COVID-19 od bežnej chrípky odlíši slovenský test

Boj s druhou vlnou koronavírusu môže skomplikovať príchod chrípkovej sezóny. Vzhľadom na podobné príznaky ochorení bude kľúčové odlíšiť pacientov s klasickou chrípkou od tých s koronavírusom.

02.10.2020 06:00
vírus, koronavírus, laboratórium, COVID-19 Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Slovenský test na odlíšenie týchto ochorení, ktorý vyvíja MultiplexDX a Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied (BMC SAV), v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR, ide do klinického skúšania.

Počas chrípkovej sezóny bojuje na Slovensku s akútnym respiračným ochorením viac ako milión Slovákov. Príznaky samotnej chrípky sú pritom podobné príznakom COVID-19. Práve kvôli začínajúcej sa sezóne chrípkových ochorení môže druhá vlna koronavírusu spôsobiť vážnejšie problémy ako na jar. „Príznaky oboch ochorení sú si vo viacerých aspektoch podobné. Časť ľudí si môže, tak ako každý rok, povedať, lezie na mňa chrípka, pričom reálne môžu byť chorí na COVID-19,“ upozorňuje Pavol Čekan z MultiplexDX.

Slovenskí vedci sa preto rozhodli vyvinúť dostupný test, ktorý by dokázal rozlíšiť sezónnu chrípku od COVID-19. Základom zostáva ešte na jar vyvinutý RT-qPCR test na COVID-19, ale s viacerými inováciami.

„Výrazne sme zvýšili citlivosť nášho testu, samozrejme, rozšírili jeho záber aj na sezónne chrípkové vírusy, ale zároveň aj zjednodušili manipuláciu s testom,“ dodáva Čekan. Nový postup výroby umožní aj prevoz testov pri izbovej teplote, čo výrazne zjednoduší logistiku dodávky, uskladnenie testov, ale aj ich samotné používanie. Konzorcium slovenských vedcov očakáva, že po dokončení klinických testov na vzorkách by už v najbližších dňoch mohol ísť test aj na certifikáciu.

Rozlišovacie testy budú dôležité najmä pri súbežnom výskyte týchto, príznakmi veľmi podobných, ochorení. Ak test ukáže negatívne výsledky pre COVID-19, a zároveň pozitívne výsledky pre chrípku, máme aj väčšiu istotu, že nepúšťame do ulíc falošne negatívneho pacienta, čo je najväčším prínosom tohto typu testov pre boj s koronavírusom.

Keďže vírus chrípky je variabilný, spôsobuje to ťažkosti nielen pri vývoji vakcíny, ale aj pri diagnostike. „Preto bola veľká pozornosť venovaná práve analýze chrípkového genómu a dizajnu testu tak, aby zachytával v tejto sezóne kolujúce kmene oboch subtypov vírusu chrípky,“ vysvetľuje Boris Klempa z BMC SAV. Ako dodáva, nový test bude fungovať na chrípkové kmene typu A aj typu B.

Efektívne testovanie bude kľúčové nielen pre boj s COVID-19, ale aj z dôvodu nevyhnutnosti obmedzenia socio*ekonomických dosahov na obyvateľov. V tom čase nevyhnutné zatvorenie prevádzok si, v kombinácii s globálnymi vplyvmi na slovenskú ekonomiku, už na jar vybralo svoju daň na príjmoch rodín. „Jedine efektívne, rýchle a široko dostupné testovanie nám môže pomôcť zabrániť opätovnému vypnutiu ekonomiky a s tým spojeným dosahom na príjmy slovenských rodín,“ upozornil Čekan.

Už štandardne je rádovo vyšší výskyt chrípky medzi deťmi, ale aj mladými, ako u dospelej populácie či seniorov. „Na jeseň budeme mať, tak ako každý rok,v triedach deti s kašľom a prejavmi respiračných problémov. Bez fungujúceho testovania budú mať školy problém zamedziť šíreniu COVID-19, respektíve neustálemu zapínaniu a vypínaniu vyučovania v triedach,“ konštatoval Pavol Čekan.

Navyše, kým pri bežnej chrípke môžu rodičia nechať deti aj v opatere blízkych, napríklad starých rodičov, pri COVID-19 to nie je možné. „To môže znamenať výpadok príjmov pre rodičov a zhoršovanie socio*ekonomickej situácie,“ vidí dosahy na spoločnosť Čekan.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #test #chrípka #Covid-19