Oči: Nepodceňujme prevenciu

Kedy ste naposledy navštívili očného lekára? Ak v pamäti lovíte príliš dlho, je najvyšší čas rezervovať si termín. Niektoré zo začínajúcich sa očných ochorení nebolia, dokonca ich nástup ani nevidno. Zanedbávanie pravidelných návštev oftalmológa sa pritom môže v niektorých krajných prípadoch skončiť slepotou. O zrak by sme sa mali starať, veď ním vnímame ním až 80 % informácií.

28.11.2020 06:00
žena, oči, oko Foto:
Obavy z nakazenia sa novým koronavírusom spôsobujú, že v prípade prevencie dosť poľavujeme. Doktora vyhľadáme až vtedy, keď je buď situácia vážna, alebo neskoro. A to je zlé.
debata

Preventívna prehliadka u zubára raz ročne, u praktického lekára tiež. Ešte k tomu kardiológ, prípadne diabetológ. Ale čo očný lekár? Zrak je jedným z našich najdôležitejších zmyslov, ale návštevu oftalmológa opomíname. Preventívna prehliadka je pritom rýchla a bezbolestná. Navyše, často môže odhaliť nástup závažného očného ochorenia, ktoré si vôbec nemusíme všimnúť.

„V krajných prípadoch sa tieto ochorenia môžu skončiť slepotou. Ich zákernosť spočíva v bezpríznakovosti. Oči nebolia, videnie sa nezhoršuje. A práve v tomto štádiu je dôležité začať s liečbou. Zradné sú ochorenia týkajúce sa diabetických zmien na očnom pozadí, nastupujúceho sivého zákalu, zeleného zákalu a ďalších. Očný lekár dokáže počas vyšetrenia tieto ochorenia podchytiť už v ranom štádiu, čo je pre výsledok liečby rozhodujúce,“ približuje význam prevencie očný lekár Radovan Piovarči, primár očnej kliniky NeoVízia.

Video
Očná lekárka Oľga Krausová vo videu ukáže, čo všetko obnáša očné vyšetrenie.

S preventívnou prehliadkou u očného lekára sa mnohým z nás spája Snellenova tabuľka. Áno, to je tá so zmenšujúcimi sa písmenkami v každom riadku. Aj vďaka nej sa očnému lekárovi podarí podchytiť napríklad vašu krátkozrakosť. Refrakčné chyby sú pritom podľa primára Piovarčiho jednou z najčastejších príčin, prečo sa ľudia na oftalmológov obracajú.

Sivý zákal je diagnózou, s ktorou vyhľadávajú ľudia očných lekárov najčastejšie po 60. roku. No vplyvom súčasného životného štýlu sa môže katarakta, ako sa sivý zákal odborne nazýva, objaviť aj skôr. Stav spôsobujú metabolické procesy, ktoré prebiehajú v šošovke. Tá sa môže zakaliť takmer každému. V tejto vekovej skupine sa často vyskytujú aj ďalšie očné ochorenia, napríklad zelený zákal či diagnózy, ktoré súvisia s cukrovkou a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Preto sú tu preventívne prehliadky veľmi dôležité. Čím častejšie, tým lepšie.

Obavy z nakazenia sa novým koronavírusom spôsobujú, že v prípade prevencie dosť poľavujeme. Doktora vyhľadáme až vtedy, keď je buď situácia vážna, alebo neskoro. A to je zlé. „Treba si však uvedomiť, že COVID-19 nie je v súčasnosti jediným ochorením na svete a v našich končinách. Ostatné ochorenia nespia, rozvíjajú sa. Kto má genetickú predispozíciu na niektorú z očných chorôb, ten ju dostane, bez ohľadu na to, či tu tento typ koronavírusu je, alebo nie. Aj lekári by mali pristupovať k danej situácii s rozvahou a neodkladať pacientov dožadujúcich sa prevencie alebo kontroly na neskôr. S odstupom niekoľkých rokov si možno všimneme, že v dôsledku súčasnej pandémie viac ľudí umrelo na iné ochorenia, prípadne sa im stav nenávratne zhoršil,“ apeluje doktor Piovarči.

Ako často by sme teda mali prehliadku u oftalmológa absolvovať? Podľa očného chirurga frekvencia návštev závisí najmä od veku pacienta a jeho stavu. Mladí ľudia do 25. roku života by mali očnú prehliadku absolvovať aspoň raz za dva roky. Ľudia po štyridsiatke aspoň raz ročne a po 60. roku života ideálne dvakrát. Na pamäti by sme mali mať aj to, že jedna krátka bezbolestná návšteva nám môže uchrániť ten najcennejší zmysel, vďaka ktorému vnímame svojich blízkych a radosti bežných dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oči #zrak #očný lekár