Potravou si dokážeme zabezpečiť len 5 až 10 % vitamínu D. Ktoré potraviny ho obsahujú najviac?
V potrave je najväčší obsah vitamínu D v treščej pečeni (dokonca v pečeni zo sleďa ešte viac, tú však prakticky nekonzumujeme), nasledujú sardinky a mastné ryby ako losos a samotný sleď. V knihe prof. MUDr. Miroslava Šašinku, DrSc. a doc. MUDr. Kataríny Furkovej s názvom Slnečný vitamín sa píše: „Vegáni môžu vitamín D získať len z niekoľkých potravinových zdrojov (hríby sušené na slnku, kvasnice, kakao, kokos, datle, rastlinné tuky, oleje, cereálie umelo obohatené vitamínom D, z bylín lucerna) – presný obsah vitamínu D v nich však nepoznáme.“
Obsah vitamínu D v niektorých potravinách |
Potravina |
Vitamín D (IU/100g) |
Olej z treščej pečene |
1 360 |
Kravské mlieko |
0,3 – 54 |
Materské mlieko |
0 – 10 |
Maslo |
5 |
Syr |
12 |
Smotana |
50 |
Vajcia |
28 |
Treska |
85 |
Treščia pečeň |
10 000 |
Sleď |
330 |
Makrela |
120 |
Losos |
220 – 440 |
Sardinky |
1 500 |
Hovädzia pečeň |
8 – 40 |
Hydinová pečeň |
50 – 65 |
Bravčová pečeň |
40 |
Hydina |
80 |
Špenát |
0,2 |
(Zdroj – Šašinka-Furková: Slnečný vitamín, pandémia nedostatku vitamínu D, vyd. Herba)
Obsah vitamínu D v mlieku a mliečnych výrobkoch |
Potravina |
Vitamín D (IU/100g) |
Ementál |
120 |
Gouda |
40 |
Hermelín |
12 |
Biely jogurt 3,5 % |
2,4 |
Maslo |
40 |
Plnotučné mlieko |
0,8 |
Parmezán |
24 |
Šľahačka |
40 |
Tučný tvaroh |
8 |
(Zdroj – Šašinka-Furková: Slnečný vitamín, pandémia nedostatku vitamínu D, vyd. Herba)
Odporúčané dávky vitamínu D |
Denná dávka (IU/deň) |
Pre udržanie sérovej hladiny 30 mcg/l |
Horný limit (IU/deň) |
Deti |
|
0 – 6 mesiacov |
400 |
1 000 |
1 000 |
6 – 12 mesiacov |
400 |
1 500 |
1 500 |
1 – 3 roky |
600 |
2 500 |
2 500 |
4 – 8 rokov |
600 |
3 000 |
3 000 |
9 – 18 rokov |
600 |
4 000 |
4 000 |
Dospelí |
|
|
|
19 – 50 rokov |
600 |
1 500 – 2 000 |
4 000 |
50 – 70 rokov |
600 |
1 500 – 2 000 |
4 000 |
nad 70 rokov |
800 |
1 500 – 2 000 |
4 000 |
Tehotné a dojčiace ženy |
|
|
|
v akomkoľvek veku |
600 |
1 500 – 2 000 |
4 000 |
V prípade obéznych pacientov, pacientov s poruchami vstrebávania živín či užívajúcich lieky, ktoré ovplyvňujú metabolizmus (látkovú premenu) vitamínu D, sa odporúča 2– až 3-krát vyššia dávka. Počiatočná aspoň 6 000 – 10 000 IU za deň počas šiestich týždňov a následne udržiavacia terapia v dávke 3 000 – 6 000 IU za deň.