Detské zuby bez kazov? Pri správnej prevencii nie nemožné

Zubný kaz je celosvetový zdravotný problém. Jednou z hlavných príčin jeho vysokého výskytu je vysoký príjem cukrov a nedostatočná ústna hygiena. Pritom zubný kaz by mohol byť minulosťou. Dôležitá je však prevencia hneď po narodení dieťaťa.

07.10.2020 06:00
dieťa, chlapec, župan, zubná kefka, úsmev,... Foto:
Často sa stretávame s názorom, že mliečne zuby aj tak vypadnú, a teda sa o ne netreba starať. Tento názor však nie je správny.
debata

Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie je výskyt pokazených a plombovaných zubov u detí na Slovensku alarmujúci. „Ústne zdravie je zaradené do skupiny významných neprenosných ochorení navzájom súvisiacich: kardiovaskulárne ochorenia, diabetes, onkologické ochorenia a chronická obštrukčná choroba pľúc. Všetky tieto skupiny majú spoločné rizikové faktory s ochoreniami ústnej dutiny, ktorých prevencia je vo vzťahu so zdravým životným štýlom,“ upozorňuje profesorka Neda Markovská, hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre zubné lekárstvo.

Zubný kaz je chronické neprenosné infekčné ochorenie spôsobené baktériami z úst a cukrami v potrave. Pritom podľa zubných lekárov by deti zubný kaz vôbec nemuseli mať. „Vznik zubného kazu je podmienený nadmerným príjmom cukrov, nedostatočnou ústnou hygienou a nedostatočnou prevenciou. Deti by od smädu nemali piť sladené nápoje. Slovenskí zubní lekári prijali tzv. Bangkockú deklaráciu, kde odporúčame, aby deti do dvoch rokov veku nepili sladené nápoje. Táto iniciatíva vznikla na základe zistení celosvetového výrazného vzostupu výskytu zubného kazu raného detstva, ktorého výskyt je spôsobený práve pitím sladených nápojov,“ približuje prevenciu zubného kazu profesorka Markovská.

„Svetová zdravotnícka organizácia určila kritérium pre zníženie výskytu zubného kazu, aby 90 % detí vo veku päť rokov bolo bez zubného kazu. Na Slovensku máme posledný údaj z roku 2018, ktorý uvádza len 43,87 % bez zubného kazu,“ uvádza hlavná odborníčka.

Ako by teda mala vyzerať správna ústna hygiena? „S ústnou hygienou u dieťaťa začíname od narodenia, aby si dieťa zvyklo na pocit čistých úst. Po večernom dojčení je vhodné vytrieť sliznicu podnebia, jazyka a líc navlhčenou plátennou vreckovkou. Po prerezaní prvých zubov začíname s čistením zubov detskou zubnou kefkou podľa veku dieťaťa, bez zubnej pasty. Ak dieťa vie vypľúvať, pridávame detskú zubnú pastu s fluoridom tak, že aplikujeme tenkú vrstvu, ktorou potrieme vlákna. Keď má dieťa prerezané všetky mliečne zuby, a najmä, ak nie sú medzery medzi stoličkami, je vhodné pridať aj čistenie medzizubnými kefkami. O spôsobe čistenia touto kefkou musí rodiča poučiť zubný lekár alebo dentálny hygienik. Zuby dieťaťu čistí rodič, nakoľko manuálna zručnosť dieťaťa nie je ešte vyvinutá,“ vysvetľuje prevenciu profesorka Neda Markovská.

„V šiestom roku veku dieťaťa sa začínajú prerezávať trvalé zuby a väčšinou sa ako prvá prerezáva prvá trvalá stolička. Tento zub, kým sa úplne prereže, je voľným okom nedostupný, a preto je ho problematické bežným spôsobom očistiť. Tu je dôležité naučiť rodiča čistiť žuvaciu plochu jednozväzkovou kefkou. Postupne, ako sú mliečne zuby nahrádzané, je potrebné indikované čistenie zubnou pastou, zubnou pastou s fluoridom a medzizubnou kefkou. Odporúčame, aby rodič deťom do 12. roku veku dočisťoval zuby. Ideálne je spoločné večerné čistenie.“

Často sa stretávame s názorom, že mliečne zuby aj tak vypadnú, a teda sa o ne netreba starať. „Mliečny chrup má veľký význam. V ústach s pokazenými zubami sa nachádzajú kariogénne baktérie a tieto ostávajú aj v trvalom chrupe, kde sú príčinou zubného kazu. Ak dôjde z dôvodu zubného kazu k extrakcii pokazeného mliečneho zuba, jeho trvalý nástupca sa prereže v anomálnej polohe a môže dôjsť k zastaveniu rastu príslušnej časti kosti, čo spôsobuje anomálie. Tento stav si neskôr žiada náročnú čeľustno-ortopedickú liečbu. Chýbajúce zuby znemožňujú prijímanie potravy, spôsobujú nedostatočné žuvanie, čo môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Pri chýbaní predných zubov dochádza k poruche vývinu reči, z čoho sú deti psychicky hendikepované, a to najmä posmeškami v detskom kolektíve,“ upozorňuje profesorka Neda Markovská.

Prevencia? Od narodenia

1. S hygienou chrupu začať hneď po prerezaní prvého mliečneho zuba.

2. Po prerezaní mliečnych zubov je potrebné začať používať detskú zubnú kefku.

3. Jedným z najúčinnejších spôsobov prevencie vzniku zubného kazu je čistenie zubov zubnou kefkou a fluoridovanou zubnou pastou.

4. Čistiť zuby dvakrát denne, ráno a večer. Večerné čistenie je poslednou vecou pred spaním. Čistenie dvakrát denne ponúka zvýšenú ochranu, večerné čistenie je obzvlášť efektívne vzhľadom na retenciu fluoridov v ústnej dutine počas noci.

5. Čistenie by malo trvať minimálne 2 minúty, pričom hlavným cieľom je dôkladné odstránenie zubného povlaku.

6. Používať správne množstvo zubnej pasty s obsahom fluoridov zodpovedajúcim ve­ku.

7. Dieťa má po čistení zubnú pastu vypľuť a nevyplachovať (platí pre deti v školskom veku, deti v predškolskom veku by mali po čistení vyplachovať).

8. Deťom dočisťovať zuby minimálne do 7 rokov. Deti dosahujú dostatočnú manuálnu zručnosť pri čistení zubov najskôr od 7. roku veku, preto do tej doby musí prevziať zodpovednosť rodič.

9. Pokračovať v dohľade pri čistení zubov aj u detí starších ako 7 rokov, až kým získajú správne návyky.

Odporúčania pre zubné kefky:

  • veľkosť zubnej kefky voliť podľa veku dieťaťa
  • zubné kefky meniť každé tri mesiace alebo podľa potreby pri opotrebovaní a ohnutí vlákien, alebo po infekčnej chorobe
  • každý člen domácnosti má mať vlastnú zubnú kefku

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zubný kaz #detské zuby