Vďaka liečbe alergie klesá riziko vírusového ochorenia

Ministerstvo zdravotníctva vydalo tabuľku príznakov pri nástupe ochorenia, v ktorej porovnáva COVID-19, prechladnutie, chrípku a sezónne alergie.

20.12.2020 06:00
žena, choroba, smrkanie, vreckovka, teplota,... Foto:
COVID-19, prechladnutie, chrípka a sezónne alergie. Všetky majú podobné príznaky.
debata

Z týchto záverov zostavených na základe analýz odborníkov vyplýva, že príznaky, ktoré sú súbežné pri alergii – ako svrbenie nosa a očí, vodnaté, červené a opuchnuté oči alebo nádcha – sa pri ostatných ochoreniach nevyskytujú alebo vyskytujú zriedka. Alergológovia však uvádzajú, že vďaka liečbe alergie sa znižuje riziko nákazy vírusovým ochorením.

COVID-19 sa najbežnejšie prejavuje horúčkou, únavou a kašľom. Nezriedka sa objavia aj bolesti svalov a kĺbov, hrdla, hlavy, ale aj strata chuti a čuchu. Práve posledný menovaný symptóm je jedným z hlavných odlíšení od chrípky či prechladnutia. Alergia sa od oboch ochorení odlišuje nádchou, upchatým nosom, svrbením či opuchom očí. Tie sú pre alergiu typické, kým pri chrípke či koronavíruse sa vyskytujú len ojedinele.

„Alergici a pacienti s chronickými alergickými respiračnými chorobami na základe doposiaľ publikovaných údajov nemajú výraznejšie zvýšené riziko závažného ochorenia COVID-19 v porovnaní s bežnou populáciou,“ hovorí profesor Miloš Jeseňák z Univerzitnej nemocnice v Martine a dodáva, že „vďaka liečbe alergie sa však vo všeobecnosti znižuje riziko infekcií dýchacích ciest, ktoré sa často vyskytujú najmä počas jesenného a zimného obdobia“.

V zimnom období je v ovzduší minimum alergénov, ktoré alergikov dráždia, je preto vhodný čas dať sa otestovať a začať si alergiu liečiť alergénovou imunoterapiou. Hoci je táto liečba bežne dostupná, v súčasnosti ju na Slovensku využíva iba 10 % pacientov.

„Ide o liečbu, pri ktorej sa alergikovi v nízkych dávkach podáva alergén, na ktorý je alergický. Cieľom je naučiť imunitný systém organizmu na tento alergén nereagovať,“ hovorí profesor Miloš Jeseňák. Práve vďaka schopnosti „vytrénovať“ imunitný systém na tolerovanie alergénu je alergénová imunoterapia jedinou príčinnou liečbou alergie a účinok liečby je dlhodobý.

Okrem vyliečenia odborníci hovoria aj o znížení rizika rozvoja nových alergií a astmy. Zároveň sa vďaka liečbe znižuje šanca, že dýchacie cesty napadnú nebezpečné vírusy, ktoré na deti i dospelých číhajú práve v tomto sychravom počasí.

Liečba alergénovou imunoterapiou má trvať minimálne tri roky, celoročne a nezávisle od ročného obdobia. To zabezpečí pretrvávajúcu toleranciu voči alergénom, zníženie potreby symptomatickej liečby a lepšiu kvalitu života.

Chrípka, COVID-19, prechladnutie či alerie. Príznaky sú podobné
  COVID-19 Prechladnutie Chrípka Sezónne alergie
Inkubačná doba 2 až 14 dní 1 až 3 dni 1 až 4 dni variabilne
Príznaky
Horúčka bežne zriedkavo bežne občas
Únava bežne občas bežne občas
Kašeľ bežne (spravidla suchý) mierne bežne (spravidla suchý) občas
Kýchanie nie bežne nie občas
Bolesti kĺbov a svalov občas bežne bežne nie
Nádcha alebo upchatý nos zriedkavo bežne občas bežne
Bolesť hrdla občas bežne občas nie
Hnačka zriedkavo nie niekedy u detí nie
Bolesť hlavy občas zriedkavo bežne občas
Dýchavičnosť občas nie nie občas
Svrbenie nosa, očí alebo strechy úst nie nie nie bežne
Červené alebo opuchnuté oči nie nie nie bežne
Strata chuti a čuchu občas zriedkavo nie nie
Zdroj: ministerstvo zdravotníctva

Slovníček

Chrípka
je infekčné ochorenie, ktoré spôsobujú ľudské vírusy chrípky, ktoré napádajú dýchacie cesty (nos, hrdlo, priedušky a niekedy aj pľúca).

Prechladnutie
zvyčajne nastupuje pozvoľne – začne nás škriabať v hrdle, tiecť z nosa, prípadne sme unavení. Zvýšená teplota je bežná. Väčšinou ide o banálne ochorenie, ak sa nekomplikuje inou infekciou.

Alergia
je prehnaná, neprimeraná reakcia imunitného systému organizmu na látky, s ktorými sa bežne stretávame v našom prostredí.

COVID-19
je infekčné ochorenie vyvolané koronavírusom SARS-CoV-2. Prvýkrát ho identifikovali u pacientov so závažným respiračným ochorením v decembri roku 2019 v čínskom meste Wu-chan. Postihuje najmä dýchací systém, v ťažkých prípadoch vyvoláva ťažký zápal pľúc a môže viesť až k úmrtiu.

Aká je prevencia

Obmedzte kontakt s vírusom

  • V čase zvýšeného výskytu vírusových ochorení sa vyhýbajte pobytu v spoločnosti väčšieho množstva ľudí. Nechoďte do kina, divadla či supermarketov. Na minimum obmedzte aj cestovanie v prostriedkoch hromadnej dopravy.

Osobná hygiena

  • Často si umývajte ruky, nedotýkajte sa očí a nosa pred tým ako si ich umyjete.
  • V čase prepuknutia chrípky si nevymieňajte s inou osobou ani oblečenie, ani žiadne osobné veci.

Vyvážená strava

Je veľmi dôležitá pre imunitný systém. Dôležité sú mliečne výrobky, čerstvé ovocie a zelenina a celozrnné pečivo. Vhodné sú aj minerálne látky, zinok a selén. Rovnako aj vitamíny A, C, E a B6. Najviac týchto minerálov a vitamínov obsahujú tieto potraviny:

  • vitamín A – mlieko, špenát, mrkva
  • vitamín C – pomaranče, citróny, paprika, brokolica
  • vitamín E – rastlinné oleje, orechy, ryby
  • sójové bôby, ryby, vlašské orechy
  • selén – vajcia, mäso, ryby
  • mäso, celozrnné pečivo, koreňová zelenina

Životospráva

  • Základnou podmienkou účinnej prevencie je zdravý organizmus. Taký má oveľa väčšiu šancu ubrániť sa infekcii. Doprajte si dostatok pohybu, dostatok spánku a odpočinku, pestrú stravu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #prechladnutie #alergie #porovnanie #prevencia chorôb #Covid-19