Osteoporóza: V boji s ňou pomáha aj vitamín D

Nedostatkom vitamínu D trpí takmer polovica Slovákov. Déčko pritom zohráva dôležitú úlohu nielen v boji s osteoporózou, ale aj s novým ochorením COVID-19. Viaceré štúdie naznačujú, že vitamín D znižuje riziko vzniku respiračných ochorení, jeho správne hodnoty v krvi však pomáhajú aj v prevencii osteoporózy.

11.12.2020 06:00
chrbtica, doktorka Foto:
Náklady na liečbu osteoporotických zlomenín v krajinách Európskej únie majú totiž stúpajúcu tendenciu. Kým v roku 2010 boli priemerné priame náklady na obyvateľa takmer 83 eur, v roku 2019 to bolo už 109 eur.
debata

Situácia v dôsledku šíriaceho sa ochorenia COVID-19 ovplyvnila poskytovanie zdravotnej starostlivosti na celom svete. „Lekár musí v týchto dňoch vyvažovať možné riziko, že pacienta vystaví nákaze, na druhej strane tiež riziko, že pacientovi nezabezpečí adekvátnu zdravotnú starostlivosť v súvislosti s jeho chronickým ochorením,“ hovorí docent Peter Jackuliak, lekár V. internej kliniky LF UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Ako dodáva, pacienti s osteoporózou, keďže ide prevažne o ženy po päťdesiatke, ktoré majú často aj cukrovku, vysoký tlak či chronické ochorenie obličiek. Sú preto vysoko rizikovou skupinou v súvislosti s možnou nákazou ochorením COVID-19 a s tým súvisiacimi komplikáciami.

„Vitamín D zohráva dôležitú úlohu v regulácii imunitnej odpovede pri infekcii vírusom SARS-CoV-2. Aktuálne už máme práce o tom, že hladina vitamínu D koreluje s chorobnosťou, hospitalizáciami a aj úmrtnosťou na COVID-19. Preto adekvátny príjem vitamínu D dostáva v súčasnosti ešte ďalší rozmer,“ zdôrazňuje docent Jackuliak.

Liečba, ktorú pacient s osteoporózou potrebuje, sa vo veľkej miere podáva v ambulancii lekára. „Dočasné oddialenie liečby v dôsledku aktuálnej situácie spôsobenej koronavírusom nemá zásadný vplyv na zdravie kostí. Pacient by však nemal zostať bez liečby dlhodobo,“ upozorňuje Jackuliak. Podľa jeho slov je teraz viac ako inokedy dôležité zostať bez zlomenín. Tu vidí potenciál práve v prísune vitamínu D. „Pravidelné dopĺňanie vitamínu D je efektívnou formou prevencie respiračných ochorení a tiež dôležitou súčasťou liečby osteoporózy,“ dodáva.

Výskyt zlomením u žien je častejší ako výskyt rakoviny prsníka, mozgovej príhody či infarktu. „V dôsledku poklesu vitamínu D v tele narastá riziko osteoporotickej zlomeniny až o 27 percent. Súčasťou liečby je preto vitamín D a vápnik,“ vysvetľuje profesor Juraj Payer, prednosta V. internej kliniky LF UK a Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Prevencia osteoporózy sa pritom začína už v detstve. „Pre správny vývoj kostí treba prísun viacerých vitamínov a minerálov. Tými najdôležitejšími sú vápnik, fosfor a vitamín D,“ vysvetľuje profesorka Ľudmila Podracká, prednostka Detskej kliniky LF UK a NÚDCH Bratislava. Do objavenia vitamínu D sprevádzal pediatriu celé storočia výskyt krivice u detí. „Po odštartovaní plošnej profylaxie vitamínom D u dojčiat a batoliat sa mnohé zmenilo. Aj dnes je však dôležité monitorovať koncentráciu tohto vitamínu v krvi u detí a hypovitaminózu adekvátne liečiť,“ hovorí profesorka Podracká.

Slovensko vynaložilo na liečbu osteoporózy vlani viac ako 193 miliónov eur. „Napriek veľmi dobrej dostupnosti diagnostických metód, modernej liečby s adekvátnou úhradou zdravotných poisťovní a aktuálnosti terapeutických odporúčaní na Slovensku, je pre nás stále veľkou výzvou prevencia,“ hovorí profesor Juraj Payer.

Náklady na liečbu osteoporotických zlomenín v krajinách Európskej únie majú totiž stúpajúcu tendenciu. Kým v roku 2010 boli priemerné priame náklady na obyvateľa takmer 83 eur, v roku 2019 to bolo už 109 eur. V dôsledku starnutia populácie možno preto očakávať, že budeme v tomto trende pokračovať aj v ďalších rokoch.

Bleskový dotazník osteoporózy

Čo nemôžete zmeniť – údaje o vašich rodičoch
Mali vaši rodičia osteoporózu alebo si niekto z nich zlomil kosť po malom úraze (napr. pád zo stoja, alebo menšej výšky)? ÁNO NIE
Mal niekto z rodičov výrazne zhrbený chrbát? ÁNO NIE
Vaše vlastné riziká
Ste starší ako 40 rokov? ÁNO NIE
Zlomili ste si v dospelosti kosť po malom úraze (napr. pád zo stoja, alebo menšej výšky)? ÁNO NIE
Padáte často (viac ako raz ročne), alebo máte strach z pádu, lebo sa cítite slabý(á)? ÁNO NIE
Znížila sa po štyridsiatke vaša telesná výška o viac ako 3 cm? ÁNO NIE
Máte podváhu (nízku telesnú hmotnosť vzhľadom k svojej výške), t. j. BMI pod 19? (BMI – Body Mass Index zistíte, ak vydelíte svoju telesnú hmotnosť v kilogramoch druhou mocninou telesnej výšky v metroch) ÁNO NIE
Užívali ste niekedy tablety kortikosteroidov (kortizón, prednizón a pod.) po dobu viac ako 3 mesiace? (Kortikoidy sú často predpisované pri chorobách ako astma, reumatoidná artritída a iné zápalové choroby.) ÁNO NIE
Stanovili vám diagnózu reumatoidnej artritídy? ÁNO NIE
Stanovili vám diagnózu zvýšenej činnosti štítnej žľazy alebo prištítnych teliesok? ÁNO NIE
Pre ženy
Skončila sa vaša menštruácia (prechod) pred vekom 45 rokov? ÁNO NIE
Mali ste niekedy prerušenú menštruáciu na viac ako 12 mesiacov (okrem tehotenstva, menopauzy alebo vyoperovania maternice)? ÁNO NIE
Vyoperovali vám vaječníky pred vekom 50 rokov bez toho, aby ste užívali ženské hormóny? ÁNO NIE
Pre mužov
Spozorovali ste príznaky impotencie, straty chuti na sex alebo iné známky nedostatku testosterónu? ÁNO NIE
Čo môžete zmeniť – váš životný štýl    
Konzumujete pravidelne alkohol v nadmernom množstve? Za nadmerné množstvo sa považuje denná hranica 0,5 l piva alebo 2 dl vína, alebo 0,5 dl tvrdého destilátu ÁNO NIE
Fajčili ste v minulosti alebo fajčíte teraz? ÁNO NIE
Máte denne menej než 30 minút pohybu? Práca v domácnosti, na záhrade, chôdza, beh. ÁNO NIE
Vyhýbate sa z nejakého dôvodu mlieku a mliečnym výrobkom a pritom neužívate vápnikové tabletky alebo potravinové doplnky s vápnikom? ÁNO NIE
Strávite menej ako 10 minút mimo domu bez toho, aby ste užívali prípravky s vitamínom D? ÁNO NIE

HODNOTENIE: Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali „ÁNO“, neznamená to, že máte osteoporózu. Kladné odpovede jednoducho znamenajú len to, že máte klinicky významné rizikové faktory, ktoré môžu viesť k osteoporóze a následným zlomeninám. O ďalšom postupe sa poraďte so svojím lekárom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osteoporóza #liek na koronavírus #Covid-19