Projekt „Tanier diabetika“ zvyšuje kvalitu života

Správny stravovací režim ako súčasť životného štýlu je totiž jedným zo základných predpokladov úspešnej liečby pacienta s cukrovkou.

04.12.2020 07:58
zelenina, zdravá strava, srdce Foto:
Obmedzenie pohybu počas pandémie ohrozuje zdravie diabetikov. Bez dostatočnej fyzickej aktivity totiž mnohí nedokážu udržať svoj krvný cukor v norme.
debata

Podľa odborníkov je táto chronická choroba špecifická tým, že pacient môže až v 70 % ovplyvniť svoj zdravotný stav. Aj tento fakt sa podpísal pod rozhodnutie Všeobecnej zdravotnej poisťovne aktívne participovať na spoločnom projekte „Tanier diabetika“ v spolupráci s hlavným odborníkom MZ SR pre diabetológiu, poruchy látkovej premeny a výživy MUDr. Jaroslavom Fábrym. Pacienti budú mať v diabetologických ambulanciách k dispozícii tri názorné zošity zostavené na báze troch schém stravovania, a to podľa energetickej hodnoty a obsahu cukrov v jednotlivých porciách jedla. Zošity sú názorné, jednoducho pochopiteľné a bohato ilustrované, takže pomôžu pacientom vyskladať si každé z jedál podľa vlastného výberu, chuti a v súlade s ich metabolickými možnosťami a potrebami.

Iniciátor projektu „Tanier zdravia“ Jaroslav Fábry je presvedčený, že diabetici túto formu podpory zo strany najväčšej zdravotnej poisťovne ocenia. „Zo skúseností vieme, že pacienti neraz čerpajú informácie zo zdrojov, ktoré nevychádzajú z poznatkov modernej medicíny založenej na dôkazoch. Jednoduché, zrozumiteľné a hlavne overené informácie môžu v takejto praktickej podobe využívať každý deň,“ dodal doktor Fábry.

Video
Video: Diabetička Janka schudla 37 kg a vysadila všetky lieky. Ako to dokázala?

Diabetici počas pandémie nevedia, ako sa majú hýbať a stravovať

Obmedzenie pohybu počas pandémie ohrozuje zdravie diabetikov. Bez dostatočnej fyzickej aktivity totiž mnohí nedokážu udržať svoj krvný cukor v norme. Zdravotná poisťovňa Dôvera preto pre nich spustila vzdelávanie po telefóne, aplikáciu s videocvičením a stravovací program NFI protokol. Od septembra tohto roku môžu bezplatne využívať aj aplikáciu BodyFix.io s videocvikmi na každý deň, ktoré zostavili skúsení fyzioterapeuti.

Cviky zlepšujú hybnosť, prekrvenie dolných končatín a predchádzajú aj vzniku diabetickej nohy. Novinkou je tiež stravovací plán NFI protokol založený na rastlinnej potrave, ktorý úplne vylučuje živočíšne výrobky a v ktorom rastlinné zložky potravín medzi sebou chemicky reagujú. Výsledkom týchto reakcií je odbúravanie tuku v tele, zlepšenie citlivosti buniek na inzulín, podpora jeho vylučovania a spomalenie vstrebávania glukózy. Dosiahnuť sa dá až úprava liečby pacienta.

„Stravovací plán má na telo pozitívny dosah. Prejaví sa zlepšením látkovej premeny, znížením glykémií, poklesom cholesterolu a triacylglycerolov v krvi, druhotne poklesne krvný tlak. Vedľajším efektom týchto zmien v tele je zníženie váhy v priemere 8 až 10 kg za prvý mesiac. Nie je nič nezvyčajné, ak v priebehu celého trvania stravovacieho plánu diabetik schudne i 20 a viac kilogramov,“ sumarizuje diabetologička Jana Lejavová, priekopníčka NFI protokolu na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #diabetes #cukrovka #NFI protokol