Mýty a pravda o očiach: Zlepší mrkva zrak?

Ničí sa zrak pri dlhom sedení za počítačom? Môže kontaktná šošovka zapadnúť za oko? Zoslabnú oči, ak nosíte okuliare? Akým ďalším mýtom ľudia veria?

09.02.2021 06:00
oko, otáznik Foto:
Naozaj mrkva zlepšuje zrak?
debata (2)

Mýtus: Čítaním v šere sa kazí zrak.
Fakt: Týmto mýtom sa zaoberalo mnoho vedcov, a všetci dospeli k jednoznačnému záveru – čítanie pri nedostatočnom svetle zrak nepoškodí.

Mýtus: Mrkva zlepšuje zrak.
Fakt: Ak si myslíte, že vás konzumácia mrkvy zbaví nutnosti nosiť okuliare, mýlite sa. Aj keď má mrkva množstvo pozitív, ktoré zdraviu prospievajú, zrak nezlepší. Obsahuje síce veľa vitamínu A, ktorý pomáha znižovať riziko rozvoja očných ochorení, ale na ochranu zraku stačí len málo vitamínu, ktorý nemusí byť nutne dodaný v mrkve. Keďže sa vitamín A nachádza v mnohých iných potravinách, vyvážený a pestrý jedálny lístok jeho spotrebu bez problémov pokryje.

Mýtus: Dlhé sedenie za počítačom ničí zrak.
Fakt: Človek sediaci pred monitorom žmurká 3-krát menej (normálne je to 16– až 20-krát za minútu), čo vedie k suchým, podráždeným očiam. Pridávajú sa bolesti hlavy, šije, únava. Žiadna štúdia však nepotvrdila, že by sa tým zhoršil zrak alebo zvýšili dioptrie.

Mýtus: Detský zrak sa kazí pozeraním televízie zblízka.
Fakt: Aj keď je negatívum pozerania televízie nepopierateľné, ak dieťa sedí blízko pred obrazovkou, zrak si tým nepokazí. Deti totiž dokážu zaostriť oveľa lepšie ako dospelí.

Mýtus: Je normálne, že deti škúlia.
Fakt: Aj keď je mnoho rodičov presvedčených, že ich dieťa zo škúlenia vyrastie, nie je to tak. Štúdie ukázali, že žiadne dieťa neškúli od narodenia, ale strabizmus sa objavuje počas prvých dvoch mesiacov spolu s tým, ako sa vyvíja zrak. U novorodencov môže byť občasné škúlenie spôsobené nedostatočným vyvinutím očných svalov, ale ak má dieťa viac ako štyri mesiace a škúli, treba s ním zájsť k lekárovi. Čím skôr je táto chyba objavená, tým väčšia nádej na jej úspešné odstránenie.

Mýtus: Kontaktná šošovka môže zapadnúť za oko.
Fakt: Tenká blana, ktorá pokrýva oko a je spojená s vnútornou stranou viečka, nedovolí šošovke skĺznuť z povrchu prednej časti oka.

Mýtus: Nosením okuliarov sa kazia oči.
Fakt: Oči nezoslabnú používaním okuliarov. Človek s očnou chybou by mal počítať s tým, že starnutím sa bude počet dioptrií meniť.

Mýtus: Oslepnutiu sa nedá predísť.
Fakt: Prevenciou sú pravidelné prehliadky, vďaka ktorým sa dá priebeh choroby zvrátiť, zastaviť alebo aspoň spomaliť.

Mýtus: Všetky deti sa rodia s modrými očami.
Fakt: Keď sa deti narodia, ich oči sa môžu niekedy javiť ako modré, ale melanín sa v nich len vyvíja. Počas nasledujúceho roka začnú bunky melanín vytvárať a oči majú tendenciu tmavnúť.

Mýtus: Deti prichádzajú na svet s očami, ktoré už nerastú.
Fakt: Zvyčajne majú deti pri narodení oči, ktorých veľkosť dosahuje približne dve tretiny veľkosti dospelého oka.

Mýtus: Dvaja hnedookí rodičia nemôžu mať dieťa s modrými očami.
Fakt: Pravda je, že vôbec nie je možné predpovedať farbu očí dieťaťa na základe farby očí rodičov. Za farbu očí je zodpovedných až 16 rôznych génov, čo vysvetľuje, prečo dieťa rodičov s rovnakou farbou očí môže mať úplne inú farbu očí.

Mýtus: Farboslepí sú len chlapci.
Fakt: Ženy môžu trpieť farbosleposťou alebo ju zdediť, u mužov je ale riziko oveľa vyššie. Odhaduje sa, že nejakou poruchou vnímania farieb trpí každý desiaty muž.

Mýtus: Nosenie zlých okuliarov môže oči poškodiť.
Fakt: Nosenie dioptrických okuliarov s nesprávnym počtom dioptrií oči nepoškodí, ale môže ich namáhať a spôsobovať bolesť alebo rozmazané videnie alebo bolesť hlavy.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #oči #zrak #mýty a fakty