OZ NIE RAKOVINE Patrik Herman. „Veľká vďaka vedeniu nemocnice, primárovi Detvayovi a Magdaléne Demešovej, tunajšej klinickej psychologičke, ktorá bude v Nitre našu dobrovoľnícku skupinu odborne viesť,“ dodal.

Ďalšie onkoporadne fungujú v tomto čase:

Národný onkologický ústav Bratislava: pondelok, utorok a streda 9–12 h

Východoslovenský onkologický ústav Košice: streda 9–12 h

Viac na www.nierakovine.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Nitra #onkológia #onkológ #nie rakovine #onkoporadňa